Τετάρτη, 18 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Κιβωτός του Κόσμου: Έπαιρναν κρυφά την επιμέλεια για τα επιδόματα – Νέα μαρτυρία στο newsit.gr

Κιβωτός του Κόσμου: Έπαιρναν κρυφά την επιμέλεια για τα επιδόματα – Νέα μαρτυρία στο newsit.gr

Ο 23χρονος – σήμερα – Νίκος μαζί με τον αδερφό του έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Αθήνα και τα Ιωάννινα. Αν και γνώρισαν ανθρώπους στη δομή οι οποίοι – όπως είπε στο newsit.gr – τους προσέφεραν πολλά και απλόχερα την αγάπη τους, ωστόσο σε τρυφερή ηλικία τα δύο αδέρφια είδαν από κοντά το πιο σκοτεινό πρόσωπο της δομής.

Όπως περιγράφει στο newsit.gr, ο 23χρονος μπήκε στην δομή όταν ήταν 12 ετών μαζί με τον αδερφό του, που ήταν τότε μόλις 9 ετών. Όταν μπήκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» μία παιδαγωγός χαστούκισε δυνατά τον αδερφό του. Τότε, σύμφωνα με τον νεαρό, ο πατέρας Αντώνιος την απέλυσε αμέσως μόλις έμαθε το περιστατικό.

«Έμενα κάθε μέρα στην Κιβωτό, μεγάλωσα εκεί από τα 12 έως και τα 18 μου. Το καλό είναι ότι εμένα με τον αδελφό μου δεν μας είχαν χωρίσει, όπως άλλα αδέρφια που ήξερα. Ήταν άλλες περιπτώσεις που τα χώριζαν και τα έδιναν για υιοθεσία και ήταν 7-8 χρονών. Με το που μπήκαμε, ήταν ο δεύτερος μήνας στη δομή, ο αδερφός μου έφαγε σφαλιάρα στο πρόσωπο από μία κοπέλα παιδαγωγό την οποία όμως ο πατέρας Αντώνιος την έδιωξε αμέσως μόλις έμαθε το σκηνικό. Αυτό έφτασε “στα αυτιά του” γιατί εγώ αναγκάστηκα να το “σκάσω” από την Κιβωτό για να πάω σε κάποιον από τους συγγενείς μου για να τους το πω. Μόνο έτσι θα το μάθαινε ο πάτερ».

Σε αυτό το σημείο ο ίδιος είπε πως: «Εγώ είχα πάει στον πατέρα μου και τον απείλησαν ότι θα έχει άσχημες επιπτώσεις αν δεν με έφερνε πίσω».

«Διπρόσωπος ο πατέρας Αντώνιος»

Ο Νίκος κάνει λόγο για εξοντωτικές τιμωρίες, ενώ αναφέρει ότι ο πατέρας Αντώνιος ήξερε να κρύβει τον πραγματικό του χαρακτήρα. «Ο πατέρας Αντώνιος είναι διπρόσωπος. Όντως έχει κάνει καλά, αλλά από την άλλη έκρυβε πράγματα. Είχαν συμβεί άπειρα περιστατικά, γινόντουσαν και τα άκουγα μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Χαστούκια από παιδαγωγούς. Σε εμάς τα αγόρια μας είχαν να έχουμε άρνηση στο γυναικείο φύλο. Επειδή είχες σχέση με μία κοπέλα ή απλά επειδή μιλούσαμε μας έβαζαν τιμωρία. Μας έλεγαν ότι όλοι μας εδώ μέσα είμαστε αδέρφια. Μιλούσαμε με τα κορίτσια με γράμματα» λέει στο newsit.gr ο 23χρονος.

Πρόσθεσε πως «με είχαν βάλει τιμωρία 7 μήνες να μην παίζω ποδόσφαιρο, ενώ τότε έκανα δοκιμαστικά στον ΠΑΣ Γιάννενα. Και την κοπέλα μου την έστειλαν στην Χίο, μακριά και από τα τρία αδέλφια της στην Πωγωνιανή. Στη δομή είχαμε δύο πτέρυγες, η μία ήταν όλη φτιαγμένη και ανακαινισμένη για να μείνουν τα παιδιά και η άλλη ήταν ένα μαύρο χάλι. Ήταν αποθήκες και είχαν αναγκάσει σε τιμωρία να μένει παιδί εκεί με ένα ράντσο για μισή μέρα, μία μέρα ακόμα και μία εβδομάδα. Του έφερναν φαγητό και ήταν τελείως απομονωμένο από όλα τα άλλα παιδιά».

«Σταμάτησαν τον αδερφό μου από το σχολείο» – Του απαγόρευσαν τα χειρουργεία

Μάλιστα, όπως αναφέρει όταν τα παιδιά είχαν παραβατικές συμπεριφορές τότε οι κανονισμοί της Κιβωτού του Κόσμου δρούσαν με εκδικητικό τρόπο. «Ο αδερφός μου όταν είχε μπει στην δομή είχε μεγάλο πρόβλημα με το πόδι του, είχε τένοντες και αρτηρίες στην πίσω μεριά από το γόνατο. Ο πάτερ όταν μπήκαμε στην Κιβωτό δεν μας ήξερε καν. Όταν τον είδε με το πόδι, του είπε ότι θα προσπαθήσει να του το φτιάξει, έκανε όντως ο αδερφός μου αρκετά χειρουργεία. Όταν έμαθε βέβαια για το χασίς του έκοψε μέχρι και τους γιατρούς, το άφησε μισοτελειωμένο».

