Η Ελλάδα διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό και έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Τουρκία στείλει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ανοιχτά του Καστελόριζου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να στείλει η γειτονική χώρα γεωτρύπανο στην ελληνική ΑΟΖ.
«Έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο ραδιόφωνο του Πρώτο Θέματος.
Τόνισε πως αυτή είναι η πάγια θέση της Αθήνας όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της στην θάλασσα, και δεν πρόκειται για αλλαγή στάσης ως αντίδραση στις ενέργειες της Άγκυρας.
Ξεκίνησε για Κύπρο το “Γιαβούζ”
Εντωμεταξύ το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Yavuz, θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου του πλοίου, ο Ντονμέζ προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Άγκυρα, εάν αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις, μπορεί να στείλει το «Γιαβούζ» μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, αμφισβητώντας ευθέως τα δικαιώματα που προκύπτουν από το ελληνικό νησί στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και προβάλλοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Μεσόγειο.
Γεωτρήσεις ανοιχτά της Πάφου εκτελεί εν τω μεταξύ το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Πορθητής».