Με ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, για τον πιο διακριτικό και σωστό τρόπο κοινωνικού χειρισμού θεμάτων που αφορούν τους Ρομά τιμά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ημέρα μνήμης για τους Ρομά όλου του κόσμου, η οποία έχει καθοριστεί παγκοσμίως για τις 8 Απριλίου, που εφέτος συμπίπτει με το Πάσχα.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεκπαίδευσης μεταξύ αστυνομικών και εκπροσώπων κοινοτήτων Ρομά, που υλοποιείται από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.
Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας, ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2016 και ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου 2018 και περιλαμβάνει την κοινή εκπαίδευση αστυνομικών και εκπροσώπων Ρομά, σε θέματα προληπτικής ασφάλειας, τρόπου ελέγχου των Ρομά και το πώς πρέπει να αντιδρούν αυτοί σε αστυνομικούς ελέγχους, ώστε να υπάρχει μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση των συγκεκριμένων ευαίσθητων ομάδων.
Συνολικά στο πρόγραμμα συνεκπαίδευσης συμμετέχουν 378 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα, (της Ομάδας ΔΙΑΣ, της Τροχαίας, της Άμεσης Δράσης, των ΟΠΚΕ και τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων), μαζί με κοινωνικούς διαμεσολαβητές που έχουν ορίσει οι σύλλογοι Ρομά, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης PROACTIVE αναπτύσσεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες:
1. Διερεύνηση των στάσεων και αντιλήψεων των αστυνομικών «πρώτης γραμμής» προς τους Ρομά και αντιστρόφως των κοινοτήτων Ρομά προς τους αστυνομικούς. Αυτό γίνεται σε τέσσερις περιοχές και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι, Αμαλιάδα, Καρδίτσα και Αμπελόκηπους- Μενεμένη Θεσσαλονίκης.
2. Εκπαίδευση των αστυνομικών, από «δίδυμα» εκπαιδευτών, που αποτελούνται από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και έμπειρους κοινωνικούς διαμεσολαβητές Ρομά. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει 21 πενθήμερα σεμινάρια, (9 στην Αττική, 8 στην Θεσσαλονίκη, ένα στην Πάτρα, ένα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ένα στη Λάρισα και ένα στο Βόλο).
3. Πρακτική εξάσκηση των αστυνομικών, μέσω δύο Τοπικών Ομάδων Δράσης, με την συμμετοχή στελεχών των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και τοπικών διαμεσολαβητών Ρομά, στο Χαλάνδρι και στους Αμπελόκηπους- Μενεμένη Θεσσαλονίκης.
Σεμινάρια σε Αθήνα και Πελοπόννησο
Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκαν τα περισσότερα σεμινάρια και θα ακολουθήσουν και άλλα 10, καθώς και ημερίδες στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στον σχεδιασμό εθνικής πολιτικής «για την αντιμετώπιση των αιτιών του κοινωνικού αποκλεισμού των Ελλήνων Ρομά και τη θεμελίωση των προϋποθέσεων ισότιμης πρόσβασής τους σε όλα τα αγαθά που προσφέρονται από το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος σε όλους τους Έλληνες Πολίτες».
Επισημαίνεται επίσης ότι το πρόγραμμα PROACTIVE «θέτει στην αιχμή την Ελληνική Αστυνομία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και την δημιουργία πρόσφορων συνθηκών αλληλοκατανόησης, συναντίληψης και συλλειτουργίας με τις κοινότητες Ρομά για τη δημιουργία ασφαλών τοπικών κοινωνικών».
Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει από το 1955 τους Ρομά ως ισότιμους Έλληνες Πολίτες. Οι ίδιοι οι Ρομά αυτοπροσδιορίζονται επίσημα από το 2001 ως Έλληνες. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των Ρομά βιώνει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού με δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά κοινοτήτων.
Η 8η Απριλίου ορίστηκε ως μέρα μνήμης Ρομά, θέτοντας τη βάση για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.