Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου απασχόλησε και τον διεθνή τύπο με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μεταδίδουν εικόνες από τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι.
Εκτενή ρεπορτάζ για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μετέδωσαν τόσο η «Daily Mail» όσο και «El Pais» και «El Mundo» ενώ οι εικόνες από το Τατόι και τη Μητρόπολη Αθηνών έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Reuters, του Euronews, του BBC και άλλων διεθνών μέσων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εφημερίδα «Daily Mail» με εκτενές φωτορεπορτάζ ανέδειξε την παρουσία της πριγκίπισσας Άννας η οποία εκπροσώπησε τελικά μόνη της τη βρετανική βασιλική οικογένεια, παρά τις φήμες πως θα έδινε το παρόν και ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου.
«Η Πριγκίπισσα, που ήταν δεύτερη ξαδέλφη του τέως Βασιλιά, φάνηκε λυπημένη καθώς έμπαινε στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό», περιγράφει η Daily Mail.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ισπανικός Τύπος αναφέρθηκε εκτενώς στους δεσμούς του τέως βασιλιά με την Ισπανική Βασιλική Οικογένεια.
«Περισσότεροι από 1.500 καλεσμένοι και μέλη των περισσότερων ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων παρευρίσκονται στην κηδεία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και στο Ανάκτορο Τατοΐου του τελευταίου βασιλιά των Ελλήνων, αδελφού της επίτιμης βασίλισσας Σοφίας», αναφέρει η «El Pais»
Η εφημερίδα «El Mundo» επισημαίνει ότι με αφορμή την κηδεία επανενώθηκε ο οίκος των Βουρβόνων καθώς το βασιλικό ζεύγος Φελίπε και Λετίθια είχαν να συναντηθεί τρία χρόνια με τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος που ζει αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπι.
Η Deutsche Welle με τίτλο «Γαλαζοαίματοι στην κηδεία του τελευταίου Βασιλιά της Ελλάδας» ανέδειξε και την πολιτική διάσταση του θέματος.
«Οι ετοιμασίες της κηδείας του Κωνσταντίνου πυροδότησαν διαμάχη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κρατική κηδεία για τον εκλιπόντα ηγέτη.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της κίνησης, λέγοντας ότι ο πρώην μονάρχης ήταν αρχηγός του «Βασιλείου της Ελλάδος, που δεν υπάρχει πλέον», σημείωσε η Deutsche Welle.
Η «Φωνή της Αμερικής» αναφέρεται εν συντομία στην ιστορία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και στο δημοψήφισμα που έβαλε τέλος στη μοναρχία στην Ελλάδα το 1974.
«Παρά τη συνεχιζόμενη πικρία, ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του επέστρεψαν μόνιμα στην Ελλάδα το 2013», υπογράμμισε η «Voice of America».
Στην ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα αναφέρεται επίσης το γαλλικό κανάλι «France 24»που επισημαίνει ότι έδωσαν το παρόν στην κηδεία ηγέτες ή εκπρόσωποι των μεγαλύτερων βασιλικών οίκων της Ευρώπης.