H Κιβωτός του Κόσμου είχε φτάσει στο σημείο να έχει ετήσια έσοδα 5.000.000 ευρώ. Τα ακίνητα αυξάνονταν, οι «χρυσές» δωρεές συνεχίζονταν και οι κινήσεις του πατέρα Αντωνίου, έβαζαν ορισμένους σε σκέψεις…
Νέα στοιχεία για τα οικονομικά της «Κιβωτού» με την έρευνα να έχει ήδη εμβαθύνει. Η ακίνητη περιουσία της ΜΚΟ εκτοξεύτηκε μέσα σε 9 χρόνια, με τις αγορές να διαδέχονται η μία την άλλη. Την ίδια περίοδο τα χρήματα από δωρεές και επιδοτήσεις έφτασαν τα 85.000.000 ευρώ. Η βιτρίνα που είχαν χτίσει οι υπεύθυνοι είχε ευαισθητοποιήσει από επιχειρηματίες και εφοπλιστές μέχρι τον απλό κόσμο που ήθελε να προσφέρει όσο και ό,τι μπορούσε για τα παιδιά που μεγαλώνουν στις δομές. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ξεσκεπάζουν την αθέατη όψη της οργάνωσης.
Πίσω από τις καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις και τιμωρίες, οι έρευνες και για τα οικονομικά τις «Κιβωτού». Από κόσκινο περνά η οικονομική αστυνομία και οι ορκωτοί λογιστές την αμύθητη περιουσία αλλά και τα ακίνητα της οργάνωσης που διαχειριζόταν το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο. Εξετάζεται η ακίνητη περιουσία τόσο της Οργάνωσης όσο και του πρώην ΔΣ.
Οι έρευνες περιλαμβάνουν έλεγχο βιβλίων εσόδων – εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, αλλά και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις για ροή μαύρου χρήματος και σκιώδεις οικονομικές δραστηριότητες.
Πριν εννέα χρόνια, το 2013, η ακίνητη περιουσία της οργάνωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπολογιζόταν στα 6 εκ. ευρώ. Σήμερα, μετά από νέες δωρεές αλλά και την αξιοποίηση των ακινήτων, η αξία εκτοξεύθηκε στα 21 εκ. ευρώ, οικονομική διαχείριση που θα ζήλευε και ο καλύτερος σύμβουλος real estate.
Δέος προκαλεί, ο αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της «Κιβωτού του Κόσμου». 273 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άλλα από δωρεές και άλλα από αγορές. Κάποια από τα ακίνητα τα εκμεταλλεύονταν νοικιάζοντάς τα και άλλα όχι.
Εντύπωση προκαλεί ότι στη Χίο ο δήμος είχε παραχωρήσει κτίριο στην Κιβωτό με μοναδική προϋπόθεση να καλύπτονται οι δανειακές υποχρεώσεις του ακινήτου. Την ίδια ώρα στο νησί, η Κιβωτός έχει αγοράσει ακίνητο 2.372 τ.μ., αξίας 400.000 ευρώ. Ζητούσαν δωρεές, αγόραζαν ακίνητα, αλλά δεν πλήρωναν τις δόσεις για τις εγκαταστάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί.
Η τεράστια ακίνητη περιουσία της οργάνωσης ξεκινάει από τον Κολωνό και επεκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική: Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Παγκράτι, Αγία Παρασκευή, Άνοιξη, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια βρίσκονται μερικά από τα ακίνητα της οργάνωσης.
Από το 2010 τα έσοδα της οργάνωσης, από δωρεές, φιλανθρωπίες και επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 85 εκ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα φθάνουν τα 5 εκ. ευρώ το χρόνο, με πλεόνασμα μισό με ένα εκατ. ευρώ, ενώ στην εφορία δηλωνόταν ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ.