Η «Κιβωτός του Κόσμου» παραμένει στο επίκεντρο, με την εβδομάδα που ξεκινά να χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την πορεία της έρευνας. Ο πατέρας Αντώνιος ετοιμάζει με τους δικηγόρους που τον εκπροσωπούν, τις επόμενες κινήσεις του…
Οι καταγγελίες παιδιών, που ζούσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου», πληθαίνουν μαζί με τις μαρτυρίες εθελοντών και πρώην εργαζομένων σε δομές της ΜΚΟ. Καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις, απάνθρωπες τιμωρίες, απειλές που προκαλούσαν φόβο σε ανηλίκους και μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε τα πάντα να μείνουν κρυφά. Όλα αυτά, με φόντο ένα χορό εκατομμυρίων από χορηγίες και δωρεές.
Ο πατέρας Αντώνιος διαψεύδει συνολικά όλες τις κατηγορίες, αλλά τα ερωτήματα με το πέρασμα των ημερών, γίνονται όλο και πιο βασανιστικά. Για τον ίδιο, την πρεσβυτέρα και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
«Φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της Κιβωτού
Όλα αυτά την ώρα που τα βλέμματα βρίσκονται διαρκώς στραμμένα στην πορεία της έρευνας. Τα οικονομικά της οργάνωσης γίνονται φύλλο και φτερό, όπως και τα αντίστοιχα του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας. Πριν εννέα χρόνια, το 2013, η ακίνητη περιουσία της οργάνωσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπολογιζόταν στα 6 εκ. ευρώ. Σήμερα, μετά από νέες δωρεές, αλλά και την αξιοποίηση των ακινήτων, η αξία εκτοξεύθηκε στα 21 εκ. ευρώ, οικονομική διαχείριση που θα ζήλευε και ο καλύτερος σύμβουλος real estate.
Σεξουαλικές κακοποιήσεις
Προτεραιότητα πάντως έχουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις. Με την έρευνα να εστιάζει σε τρία πρόσωπα. Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων, που έχουν αναλάβει τον χειρισμό της υπόθεσης, θα συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις και την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, έχουν εξεταστεί 12 πρόσωπα, ενώ οι εισαγγελείς εστιάζουν στα τρία παιδιά, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες πως έχουν πέσει θύματα ασελγών πράξεων.
Και οι δύο εισαγγελείς καταβάλουν προσπάθειες ώστε να καταθέσουν τα παιδιά αυτά ενώπιον των αρμόδιων αρχών. Την ίδια στιγμή η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε τρεις μονάδες προστασίας παιδιών στην Αττική μετά την αποκάλυψη όσων συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου.
Στο πλαίσιο των ελέγχων θα ληφθούν καταθέσεις από εργαζόμενους και παιδιά, θα πραγματοποιηθεί έρευνα για το εάν υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης και θα ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων.
Στο μικροσκόπιο τα ακίνητα της «Κιβωτού»
Δέος προκαλεί, ο αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της «Κιβωτού του Κόσμου». 273 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άλλα από δωρεές και άλλα από αγορές. Κάποια από τα ακίνητα τα εκμεταλλεύονταν νοικιάζοντάς τα και άλλα όχι.
Η τεράστια ακίνητη περιουσία της οργάνωσης ξεκινάει από τον Κολωνό και επεκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική: Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Παγκράτι, Αγία Παρασκευή, Άνοιξη, Πεύκη, Νέα Ιωνία, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια βρίσκονται μερικά από τα ακίνητα της οργάνωσης.
Από το 2010 τα έσοδα της οργάνωσης, από δωρεές, φιλανθρωπίες και επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 85 εκ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα φθάνουν τα 5 εκ. ευρώ το χρόνο, με πλεόνασμα μισό με ένα εκατ. ευρώ, ενώ στην εφορία δηλωνόταν ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ.
Τα «σκοτεινά» δωμάτια της δομής
Πρώην τρόφιμος, ο οποίος ζούσε στην Κιβωτό του Κόσμου, από τα 8 μέχρι τα 18 του, καταγγέλλει πρακτικές απάνθρωπες, όπως και πολλοί άλλοι. Ο νεαρός έζησε στη δομή του Κολωνού. Όπως είπε, ο ίδιος φοβόταν το σκοτάδι και η τιμωρία που τον έβαζαν είναι να τον κλείνουν μέσα σε μια σκοτεινή αποθήκη.
Επίσης, υποστήριξε πως υπήρχαν αρκετά περιστατικά ξυλοδαρμού. Είπε πως είχε ακούσει για τα περιστατικά ασέλγειας σε βάρος του 19χρονου, αλλά ο ίδιος δεν ήταν μάρτυρας σε κάτι, αφού ο 19χρονος (τότε ανήλικος) είχε μεταφερθεί στην δομή του Βόλου.
Ο νεαρός καταγγέλλει πως από την Κιβωτό είπαν ψέματα στους δικούς του πως είχε χτυπήσει γυναίκα. Στη δομή βρίσκεται τώρα η αδερφή του με την οποία δεν έχει καμία επαφή, με εντολή όπως λέει του ίδιου του πατέρα Αντώνιου. Είπε χαρακτηριστικά πως έχει να της μιλήσει ένα χρόνο.