Site icon NewsIT

Κλιματική κρίση: Ο Αύγουστος 2024 ήταν ο πιο θερμός εδώ και 14 χρόνια σε Πελοπόννησο, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα

02.09.2024 | 16:03
Κλιματική κρίση: Ο Αύγουστος 2024 ήταν ο πιο θερμός εδώ και 14 χρόνια σε Πελοπόννησο, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα

Στιγμιότυπο από την Αθήνα, Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες δημιουργούν μία αποπνικτική ατμόσφαιρα και δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. (ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ /EUROKINISSI)

Η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο έντονη. Το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν απλά πολύ ζεστό, με υψηλές θερμοκρασίες για πολλές συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά και ο Αύγουστος του 2024 ήταν o πιο θερμός από το 2010 στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο.

Φέτος τον Αύγουστο, οι μέσες μηνιαίες τιμές θερμοκρασίας κυμάνθηκαν έως και +1,8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α)

Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Αύγουστος του 2021). Εξαίρεση αποτελεί η Θεσσαλία, όπου ήταν ο τρίτος θερμότερος Αύγουστος.

Ο Αύγουστος του 2024 ήταν ένας πολύ θερμός μήνας σε συνέχεια των πολύ θερμών Ιουνίου και Ιουλίου 2024, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 1°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Αύγουστος 2021) σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα.

Συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις αρχές του μήνα έως το τέλος του μήνα, κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 6-8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,2°C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,1°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στο 60% των σταθμών του Ε.Α.Α. οι 25 ημέρες (τουλάχιστον) από τις 31 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version