- Επεσε θύμα των συγχωνεύσεων και ανακατατάξεων στους δημόσιους οργανισμούς - Κλείνουν και 11 πωλητήρια μουσείων - Απολύονται 250 συμβασιούχοι - Σπάνιες συλλογές στα αζήτητα
Το εστιατόριο του Μουσείου, που τόσα καλά είχαν γραφτεί, ήταν «δημόσιο». Τον χώρο λειτουργούσε ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος όμως μετά 10 χρόνια ζωής, σήμερα τελεί υπό λύση και εκκαθάριση. Ο Οργανισμός απασχολούσε συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σήμερα 30/9 και δεν πρόκειται να ανανεωθούν.
Ετσι, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας του «αναψυκτηρίου» του Μουσείου Ακρόπολης στη γνωστή του μορφή. Εως ότου λήξει ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, στις 20/10/10, το εστιατόριο θα λειτουργεί υπό προσωρινό ανάδοχο, μια γνωστή εταιρεία catering.
Ο νέος ανάδοχος θα είναι κάποια ιδιωτική εταιρεία. Πρόκειται για τον δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύσσεται για τον χώρο – ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος, δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι.
Χωρίς πωλητήρια και τα μουσεία
Τέλος εποχής σήμερα και για 11 πωλητήρια αντιγράφων και εφαρμογών στους σημαντικότερους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, μεταξύ των οποίων και των δύο πωλητηρίων του Μουσείου Ακρόπολης, συνολικού τζίρου άνω των 4,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα πωλητήρια που λειτουργούσε ο ΟΠΕΠ, ο οποίος βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Σήμερα οι υπάλληλοι κάνουν απογραφή και από αύριο μπαίνει λουκέτο.
Μετά απ’ όλα αυτά το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Με τόσους δημοσίους υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους είναι αργόμισθοι δεν θα μπορούσαν να έχουν ήδη στελεχωθεί τόσο το εστιατόριο του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας όσο και τα πωλητήρια των Μουσείων;
Απολύονται οι 250 εργαζόμενοι
Οι υπάλληλοι του ΟΠΕΠ μένουν, σε μια δύσκολη περίοδο, χωρίς εργασία. Ωστόσο όπως είπε στο Newsit ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρήστος Ευσταθίου το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι χάνουν τη δουλειά τους. “Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις σπάνιες συλλογές που έχει στην κατοχή του ο ΟΠΕΠ. Υπάρχει σπάνια συλλογή με 10.000 φωτογραφίες του Ελ.Βενιζέλου για τις οποίες δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, υπάρχουν 100.000 αντίγραφα από ντοκυμαντέρ που έχουμε κάνει από το 2004 για τους Ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν σε αποθήκη στο Ελληνικό. Δυστυχώς μέχρι να αναλάβουν οι υπάλληλοι του ΤΑΠΑ τα πωλητήρια αυτά θα παραμείνουν κλειστά”.