Αναλυτική ενημέρωση για το ποιες περιοχές μπαίνουν και ποιες περιοχές παραμένουν σε καθολικό lockdown έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως είπε: «Όσον αφορά στη Δυτική Αττική, τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το Δήμο Ελευσίνας, όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για τον Δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, όπου αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.
Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Επιτροπή αποφάσισε τη άρση των μέτρων στο Δήμο Κοζάνης -πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου- και στο Δήμο Βοΐου -πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας, λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.
Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του Δήμου Εορδαίας τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο Δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.977 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και 35 στενές επαφές και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του Δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί. Ευχαριστούμε τους κατοίκους των περιοχών αυτών για τη συνεργασία τους και την υπομονή τους.
Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στο Δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας. Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους, στο Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές, στην Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.
Ο κ.Χαρδαλιάς είπε ότι «για να μην ακούγονται ανακρίβειες σε σχέση με κάποιες περιοχές, τα δεδομένα που οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας ήταν τα εξής: στις 13 Ιανουαρίου η περιοχή είχε 65 ενεργά κρούσματα από την ιχνηλάτηση των οποίων εντοπίστηκαν 156 στενές επαφές. Επιπρόσθετα, πέρα από 14 κρούσματα στο Ναύπλιο και 10 στο Άργος, τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην περιφερειακή ενότητα, γεγονός που καθιστούσε απαραίτητη τη λήψη μέτρων για όλη την περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Και επειδή διαβάζω αιτιάσεις κάποιων αυτοδιοικητικών που προσπαθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις μας σε σχέση αποκλειστικά και μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων, να υπενθυμίσουμε ότι για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής, δεν εξετάζουμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αν τα κρούσματα ανήκουν σε συγκεκριμένο πυρήνα (cluster) ή είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα, πόσες high risk επαφές δείχνει η ιχνηλάτησή τους, αλλά και αν υπήρχε μετακίνηση των κρουσμάτων και των επαφών τους από δήμο σε δήμο. Παραδείγματος χάριν, στο Δήμο Λιβαδέων μπορεί τα κρούσματα να ήταν 22 αλλά το 64% αυτών και των στενών τους επαφών είχαν τουλάχιστον μία μετακίνηση προς άλλες περιοχές της Βοιωτίας, ενώ το 53% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στην περιοχή της Θήβας σχετίζονται με επισκέψεις και μετακινήσεις προς τη Λιβαδειά. Άρα η εντός Περιφερειακών ενοτήτων κινητικότητα και η αμοιβαιότητα μετακινήσεων μεταξύ αστικών κέντρων είναι ένα ακόμα κριτήριο για αξιολόγηση. Στην Πολιτική Προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές, αντίθετα έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύουμε ανθρώπινες ζωές. Για αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται και ως προληπτικό μέτρο, ώστε κάθε εστία που εντοπίζεται να ελέγχεται και να στεγανοποιείται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά, χωρίς χαραμάδες εξάπλωσης, χωρίς περιθώρια δημιουργίας επιδημιολογικών πολλαπλασιαστών.
Και για αυτό και η Πολιτική Προστασία διατηρεί πάντα τη δυνατότητα εάν δει σε τοπικό επίπεδο κάποια ανησυχητική έξαρση της πανδημίας ή οποιαδήποτε ένδειξη αυτής, να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα».