Το καθεστώς των «αιώνιων φοιτητών» καταργείται αλλά θα υπάρξουν εξαιρέσεις όπως έκανε γνωστό η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Ποιες άλλες αλλαγές προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Από την ομιλία της στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η Νίκη Κεραμέως είχε, μεταξύ άλλων, προαναγγείλει την κατάργηση του καθεστώτος των «αιώνιων φοιτητών», τις αλλαγές στις πανελλαδικές σε βάθος χρόνου, την επιστροφή της βάσης του 10.
Σε ό,τι αφορά τους «αιώνιους φοιτητές», μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως θα υπάρξουν εξαιρέσεις. «Έχουμε εξαγγείλει την καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου των σπουδών ν+2 (σ.σ. «ν»=τα ελάχιστα χρόνια φοίτησης που προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος). Είναι εύλογο να προβλεφθούν εξαιρέσεις, π.χ. για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους», είπε η κα Κεραμέως. Σημείωσε ότι θα υπάρξει και μεταβατικό στάδιο εφαρμογής.
Αναφερόμενη στις Πανελλαδικές, η υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξουν φέτος αλλαγές, ενώ οι όποιες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής εξετάζονται σε βάθος χρόνου, κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Αναφέρει, πάντως, ότι ήδη μελετώνται να γίνουν από φέτος σημαντικές αλλαγές στην εξεταστέα ύλη των μαθημάτων. Σε βάθος χρόνου θα γίνει και η καθιέρωση της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όπως και ο καθορισμός των εισακτέων από τα ίδια τα Ιδρύματα.
Η Νίκη Κεραμέως επισημαίνει ότι θα επανέλθει ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων «ως νησίδων αριστείας και καινοτομίας», ενώ προαναγγέλλει και την εισαγωγή της αξιολόγησης στην εκπαίδευση.
Ξεκαθαρίζει επίσης ότι παρά τη διαφωνία της ΝΔ με την «άναρχη και άτακτη» συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, το νέο καθεστώς θα παραμείνει, καθώς όπως εξηγεί «προέχει να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νέους που έχουν ήδη επιλέξει τα νέα τμήματα και στις οικογένειές τους».
Δηλώνει, τέλος, ότι δεν θα προχωρήσει η έξοδος των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου, την οποία προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.