Εξήγησε πως: «Όταν έπιασαν τον αδερφό μου με έναν φίλο του να καπνίζουν χασίς, τους σταμάτησαν από το σχολείο και τους ανάγκασαν να δουλεύουν στα Ραβένια σαν τους εργάτες χωρίς μισθό. Ο αδερφός μου και ο φίλος του όταν τους έκοψαν από το σχολείο, είχαν τσαντιστεί και είχαν “παίξει ξύλο” μέσα σε ένα δωμάτιο με το δεξί χέρι του πατέρα Αντώνιου, ο οποίος είχε και εκείνος μεγαλώσει στην Κιβωτό και τον είχε κατά κάποιο τρόπο παιδαγωγό στις δομές».

Όπως υποστηρίζει ο 23χρονος ακόμα και τα άτομα με τα οποία θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν τα παιδιά ελέγχονταν. «Ό,τι γίνεται μέσα στην Κιβωτό “περνάει” από τον πατέρα, η νοοτροπία του πάτερ, κανενός άλλου. Είχε πάντα αγόρια δίπλα του. Δεν μας άφηναν να έχουμε γενικά κινητά, έπρεπε να γίνει ολόκληρο θέμα για να πάρεις κινητό, εγώ πήρα στα δεκαεπτά μου. Μπορούσαμε να μιλήσουμε μόνο με συγκεκριμένους συγγενείς μας, μας έλεγαν δεν θα μιλήσεις με αυτόν, δεν θα μιλήσεις με τον άλλο. Για τον πατέρα μου, μου είχαν πει τα χειρότερα λόγια, και μόλις βγήκα έξω στα 18 μου χρόνια μου αντίκρισα άλλον άνθρωπο».

«Έπαιρναν επιδόματα στα ονόματά μας»

Ο 23χρονος καταγγέλλει ότι παιδαγωγοί τοποθετούνται άτομα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο, ενώ υποστηρίζει ότι τα μέλη της Κιβωτού έβρισκαν τρόπο για να παίρνουν την επιμέλεια των παιδιών από τα συγγενικά τους πρόσωπα.

«Έβαζαν ανθρώπους να είναι οι παιδαγωγοί μας και δεν είχαν καν ένα χαρτί. Ο άλλος ήταν θεατρίνος, ο άλλος ζωγράφος. Αφότου μπήκα στην Κιβωτό, η γιαγιά μου είχε ακόμα την επιμέλειά μου. Και μόλις το έμαθε η γιαγιά μου ότι έκοψαν τον αδερφό μου από το σχολείο τρελάθηκε».

Σύμφωνα με τον 23χρονο, εκείνη την περίοδο «το δεξί χέρι του πάτερ Αντώνιου μαζί με την γυναίκα του κλέβουν την επιμέλεια από τη γιαγιά μου κρυφά και μετά έπαιρναν επιδόματα στα ονόματά μας, η μάνα μου ήταν χωρίς λεφτά, χωρίς φαγητό και να της παίρνουν τα επιδόματα. Και αγόραζαν σπίτια και νέα αμάξια. Ό,τι θέλουν κάνουν, ξέρουν τους πάντες, είναι ολόκληρο κύκλωμα. Ένα από τα πρώτα παιδιά που είχε ο πάτερας Αντώνιος – και άλλοι μέσα στην Κιβωτό – όταν ενηλικιώθηκα και ήθελα να φύγω μου έλεγαν συνέχεια ότι θα αποτύχω στη ζωή μου, “θα καταλήξεις πρεζάκιας, θα καταλήξεις σαν τους γονείς σου, έχετε το ίδιο dna”. Ευτυχώς, τον αδερφό μου μπόρεσε και τον έβγαλε στα 17 του ο πατέρας μας. Έφερναν παιδοψυχολόγους, επιλεγμένα άτομα πηγαίναμε να μιλήσουμε και μετά οι ψυχολόγοι πήγαιναν και τα έλεγαν στον πάτερ».

Μάλιστα όπως είπε στο newsit.gr: «Είμαι πρόθυμος να βγω μπροστά τους και να τους τα πω κατάμουτρα και ας τολμήσουν να με βγάλουν ψεύτη».

Ο ίδιος καταλήγει πως «τον ευχαριστώ πολύ τον πάτερ και την Κιβωτό γιατί όντως με βοήθησαν και έμαθα κάποια πράγματα. Ήταν συγκεκριμένοι παιδαγωγοί που έχω κρατήσει έως και τώρα επαφές, γιατί τους αγαπώ».

Σήμερα τα δύο αδέρφια ζουν και εργάζονται στην Ολλανδία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις