Μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σάρωσαν και το Σάββατο (5.8.2023) τις παραλίες ανά την Ελλάδα για παράνομες ξαπλώστρες, με το κίνημα της πετσέτας να κάνει δυναμικά βήματα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Άγιος Προκόπης Νάξου για παράδειγμα, μία παραλία χιλιομέτρων, όπου σύμφωνα με το νόμο που λέει ρητά πως ομπρέλες και ξαπλώστρες πρέπει να καλύπτουν μόλις στο 30% σε παραλίες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, μοιάζει αστείος μπροστά στην εικόνα της συγκεκριμένης παραλίας, που είναι γεμάτο ξαπλώστρες.
Οι φωνές των πολιτών ενώνονται και γίνονται όλο και πιο ηχηρές, κοινό αίτημα οι ελεύθερες παραλίες και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
«Υπάρχουν περιορισμένες παραλίες και καταλαμβάνουν τα beach bar όλο τον χώρο και μετά κάποιος που θέλει να βάλει την ομπρέλα του δεν μπορεί», λέει λουόμενος στη Χαλκιδική.
Στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που καταγράφουν οι λουόμενοι όπου φαίνονται οι ξαπλώστρες να βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Δεν υπάρχει άλλωστε χώρος να πάνε αλλού καθώς ακριβώς από πίσω υπάρχει μία ξύλινη πλατφόρμα με τα τραπεζοκαθίσματα ταβέρνας.
«Υπάρχουν διαφορετικές αρμοδιότητες στην κτηματική διαφορετικές αρμοδιότητες στους δήμους, στο λιμεναρχείο και την αστυνομία και όταν προσπαθούμε να πιάσουμε το πρόβλημα στην πηγή του γίνεται ένα μπαλάκι ευθυνών», λέει ο Παναγιώτης Βαρούχας, αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.
Μία από τις ομορφότερες παραλίες στη Λευκάδα, έχει επίσης μετατραπεί σε απέραντη έκταση από ομπρελοκαθίσματα με τους χρήστες να καταγγέλλουν και τα εξωφρενικά κόστη για μία ξαπλώστρα.
«Θα έπρεπε να υπάρχουν δημοσιευμένες οι φωτογραφίες και σε ιστοσελίδες του δήμου και θα έπρεπε επίσης σε κάθε παραλία σε όλες αναρτημένη πινακίδα που να λέει ποια ακριβώς είναι τα όρια της νόμιμης παραχώρησης. Αυτό δεν ισχύει περίπου πουθενά», δήλωσε η Αντωνία Παντελαίου από το κίνημα ελεύθερων παραλιών.
Στον Πλαταμώνα Πιερίας ολόκληροι καναπέδες είναι απλωμένοι στον αιγιαλό. Τραπεζάκια και καρέκλες εκτείνονται σε όλο το μήκος της παραλίας.
Σε αυτοψία που έγινε στα Φαλάσσαρνα του Δήμου Κισσάμου αποκαλύφθηκε πως είχε γίνει παράνομη κατάληψη αιγιαλού από επιχειρήσεις καθώς δεν υπήρχαν καθόλου μισθωτήρια με την Κτηματική Υπηρεσία να προχωρά στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Σύμφωνα με πηγές οι έλεγχοι θα συνεχιστούν πανελλαδικά με αμείωτη ένταση όλο τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα οι πολίτες προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Πηγή: ΕΡΤ