Site icon NewsIT
16:29 | 29.05.19

“Κίτρινη κάρτα” στην κυβέρνηση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

“Κίτρινη κάρτα” στην κυβέρνηση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Newsit Newsroom

"Τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, στερούνται τα δικαιώματα στέγασης, υγείας, κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας, εκπαίδευσης και προστασίας, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά, να στερούνται τα δικαιώματα της στέγασης, της υγείας, της κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας, της εκπαίδευσης και της προστασίας, και αυτό είναι αντίθετο με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κάνοντας αποδεκτές καταγγελίες οργανισμών για τους πρόσφυγες και απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία καλεί για την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Συγκεκριμένα η απόφαση αφορούσε στην καταγγελία της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών (International Commission of Jurists) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) κατά της Ελλάδας. Στην καταγγελία που καταχωρήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2018 αναφέρεται ότι οι σοβαρές συστημικές ατέλειες στο ελληνικό δίκαιο, πολιτική και πρακτική έχουν ως αποτέλεσμα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά, να στερούνται τα δικαιώματα της στέγασης, της υγείας, της κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας, της εκπαίδευσης και της προστασίας, και αυτό είναι αντίθετο με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων έκανε την καταγγελία παραδεκτή και αποφάσισε να επισημάνει στην ελληνική κυβέρνηση τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τον ορισμό επιτρόπου τη στιγμή που καταγράφεται ένα ασυνόδευτο παιδί ή ένα παιδί που έχει χωριστεί από την οικογένειά του, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος επιτροπείας. Επίσης, καλείται να εξασφαλίσει τη χρήση εναλλακτικών προς την κράτηση των παιδιών μέτρων και να διασφαλίσει ότι τα ασυνόδευτα παιδιά στα αστυνομικά τμήματα, τα προαναχωρησιακά κέντρα και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης θα έχουν άμεση πρόσβαση σε καταλύματα κατάλληλα για την ηλικία τους, αλλά και σε φαγητό, νερό, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη. Τέλος, ζητάει όλες οι δημόσιες αρχές να ενημερωθούν για την απόφαση αυτή, ενώ καλεί την κυβέρνηση να υποβάλει γραπτές παρατηρήσεις επί της ουσίας της καταγγελίας μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019.

Σημειώνεται πάντως ότι στις παρατηρήσεις που απέστειλε τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την υπόθεση, υποστηρίζει ότι η προστασία των ασυνόδευτων αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και προσθέτει ότι βελτιώσεις και αποτελέσματα θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα κατά προτεραιότητα και εργάζεται σκληρά στην κατεύθυνση αυτή. Στη συνέχεια, απαριθμεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους και σημειώνει ότι γίνονται συνεχώς προσπάθειες σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε διεθνές, ευρωπαϊκό, διμερές και εθνικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σχετικά ζητήματα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version