Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Καύσωνας: Κλειστά σχολεία, συστάσεις και μέτρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 43 βαθμούς Κελσίου

Καύσωνας: Κλειστά σχολεία, συστάσεις και μέτρα – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 43 βαθμούς Κελσίου

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται όλη η χώρα ενώ από το πρωί η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα και με ραγδαίους ρυθμούς. Μέχρι την Πέμπτη οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα καταγραφούν τις επόμενες ώρες λόγω του καύσωνα. Αξίζει να σημειωθεί, πως από νωρίς το πρωί η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς, ενώ μέχρι το μεσημέρι θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ για το δημόσιο, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, συστήνεται η εφαρμογή τηλεργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

 

Κλειστά σχολεία

Χαλκίδα

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού), από την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.

Μαντούδι

Κλειστά σχολεία για τρεις μέρες λόγω καύσωνα και στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Ειδικότερα, με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας ενημερώνει ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του παιδικού σταθμού του Μαντουδίου για το τριήμερο Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Ερέτρια

Με απόφαση του Δημάρχου Ερέτριας ανακοινώθηκαν κλειστά σχολεία. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος, για την προστασία των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το κύμα καύσωνα προχωρά σε αναστολή λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Παιδικών Σταθμών της περιοχής από την Τρίτη 11 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Δήμος Μετεώρων

Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου μειώνονται οι σχολικές ώρες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για τρεις μέρες ήτοι από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου αυστηρά μέχρι τις 11:30 και μετά τα σχολεία κλείνουν.

Δήμος Κορινθίων

Δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στο δήμο Κορινθίων, όπως προκύπτει από απόφαση του δημάρχου.

Νάουσα

Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν την Τρίτη, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Δήμου Νάουσας, λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα. Την σχετική απόφαση πήρε ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.

Σέρρες

Ο δήμος Σιντικής αποφάσισε τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας Δημοτικών και Νηπιαγωγείων μέχρι τις 13:15.

Μαρκόπουλο

Μέχρι τις 11:30 π.μ. θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία στο Μαρκόπουλο, όπως γνωστοποίησε ο δήμος. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης κλειστά θα μείνουν τα σχολεία από την Τετάρτη μέχρι και την Πέμπτη σε Ερμιονίδα, Επίδαυρο, Λιβαδειά, Ερέτρια, Σιντική.

Στις 11:30 θα κλείσουν τα σχολεία σε Τρίκαλα, Μετέωρα, Λαμία, Θήβα, Αμφίκλεια.

 

Τι θα γίνει με τα σχολεία της Αττικής

Στην εγκύκλιο που δημοσίευσε τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο συστήνει λόγω του καύσωνα, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές, όπως Αττική, Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται ένταση των φαινομένων, καλούνται να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Δήμους για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την ενδεχόμενη λήψη απόφασης από Δημάρχους για κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, την Τρίτη αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ. στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης είναι πιθανόν να φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και πιθανόν την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις