Δευτέρα, 19 Αυγ.
33oC Αθήνα

Κηφισιά: Το ΣτΕ «πάγωσε» την έκδοση οικοδομικής άδειας με βάση της διατάξεις του ΝΟΚ

Κηφισιά: Το ΣτΕ «πάγωσε» την έκδοση οικοδομικής άδειας με βάση της διατάξεις του ΝΟΚ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Με προσωρινή διαταγή το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» οικοδομική άδεια για την ανέγερση τριώροφης ογκώδους κατοικίας στην περιοχή του παραδοσιακού ιστού  ης Κηφησιάς.

Η επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έκρινε πως «η προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια πρέπει να ανασταλεί, διότι εφαρμόζει διατάξεις του ΝΟΚ που προσαυξάνουν όλα τα πολεοδομικά μεγέθη, κατά παρέκκλιση των ειδικών για την περιοχή όρων και περιορισμών δόμησης, σε βαθμό που δύναται να αλλοιώσει την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής και να επιφέρει βλάβη στους επιδιωκόμενους από τα αιτούντα σωματεία σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος της Κηφισιάς».

Μάλιστα στην απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι βλάβη που μπορεί να προκληθεί από την ανέγερση της στην επίμαχη  περιοχή,  θα είναι ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη, ενώ  σε περίπτωση αποδοχής της αιτήσεως ακυρώσεως των προσφευγόντων Σωματείων, οι ανεγερθείσες και διατηρηθείσες κατασκευές θα πρέπει -για λόγους δημοσίου συμφέροντος- να κατεδαφιστούν, «μη δυνάμενες να νομιμοποιηθούν ως αυθαίρετες».

Η αναστολή της οικοδομικής άδειας διατάχθηκε, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, για «το σύνολο των οικοδομικών εργασιών, εξαιρουμένων των εργασιών για την ασφάλεια της οικοδομής, οι οποίες πρέπει να διενεργηθούν στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, κατά την κρίση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, και να ολοκληρωθούν εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης στους διαδίκους».

Στο ΣτΕ  έχουν προσφύγει  περιβαλλοντικά και άλλα Σωματεία της Κηφισιάς, ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη οικοδομική άδεια.

Παράλληλα, εκκρεμεί το όλο θέμα του ΝΟΚ στην Ολομέλεια του ΣτΕ. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις