Site icon NewsIT
07:32 | 20.07.23

Κεντρική Εύβοια: Προορισμός για όλα τα γούστα – Τοπ επιλογές γύρω από τη Χαλκίδα

Κεντρική Εύβοια: Προορισμός για όλα τα γούστα – Τοπ επιλογές γύρω από τη Χαλκίδα
Μαίρη Ι. Παπακωνσταντίνου

Θελκτική, γεμάτη εκπλήξεις η Κεντρική Εύβοια αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ταξιδιωτικές εμπειρίες που συνδυάζουν το υγρό στοιχείο με πανέμορφα ορεινά μέρη, καλό φαγητό, ψυχαγωγία, πολιτισμό και ιστορία.

Με αφετηρία τη Χαλκίδα επισκεφθήκαμε κοντινά χωριά, παραλίες και ενδιαφέροντα μουσεία. Μάθαμε τα μυστικά που κρύβουν ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Εύβοιας και το Μονοπάτι της Ηρώς.

Ανεβήκαμε στην κορυφή του επιβλητικού μεσαιωνικού τετράγωνου πύργου στο παραδοσιακό χωριό Πολιτικά Ευβοίας.

Απολαύσαμε τοπικές εκλεκτές γεύσεις κοντά στη θάλασσα με φόντο το ηλιοβασίλεμα και κελαριστούς ήχους από τα νερά της πηγής και μυηθήκαμε στο μαγικό κόσμο των μανιταριών.

Από το οδοιπορικό μας, συγκεντρώσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Το νέο Μουσείο Πολεμικής Ιστορίας

Γοητευτική και κλασική, η κοσμοπολίτικη Χαλκίδα είναι ιδανική για όλες τις εποχές του χρόνου. Προσφέρει από καλό φαγητό και νυχτερινή ζωή μέχρι παραλία μέσα στην πόλη, ενώ αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εξερευνήσεις στην Κεντρική Εύβοια.

Από τις νεότερες ελεύσεις στη Χαλκίδα αποτελεί το Πολεμικό Μουσείο, μία επίσκεψη που αξίζει να κάνει, όποιος θέλει να γνωρίσει καλύτερα τη σύγχρονη στρατιωτική ιστορία της χώρας. Σε ένα εμβληματικό κτήριο της ιστορικής Σχολής Πεζικού φιλοξενούνται μοναδικά και σπάνια κειμήλια, από την Ενετοκρατία και την Επανάσταση του 1821 έως τη σύγχρονη ιστορία, καθώς και συλλογές όπλων, στρατιωτικές στολές, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, πίνακες, έργα τέχνης, αλλά και διοράματα σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Τα εκθέματα αποτελούν ευγενική προσφορά της προσωπικής συλλογής του Αναστάσιου Λιάσκου, π. Υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και νυν Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Το νέο Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας εγκαινιάστηκε μόλις το Μάιο του 2023 από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ήδη, μαγνητίζει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Λαογραφικός θησαυρός στην Νέα Αρτάκη

Η Νέα Αρτάκη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας, 10 χλμ. μακριά από τη Χαλκίδα, αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για καφέ, ποτό και φαγητό, που διαρκώς εξελίσσεται, καθώς ήδη στην παρούσα φάση υλοποιούνται εργασίες ανάπλασης της παραλίας, Εκτός από τα καφέ, τα ουζερί και τα εστιατόρια, ο επισκέπτης αξίζει να γνωρίσει από κοντά το Λαογραφικό Μουσείο, κόσμημα του πολιτισμού και της παράδοσης.

Μέσα από τα εκθέματα στο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Αρτάκης «ζωντανεύει» η ιστορία του τόπου, που ξεκίνησαν να γράφουν πρόσφυγες από την Αρτάκη Κυζίκου Μικράς Ασίας το 1923. Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζουν αυθεντικά ρούχα, φωτογραφίες, γράμματα, λευκώματα και άλλα αντικείμενα από την καθημερινότητα. Οι κάτοικοι της περιοχής, είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και πρόθυμοι να αναδείξουν έμπρακτα τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου, μέσα από εκδηλώσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο στα μέσα Ιουλίου και συγκεκριμένα 14 με 16/7 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών.

Στα Πολιτικά Ευβοίας

Μόλις 20 χλμ. μακριά από τη Χαλκίδα, η επίσκεψη στα Πολιτικά Ευβοίας σχεδόν επιβάλλεται. Κάτω από τα δροσερά πλατάνια της πλατείας, συνοδεία καφέ και γλυκού του κουταλιού, ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της περιοχής και θα οργανώσει το πρόγραμμα του για μπάνιο και θαλάσσια σπορ στις γραφικές παραλίες της περιοχής, γνωριμία με τον επιβλητικό μεσαιωνικό τετράγωνο Πύργο του χωριού και καλό φαγητό στο γραφικό χωριό της Δάφνης.

Είχαμε την τύχη να ανεβούμε στον πρόσφατα ανακαινισμένο Πύργο, που αποτελεί κατασκευή του 13ου αιώνα κι αφού απολαύσαμε τη θέα από ψηλά, μάθαμε ότι αποτελεί έναν τυπικό πύργο της Εύβοιας την περίοδο της Φραγκοκρατίας, με έντονα αμυντικό χαρακτήρα. Όπως όλοι οι παρόμοιοι πύργοι, υπήρξε έδρα του ευγενούς στον οποίο είχε παραχωρηθεί η γύρω περιοχή με αντάλλαγμα συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο τετραγωνικός πύργος, που διαρθρώνεται σε τέσσερις ορόφους, μετά τις αναστηλωτικές εργασίες είναι επισκέψιμος, ενώ στο χώρο λειτουργεί φωτογραφική έκθεση. Ο συνδυασμός φύσης, ιστορίας και ψυχαγωγίας στα Πολιτικά Ευβοίας, μαγνητίζουν τους επισκέπτες τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στο Μοναστήρι της Παναγιάς

Ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά από το χωριό Πολιτικά Ευβοίας, δεσπόζει η Ιερά Μονή της Παναγίας Περιβλέπτου, από τα παλαιότερα Μοναστήρια της Εύβοιας. Οι μοναχές που τη συντηρούν είναι πρόθυμες να διηγηθούν την ιστορία της ιστορικής αυτής Μονής που εκτιμάται ότι οικοδομήθηκε τον 11ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η τοιχογράφηση του ναού πιθανολογείται ότι έγινε το 1668, όπως αναφέρεται σε επιγραφή που σώζει η εικόνα της Αποκαθήλωσης του Χριστού.

Σε αυτήν την επιγραφή σώζονται και τα ονόματα της οικογένειας των χορηγών για την τοιχογράφηση του ναού. Μία επίσκεψη στη φιλόξενη Μονή επιβάλλεται, όχι μόνο για προσκύνημα, αλλά και για να θαυμάσει κάποιος από κοντά την τεχνοτροπία στις τοιχογραφίες, τα γλυπτά, το κτιστό τέμπλο, τα μαρμάρινα δάπεδα, καθώς και την απίστευτη θέα που προσφέρει το φυσικό μετέωρο μπαλκόνι, σε ολόκληρο τον Ευβοϊκό.

Το θρησκευτικό δέος που προκαλεί, δε η Μονή σε συνδυασμό με την ολάνθιστη αυλή της, αποτελούν κυρίαρχους λόγους σε πολλά ζευγάρια για την τέλεση του Μυστηρίου της Βάπτισης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν την Ιερά Μονή της Παναγίας Περίβλεπτου ως το Μυστρά της Εύβοιας.

Το Μονοπάτι της Ηρώς

Το οδοιπορικό συνεχίζεται, σε κοντινή απόσταση με το Μονοπάτι της Ηρώς, μονοπάτι που κάποτε, πολύ παλιά, χρησιμοποιούσε, σχεδόν αποκλειστικά, ο μπάρμπα-Μαραγκός από τα Πολιτικά της Εύβοιας. Το μονοπάτι ξεκινούσε από το χωριό του Άγιου Παντελεήμονα κι έφτανε ψηλά στο νταμάρι με τις ασβεστόπετρες, απ’ όπου προμηθευόταν τις πρώτες ύλες για το καμίνι του, με σκοπό να φτιάξει ασβέστη που στη συνέχεια θα τον πουλούσε. Το γήρας του παππού Μαραγκού και η αντικατάσταση της παραγωγής του ασβέστη με σύγχρονους τρόπους σήμαναν και το τέλος του μονοπατιού.

Η ανάδειξή του ήλθε πολλά χρόνια αργότερα, από την νεαρή Ηρώ Μαραγκού, που βάλθηκε να καθαρίσει το μονοπάτι του προπάππου της και να το μετατρέψει σε περιπατητικό μονοπάτι, όπως και έγινε. Μέσα από συλλογική και εθελοντική δουλειά το μονοπάτι αποκαλύφθηκε, διανοίχτηκε και φάνηκαν ίχνη του παλιού νταμαριού.

Ο Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας αγκάλιασε την πρωτοβουλία και όρισε την πρώτη επίσημη ανάβαση του μονοπατιού Μαραγκού για την 1η Νοέμβριου του 2015. Παρόλο που η Ηρώ Μαραγκού, εξαιτίας ανίατης ασθένειας, από την οποία κατέληξε σε ηλικία μόλις 29 ετών, δεν κατάφερε να βρεθεί στα εγκαίνια του μονοπατιού, ωστόσο το όνομα της που δόθηκε στο μονοπάτι, κρατά ζωντανή τη μνήμη της. Μετά από ανάβαση 10 χλμ., καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 500 μ. οι ορειβάτες μπορούν να θαυμάσουν το τοπίο της φύσης και να αγναντέψουν τη θάλασσα από ψηλά.

Μανιτάρια και καλό φαί

Ανάμεσα στις παραλίες, την ιστορία και τον πολιτισμό, η επίσκεψη στη διάσημη μονάδα Μανιτάρια Δίρφυς, των γεωπόνων Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Οι δυο τους μας μύησαν στο μαγικό κόσμο των μανιταριών, μίλησαν για την απίστευτα μεγάλη ποικιλία που διαθέτει η Ελλάδα, σέρβιραν γαστρονομικές γεύσεις και ροφήματα με πρώτη ύλη το μανιτάρι και μίλησαν για την νέα επένδυση των 400 χιλ. ευρώ που ετοιμάζουν με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο πάρκο, που θα αποτελέσει must προορισμό για τους φίλους των μανιταριών.

Σε κοντινή απόσταση, η Στενή Διρφύος, έχει αναδειχθεί σε έναν τοπ προορισμό για καλό κρέας και παραδοσιακές γεύσεις. Οι επισκέπτες συρρέουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, τόσο για φαγητό, όσο και για να απολαύσουν τη φύση που τη χαρακτηρίζουν τα τρεχούμενα νερά και η καταπράσινη βλάστηση.

Εξίσου ιδανικός προορισμός για γαστρονομικές απολαύσεις, με πρωταγωνιστή τα θαλασσινά, είναι η Νέα Λάμψακος και η παραλία Μπούρτζι, 5 μόλις χλμ. από τη Χαλκίδα. Γραφική κωμόπολη, που αναπτύχθηκε από το 1923, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Λάμψακο της Μικράς Ασίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, η Νέα Λάμψακος, όπως και πολλά ακόμα μέρη στην Κεντρική Εύβοια, σε αποζημιώνουν όχι μόνο για το ποιοτικά υπέροχο φαγητό αλλά και για τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα!

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version