- Σοβαρές διαφωνίες βουλευτών αλλα και υπουργών απειλούν τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ - Ο Παπανδρέου στέλνει σαφές μήνυμα σε όλους για διπλές κάλπες το φθινόπωρο αν δεν περάσουν οι αλλαγές
Η κυβέρνηση Παπανδρεου μπαίνει στην πιό δύσκολη περίοδο του βίου της καθώς δυο πολύ σκληρές μεταρυθμίσεις στα εργασιακα και στο ασφαλιστικό πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαημερο. Πρόκειται για δραματικές αλλάγες που όπως λένε πολλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ θα καταγραφουν στην ιστορια ως η πιο μελανή σελίδα του κόμματος.Θα προκαλεσουν,οπως υποστηριζουν μη αναστρεψιμη ζημια και θα οδηγήσουν αναποφευκτα στην απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και τη συρρίκνωση του.
Ομως ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργατες είναι κατηγορηματικοί. Οι αλλαγες πρέπει να γίνουν για να σωθεί ο τόπος.Θα είναι επωδυνες αλλά δε θα πλήξουν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ γιατι αφ ενός είναι έκτακτες και αφ ετέρου θα συμπληρωθούν από τα θεσμικά όπως ο Καλικράτης ,οι αλλαγές στο χώρο της υγείας,της παιδείας στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που θα δείξουν το πραγματικο προσωπο του ΠΑΣΟΚ.
Ετσι ο πρωθυπουργος θα ζητησει απο ολα τα στελεχη του να στηριξουν τα σκληρα μετρα που ερχονται συνεκτιμώντας το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικης.Αν υπαρξουν μείζονες αντιδρασεις ο Γ. Παπανδρεου δε θα διστασει να προκαλέσει εκλογές το φθινοπωρο μαζι με τις δημοτικές.Ηδη συνεργατες του ανέλαβαν να κοινοποιησουν αυτη τη “γραμμη” και να καλέσουν τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Όλα αναμένεται να κριθούν μέσα στο επόμενο 15ήμερο οπότε θα δημοσιοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις και την ψήφιση του ασφαλιστικού απο τη Βουλή περι τα τέλη του μήνα. Ως προς τις αλλαγές “σοκ και δέος” στα εργασιακά που θα γίνουν μέσω Προεδρικού Διατάγματος χωρίς να περάσουν από τη Βουλή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News πολλά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εισηγούνται στον υπουργό Εργασίας να νομιμοποιήσει τις αλλαγές μέσω της Βουλής. Μεταξύ αυτών φέρονται να είναι ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Φλωρίδης.
Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ξεκινώντας από τον Γ. Παναγιωτακόπουλο που μίλησε για κυβέρνηση “yes men” μέχρι τον Σ. Ξυνίδη ο οποίος – όπως μεταφέρει η εφημερίδα -ακούστηκε να λέει στους διαδρόμους της Βουλής “δεν είναι πράγματα αυτά”… Περισσότεροι από 15-20 βουλευτές μάλιστα φέρονται να απευθύνθηκαν στην διευθύντρια της Κ.Ο. Ρ. Βάρτζελη με σοβαρές ενστάσεις για το Π.Δ. ενώ 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους στην εφημερίδα.
Διαφωνίες ανοιχτά και επωνύμως…
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Πιερίας Γ. Αμοιρίδης αναφέρει: “Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δικαιολογία. Μπορούμε όμως να γκρεμίζουμε πράγματα που τόσα χρόνια αποτελούσαν το κοινωνικό κράτος;”
Ο Μ. Παπαΐωάννου, λέει: “Είμαι πολύ στενοχωρημένος. Η μείωση των κατώτατων μισθών θα καταρριφθεί στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι αντισυνταγματική”.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανία Α. Μακρυπίδης αναφέρει: “Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να διασφαλίσουν βασικά εργασιακά δικαιώματα και να μην εξυπηρετήσουν μονομερώς τους εργοδότες (…) Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές – και μάλιστα αυτές που προκύπτουν βάσει του Μνημονίου – θα πρέπει να κινούνται στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης.
Ο βουλευτής Καρδίτσας Ν. Σαλαγιάννης λέει: “Ψηφίσαμε το Μνημόνιο (…) Δεν δώσαμε όμως εν λευκώ εξουσιοδότηση σε κανέναν. Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματεύεται με αυτοπεποίθηση, θέτοντας και κόκκινες γραμμές όπου πρέπει”.
Ο βουλευτής Ηλείας Γ. Κουτσούκος αναφέρει: “Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το σχέδιο του Π.Δ. κινείται πέραν του Μνημονίου. Η κυβέρνηση φαίνεται σα να βρίσκει την ευκαιρία να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εργοδοσίας. Θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες ώστε το θέμα να έρθει στη Βουλή”.
Ο βουλευτής Πειραιά Δ. Καρύδης αναφέρει: “Το Μνημόνιο δεν προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κάτι που γίνεται με το Προεδρικό Διάταγμα”.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δ. Κουσελάς λέει:”Η κριτική που κάνω είναι πάντα σε σχέση με το Μνημόνιο, με το οποίο έχω ήδη πρόβλημα. Το ότι το ψήφισα δε σημαίνει ότι το πιστεύω”.
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας αναφέρει ότι “θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στο σχέδιο του Π.Δ” σημειώνοντας τη διαιτησία, την κάλυψη της αμοιβής των νεοεισερχομένων και τις αποζημιώσεις.
Ο βουλευτής Πειραιά Δ. Λιντζέρης λέει: “Είναι πολύ σκληρές οι διατάξεις. Ίσως ο Λοβέρδος δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Όμως τα μέτρα θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην αγορά εργασίας”.
Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σ. Γιαννακά σημειώνει: “Οι επιμέρους ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Π.Δ. δε με βρίσκουν σύμφωνη. Υπερψηφίσαμε το Μνημόνιο (…) όχι όμως να οδηγηθεί η εργατική νομοθεσία στο Μεσαίωνα”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια-“Σώθηκαν” οι επικουρικές
Επιστολή Αλ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας