Αποκαρδιωτικές ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» τόσο στην Καλαμάτα όσο και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», ο πατέρας Αντώνιος απομάκρυνε 4 παιδιά στην εφηβεία από τη δομή της Καλαμάτας και τα μετέφερε στην δομή του Κολωνού για να τα «συνετίσει».
Άνθρωποι που γνώριζαν καταστάσεις στη δομή της Καλαμάτας μίλησαν για όσα είδαν να γίνονται μπροστά στα μάτια τους. Οι ίδιοι αναφέρουν πως σε μία από τις περιπτώσεις ο πατέρας Αντώνιος δεν δίστασε να κλείσει παιδιά στην απομόνωση ενώ στη συνέχεια τα εξευτέλισε απαιτώντας να ζητήσουν γονατιστά συγγνώμη.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως τον Ιανουάριο ο πατέρας Αντώνιος έκρινε ότι χρειάζεται να τα συνετίσει 4 παιδιά της δομής επειδή «είχαν μπλέξει με κακές παρέες στην Καλαμάτα». Μεταξύ των 4 αυτών παιδιών, μαθητών Λυκείου οι τρεις και ο ένας Γυμνασίου, φέρεται να ήταν και ο 19χρονος που κατήγγειλε στις Αρχές πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά.
Έβαλε παιδιά να ζητήσουν γονατιστά συγγνώμη
Τα παιδιά αυτά, γράφει η εφημερίδα, τα κρατούσε ο π. Αντώνιος κλειδωμένα για δύο μήνες σε παράρτημα της οργάνωσης στην Αθήνα “για να τους δείξει πώς πρέπει να λειτουργούν” κι όταν σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα κλήθηκαν μικρότερα παιδιά από τη δομή της Καλαμάτας να τον επισκεφτούν, ξεκλείδωσε τα μεγαλύτερα αγόρια και τα έβαλε να γονατίσουν μπροστά στα μικρότερα και να παρακαλέσουν για τη συγχώρεσή τους, επειδή φάνηκαν ανάξια.
Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, τα έγκλειστα αγόρια έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού ενώ ήταν βρόμικα και έδειχναν παραμελημένα.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι παιδαγωγοί, αλλά και παιδιά «εξαφανίζονταν» χωρίς οι υπεύθυνοι να δίνουν σαφείς εξηγήσεις για το που είναι τα παιδιά ή γιατί χρειάστηκε να αλλάξουν περιβάλλον.
Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να λάβουν αποφάσεις μόνοι τους αν πρωτύτερα δεν είχαν πάρει την έγκριση του πατέρα Αντώνιο, ενώ ο ίδιος μιλούσε με υποτιμητικά και άσχημα λόγια στους υπαλλήλους της δομής.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ασκούσε ψυχολογικό πόλεμο, προκειμένου να πάρει αυτό που ήθελε. Κάτι που, όπως λένε μάρτυρες στην εφημερίδα, το κατάφερνε αρκετά καλά γιατί είναι ένας πολύ χειριστικός άνθρωπος, που νοιαζόταν για την εικόνα του και απαιτούσε σε κάθε επίσκεψη ενθουσιώδη υποδοχή με τραγουδάκια και ποιήματα που παράγγελνε να γράφουν για αυτόν τα παιδιά της δομής.
«Δεν έπεσαν από τα σύννεφα» για τη σεξουαλική κακοποίηση
Τέλος, στην εφημερίδα αναφέρεται πως «η καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίησή του δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για όσους γνώριζαν συγκεκριμένα περιστατικά και ήθελαν να τα αποκαλύψουν. Κυρίως, πρώην εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι στις δομές της Κιβωτού, που αποφάσισαν πως έχει έρθει η ώρα να πάψουν να σιωπούν. Έτσι, μέσω του Διαδικτύου, ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο να γνωστοποιούν περιστατικά όπως αυτό του ξυλοδαρμού παιδιών στη δομή του Βόλου. Η καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση έδωσε πια επίσημη διάσταση στα καταγγελλόμενα περιστατικά, αν και μαθαίνουμε πως οι αρμόδιες Αρχές δέχτηκαν την εν λόγω καταγγελία πριν περίπου 5 μήνες -ενώ χρειάστηκε μια διαρροή στα μέσα ενημέρωσης για να το μάθει και ο κόσμος».
Πηγή: eleftheriaonline.gr