Site icon NewsIT

Κέντρα Αποκατάστασης: Προσφεύγουν στο ΣτΕ – Ο ΕΟΠΥΥ παρατείνει την Υπουργική Απόφαση για τα ποιοτικά κριτήρια, την εφαρμόζει μέσα στον Αύγουστο

28.07.2023 | 08:08
Κέντρα Αποκατάστασης: Προσφεύγουν στο ΣτΕ – Ο ΕΟΠΥΥ παρατείνει την Υπουργική Απόφαση για τα ποιοτικά κριτήρια, την εφαρμόζει μέσα στον Αύγουστο

Mature Latin American man doing physical therapy exercises using a stretch band with the assistance of his therapist

Παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εφαρμογή των ποιοτικών κριτήριων, ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας τα Κέντρα Αποκατάστασης, τα οποία προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας ακύρωση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Συγκεκριμένα, η Υ.Α. προέβλεπε καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών από τα Κέντρα Αποκατάστασης την 15η Ιουνίου 2023, ενώ ο ΕΟΠΥΥ όρισε στις 14/7/23 με νέα εγκύκλιο του το διάστημα μεταξύ 15/7/2023 και 31/08/2023 για την κατάθεση των δικαιολογητικών συμμόρφωσης.

Ζητά δηλαδή από τους παρόχους να καταθέσουν όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν τα ποιοτικά κριτήρια στις αποζημιούμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες κλειστής νοσηλείας, στη σχετική πλατφόρμα μέσα στο κατακαλόκαιρο και με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου!!!

Όλα αυτά με μία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχε αποχωρήσεις κατά την ψηφοφορία και παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εισηγούνταν παράταση έως τον Οκτώβριο με αντίστοιχη όμως τροποποίηση της υπουργικής απόφασης.

Η απόφαση πάρθηκε αιφνιδιαστικά αφού είχαν λήξει οι οριζόμενες από την Υπουργική απόφαση προθεσμίες, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με βάση το τρίπτυχο «ΕΚΠΥ-Ποιότητα-Σύμβαση».

Σίγουρα η Ανάπτυξη μέσα από την ποιότητα έρχεται ως αποτέλεσμα συνεργασίας κι όχι μονομερών και αιφνιδιαστικών αποφάσεων.

Κέντρα Αποκατάστασης: «Ελάχιστος χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα»

“Αστοχίες” στην εφαρμογή των νέων ποιοτικών κριτηρίων από τον ΕΟΠΥΥ εντοπίζουν οι ιδιοκτήτες των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ), ενώ ο Οργανισμός όρισε αυθαίρετα -όπως αναφέρουν τα μέλη τους- νέες ημερομηνίες για την υποβολή των δικαιολογητικών, χωρίς ακύρωση της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α) (ΦΕΚ 157/Β15-3-2023).

Σύμφωνα με τα Κέντρα Αποκατάστασης, εκτός από τον μεγάλο αριθμό λαθών που υπάρχουν στη συγκεκριμένη απόφαση, αμέσως μετά την ημερομηνία δημοσίευσής της (15/3/23) δόθηκε ελάχιστος χρόνος για την προσαρμογή και συμμόρφωση τους στα νέα δεδομένα.

Για τον λόγο αυτό, η Ένωση των Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) προσέφυγε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης.

“Τα κριτήρια ποιότητας που θεσπίζει η βαλλομένη είναι αναιτιολόγητα και απρόσφορα και δεν διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση, μη εντασσόμενα σε ένα στρατηγικό σχέδιο οργάνωσης, ανάπτυξης και κοστολόγησης των υπηρεσιών αποκατάστασης. Αντίθετα έπρεπε να αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική και δίκαιη ποιοτική αξιολογική ιεράρχηση των Κέντρων Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ)”, αναφέρουν τα μέλη των Κέντρων Αποκατάστασης.

Αποζημίωση θεραπειών με βάση τα ποιοτικά κριτήρια: Τι προβλέπει η υπουργική Απόφαση
Με τη νέα Υπουργική Απόφαση, το Υπουργείο Υγείας προσδιορίζει τα ποιοτικά κριτήρια με τα οποία ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τις ιδιωτικές Γενικές Κλινικές, αλλά και τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ), από τώρα και στο εξής.

Η κλίμακα κατάταξης κάθε Κλινικής και Κέντρου Αποκατάστασης, θα απορρέει από τη “μοριοδότηση” που θα παίρνει με βάση τις υπηρεσίες που παρέχει στους ασθενείς. Η βαθμολογία της κλινικής με βάση τα ποιοτικά της κριτήρια θα συμβάλλει στη συνέχεια, στη μείωση του ποσοστού των υποχρεωτικών επιστροφών (rebate) που καταβάλλουν οι κλινικές προς στον ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση των Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) ζητά από το κράτος να της επιτραπεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της κατάρτισης των κριτηρίων μέσα από έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποιοτικά κριτήρια για τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης αναμένεται να εφαρμοστούν σε 4 βασικούς τομείς:

Α. Διαχείριση ποιότητας

Β. Προσωπικό – Ασφάλεια

Γ. Αποτελεσματικότητα και Ειδικές Υπηρεσίες

Δ. Υποδομές

Κάποιες από τις αστοχίες της Υ.Α.

Σε επιστολές τους προς την πρόεδρο και τα μέλη ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Αποκατάστασης απαριθμούν τις αστοχίες της Υπουργικής Απόφασης. Πολλά από τα “ποιοτικά κριτήρια” που ζητούνται αποτελούν προϋποθέσεις της αδειοδότησής τους, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη.

Αστοχία Νο1:

Αντιστοίχιση αριθμού κλινών με επαγγελματίες Υγείας (Ιατρούς, Θεραπευτές κλπ).

“Ποιος είναι ο ποιοτικός αντίκτυπος ενός συντελεστή, που καταδεικνύει τον αριθμό των επαγγελματιών Υγείας, ανά “νεκρή” κλίνη και ποιος της αντιστοίχισής του με το πλήθος των νοσηλευομένων ασθενών”, διερωτώνται τα μέλη της ΕΚΑΕ.

Αστοχία Νο2:

«Κριτήριο Δ. Υποδομές 12. Εργαστήρια (μικροβιολογικό, ακτινολογικό κλπ), 13. Φαρμακείο»

Ο μέσος χρόνος για την έκδοση άδειας λειτουργίας ακτινολογικού εργαστηρίου είναι 9 μήνες (αίτημα στην επιτροπή ιοντιζουσών, άδεια σκοπιμότητας, παραγγελία μηχανήματος, εγκατάσταση, αίτημα στην ΕΕΑΕ, άδεια λειτουργίας από ΕΕΑΕ, τροποποίηση άδειας λειτουργίας ΚΑΑ ΚΝ, υποβολή νέας άδειας-βεβαίωσης λειτουργίας στον ΕΟΠΥΥ…). Παρόμοιοι χρόνοι ισχύουν για το φαρμακείο εφόσον υφίσταται βέβαια δυνατότητα αδειοδότησης.

Πόσο εφικτό λοιπόν είναι ένα ΚΑΑ ΚΝ να αποκτήσει μία άδεια σε 3 μήνες όταν η ίδια η πολιτεία το καθιστά ανέφικτο αφού σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο η άδεια αυτή εκδίδεται σε 9 τουλάχιστον μήνες;

Αστοχία Νο3:

“Υπηρεσίες ασθενοφόρων + van εξωτερικών (λευκό ταξί)”.

Το λεωφορείο Μεταφοράς ΑΜΕΑ που θεωρητικά αποτελεί το van των εξωτερικών (μάλλον ασθενών) κατά την ΥΑ, είναι προϋπόθεση της έκδοσης άδειας λειτουργίας του ΚΑΑ ΚΝ.

“Είναι στοιχείο που διαθέτουν όλα τα ΚΑΑ ΚΝ και προφανώς δεν αποτελεί ποιοτική διάκριση”, λέει η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης και καταλήγει, ως εξής:

“Τα μέλη μας παραμένουν προσηλωμένα στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες (clawback, covid, σύμβαση του 2012, αναχρονιστικός ΕΚΠΥ, άδικες πειθαρχικές διώξεις κλπ). Η εφαρμογή ενός ξεκάθαρου πλαισίου συνεργασίας αποτελεί μονόδρομο. Είμαστε βέβαιοι πως διαθέτουμε την εμπειρία και μπορούμε να συνεισφέρουμε στην κατάρτιση βέλτιστων ποιοτικών κριτηρίων, αντικειμενικών και εφαρμόσιμων”.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia

Tags:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version