Site icon NewsIT
22:36 | 06.11.21

Κλιματική κρίση: Πώς θα είναι η Ελλάδα μέχρι το 2050

«Ξεπαρθενών»: Προκαταρκτική εξέταση από το υπουργείο Πολιτισμού για τα γυρίσματα της ταινίας
Newsit Newsroom

Η κλιματική κρίση αποτελεί τη σοβαρότερη και την πλέον άμεση απειλή για την Ελλάδα, όπως αναφέρει στο συμπέρασμά της η αναθεωρημένη έκθεση της Επιτροπής Foresight, και αναμένεται να επηρεάσει τον τουρισμό αλλά και τις απαραίτητες υποδομές των παραθαλάσσιων πόλεων, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», η έκθεση της «Επιτροπής στρατηγικών προβλέψεων και προοπτικής διερεύνησης» εστιάζει σε βασικές παγκόσμιες μέγα-τάσεις που θα επηρεάσουν την Ελλάδα και την ΕΕ τις επόμενες δεκαετίες, με την κλιματική κρίση να αναφέρεται ως η βασική απειλή.

Η εν λόγω επιτροπή έχει επικεφαλής τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης, Γιάννη Μαστρογεωργίου και στο έργο της συνδράμει τόσο ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις συνόδους υπουργών.

Στην αναθεωρημένη έκθεση αναφέρεται πως ο ελληνικός τουρισμός αλλά και οι βασικές υποδομές λειτουργίας των πόλεων αναμένεται να πληγούν από την αύξηση των επιπέδων των υδάτων της θάλασσας ενώ παράλληλα θα προκύψουν ζητήματα έλλειψης τροφίμων και λειψυδρίας.

Η κατάσταση μέχρι το 2050

Αναμένεται να οξυνθούν και δημογραφικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, στις χώρες που θα συρρικνωθεί ο πληθυσμός σε παραγωγική ηλικία μέχρι το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Δέκα φορές έχει αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για τους φυσικούς πόρους μέσα στον 20ο αιώνα ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, με την Ελλάδα να βρίσκεται ενώπιον μεγάλης ζήτησης στους υδάτινους πόρους, καθώς το 80-85% του νερού δαπανάται για την άρδευση καλλιεργειών. Έτσι, προβλέπεται η αύξηση ανάγκης της έρευνας για εναλλακτικές πρώτες ύλες αλλά και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ωστόσο η κλιματική κρίση εκτείνεται και πέρα από προβλήματα όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και η αύξηση των υδάτινων πόρων. Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται και η βιοποικιλότητα και η αλλαγή στον κύκλο του αζώτου, δηλαδή στο βασικό συστατικών του DNA και των πρωτεϊνών. 

Πλέον, το οικοσύστημα της Ευρώπης δέχεται ισχυρές πιέσεις από την ανισορροπία στον κύκλο του αζώτου, η οποία επηρεάζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου περισσότερο από την εκπομπή άνθρακα και την ίδια ώρα, η επίπτωση στην υγεία μας είναι αυτονόητη. Μελλοντικές πανδημίες και άλλες ασθένειες είναι ολοένα και πιο πιθανές, όπως και η μετατόπιση κάποιων ήδη υπαρχόντων όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία.

Απόρροια αυτών των προβλημάτων είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί το υψηλό βιοτικό επίπεδο μεταξύ των κατοίκων της χώρας αφού προκύψουν οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η έρευνα και η παροχή νέων προϊόντων στους τομείς της επικοινωνίας και της τεχνολογίας είναι μονόδρομος και ήδη στην Ελλάδα έχουν δρομολογηθεί μεγάλες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού. 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version