Site icon NewsIT
07:13 | 12.09.23

Κέντρα Αποκατάστασης εναντίον ΕΟΠΥΥ – «Συνεχίζεται η προσπάθεια επιβολής παράνομων παρατάσεων»

Κέντρα Αποκατάστασης εναντίον ΕΟΠΥΥ – «Συνεχίζεται η προσπάθεια επιβολής παράνομων παρατάσεων»
Newsit Newsroom

Την αντίθεσή τους εξακολουθούν να διατυπώνουν τα Κέντρα Αποκατάστασης (ΕΚΑΕ) για τα χρονοδιαγράμματα που θέτει ο ΕΟΠΥΥ στην υποχρεωτική κατάθεση δικαιολογητικών, με αφορμή την εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων.

Ολιγοήμερη ήταν, σύμφωνα με την Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), η παράταση που έδωσε ο ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την κατάθεση των δικαιολογητικών συμμόρφωσης των παρόχων στην Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει “ποιοτικά κριτήρια” στην αποζημίωση των Ιδιωτικών Κλινικών και Κέντρων Αποκατάστασης.

Την ίδια στιγμή, το χρονοδιάγραμμα που έθετε η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ τ.Β’1576/15-3-2023) μετατίθεται διαρκώς, ενώ έχει παρέλθει τόσο η προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών (15/6/23), όσο και η εφαρμογή της (15/7/23), με μοναδικό υπεύθυνο τον ΕΟΠΥΥ, όπως υποστηρίζουν οι φορείς.

Μάλιστα πρόσφατα υπήρξε ανακοίνωση «καλοκαιρινής» παράτασης της κατάθεσης δικαιολογητικών με καταληκτική προθεσμία την 31η Αυγούστου , την οποία ακολούθησε νέα η οποία εκπνέει στις 15/09/23.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν υπήρξε -λένε οι πάροχοι- καμία ουσιαστική προσπάθεια από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την διόρθωση των παραλείψεων και λαθών στην ΥΑ, σε αντίθεση με την εκφρασμένη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

“Συνεχίζεται μια προσπάθεια επιβολής παράνομων χρονοδιαγραμμάτων και παρατάσεων”, τονίζουν σε πρόσφατη επιστολή τους προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τα μέλη της ΕΚΑΕ, ενώ προσθέτουν πως: “Η εφαρμογή της συγκεκριμένης ΥΑ καθίσταται και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΗ”.

Τι έχει προηγηθεί

Η Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στα μέσα του προηγούμενου Μαρτίου, προσδιορίζει τα ποιοτικά κριτήρια με τα οποία ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τις ιδιωτικές Γενικές Κλινικές, αλλά και τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ), από τώρα και στο εξής.

Η “μοριοδότηση” που θα λαμβάνει με βάση τα ποιοτικά κριτήρια και τις υπηρεσίες που παρέχει στους ασθενείς η κάθε Κλινική ή Κέντρο Αποκατάστασης, θα συμβάλλει στη συνέχεια, στη μείωση του ποσοστού των υποχρεωτικών επιστροφών (rebate) που καταβάλλουν οι κλινικές προς στον ΕΟΠΥΥ.

Οι πάροχοι ωστόσο, εντόπισαν “αστοχίες” την Υπουργική Απόφαση και για τον λόγο αυτό προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της.

“Τα κριτήρια ποιότητας που θεσπίζει η βαλλομένη είναι αναιτιολόγητα και απρόσφορα και δεν διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση”, ανέφεραν συγκεκριμένα στην προσφυγή τους.

Χρυσοχοΐδης: Να επανεξεταστούν τα κριτήρια

Τα Κέντρα Αποκατάστασης εξασφάλισαν τη δέσμευση από την πλευρά του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για άμεση διαβούλευση με τον ΕΟΠΥΥ και διόρθωση των αστοχιών της Υπουργικής Απόφασης.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ στις 23-8-2023 κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν επαρκώς όλες οι αστοχίες και προτάθηκαν επιστημονικά και νομικά τεκμηριωμένες διορθώσεις.

Προς έκπληξη όλων η διοίκηση του Οργανισμού αντί να εξετάσει τις προτάσεις και να προβεί στις πρέπουσες ενέργειες προς την ηγεσία του Υπουργού Υγείας, ανακοίνωσε παράταση υποβολής δικαιολογητικών για 14 «ολόκληρες» μέρες βάσει της ανεφάρμοστης τυπικά και ουσιαστικά Υπουργικής Απόφασης.

Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε ο Οργανισμός, αναφερόταν ξεκάθαρα πως μετά τις προτάσεις που κατέθεσαν οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς, ο ΕΟΠΥΥ, “θα εξετάσει τυχόν βελτιώσεις προς το σκοπό της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων”.

Κέντρα Αποκατάστασης προς ΕΟΠΥΥ: “Η “επανεξέταση” των ποιοτικών κριτηρίων είναι προσχηματική”

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης των Κέντρων Αποκατάστασης, ωστόσο, αναφέρουν στην επιστολή τους (5/9/23) προς την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

“Στην ανακοίνωση σας αναφέρονται πιθανές βελτιώσεις της Υπουργικής Απόφασης (που θα εξετάσει η διοίκηση), αφού πρώτα κατατεθούν τα δικαιολογητικά. Η κοινή λογική ορίζει πως το είδος των δικαιολογητικών που η απαίτησή τους εξάγεται από μία ΥΑ, προσαρμόζεται στα δεδομένα μιας νέας ΥΑ. Προφανώς και η διατύπωση μιας «μεταγενέστερης εξέτασης» από τη διοίκηση, είναι προσχηματική”, τονίζουν συγκεκριμένα και καταλήγουν:

“Η ουσιαστική αντιμετώπιση των αστοχιών της ΥΑ (αστοχίες που όλοι έχουν αναγνωρίσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό), είναι ο μόνος δίκαιος και «ποιοτικός» δρόμος. Προς αυτή την κατεύθυνση εξακολουθούμε να παραμένουμε στη διάθεσή σας”.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version