Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Τουρκικό πρακτορείο DHA, η δύναμη αυτή δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την περιοχή, ανεβάζοντας έτσι το “θερμόμετρο” για ακόμη μια φορά.
Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί απαγόρευσαν σε ελληνικό πλοίο να πλησιάσει την βραχονησίδα.
Όπως αναφέρεται τουρκικά και ελληνικά πλοία πλησίασαν μόλις στο μισό μίλι μεταξύ τους.[read4more]
“Περιμένουμε την έκδοση των αξιωματικών”
Την ίδια στιγμή την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών από τις Ελληνικές αρχές περιμένει η Άγκυρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.
Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας μετά την αναστολή του ασύλου που είχε δοθεί σε έναν από τους αξιωματικούς.
Ο Μπεκίρ Μποζντάγκ μάλιστα έκανε την δήλωσε αυτή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, που σημαίνει ότι η θέση αυτή είναι και θέση της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως άσχετα με την χορήγηση ασύλου, ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει να μην εκδοθεί στην Τουρκία κανείς από τους 8 αξιωματικούς.
Turkey expects extradition of 8 ex-officers from Greece ‘as soon as possible’: Turkish Deputy PM https://t.co/AQgfDZS2MG pic.twitter.com/Z7Z8JbhYv4
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 8 Ιανουαρίου 2018
Νωρίτερα, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία «παγώνει» το άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση χορήγησης προσωρινής διαταγής αναφέρεται ότι το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.
Επίσης, το Διοικητικό Εφετείο θέτει ως όρο στη χορήγηση της προσωρινής διαταγής να απέχει η διοίκηση από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από τη χώρα.
Η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.
Η σύλληψη
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Τούρκος στρατιωτικός οδηγήθηκε αρχικά στην υπηρεσία ασύλου για να υποβάλει νέα αίτηση. Εκεί, η αστυνομία αποφάσισε να τον μεταφέρει στο Τμήμα Αλλοδαπών και εν συνεχεία να τον μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού (όπου κρατούνται και οι άλλοι Τούρκοι αιτούντες άσυλο).
Ο Τούρκος αξιωματικός θεωρείται διοικητικά κρατούμενος. Στο Α.Τ. του Ολυμπιακού Χωριού εκτός από τους άλλους επτά Τούρκους αιτούντες άσυλο, ο συγκεβερνήτης του ελικοπτέρου θα βρει και κάτι ακόμα…
Το βιολί
Μια ανθρώπινη λεπτομέρεια στην υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού είναι και η ιστορία με το αγαπημένο του βιολί. Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου με το οποίο πέρασαν στη χώρα μας οι 8 αξιωματικοί παίζει βιολί. Είχε ζητήσει μάλιστα όταν έφτασε στο τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, να αγοράσει ένα βιολί, αίτημα το οποίο είχε γίνει δεκτό.
Μια παρηγοριά για τους κρατούμενους Τούρκους ήταν η μουσική που τους έπαιζε και εκείνος φεύγοντας τις προηγούμενες ημέρες από τον χώρο κράτησης συμβολικά άφησε πίσω του το βιολί με την ευχή να του το επιστρέψουν οι σύντροφοί του όταν απελευθερωθούν και εκείνοι. Οι εξελίξεις ωστόσο διέψευσαν αυτή την ελπίδα.
“Τρομοκρατία” και “εθνική ντροπή”
Στο δικαστήριο βρέθηκε και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Αθηναίων προκειμένου να στηρίξει τον Τούρκο αξιωματικό. «Δεν ζητάμε κάτι, μόνο τα αυτονόητα: να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου. Θεωρούμε ότι όσα έχουν γίνει θέτουν κάποια ερωτήματα».
Παρών και οι συγγραφείς Απόστολος Δοξιάδης και Πέτρος Τατσόπουλος. Ο πρώτος έκρινε την απόφαση «συντηρητική» και έκανε λόγο για «τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ο Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε για «εθνική ντροπή» σχολιάζοντας το γεγονός πως η κυβέρνηση ζήτησε την ακύρωση της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.