Ελλάδα

Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, Typhoon Project: Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει και προστατεύει τις ελληνικές ακτές

Πάνω από 17,9 εκατ. σκουπίδια και απορρίμματα, από φελιζόλ και μικρά πλαστικά κομμάτια πλαστικού, μέχρι ολόκληρα αλιευτικά δίχτυα, τεράστια λάστιχα και ολόκληρες οικιακές συσκευές, «βάραιναν» και μόλυναν χιλιάδες παραλίες της χώρας μας και, τα περισσότερα από αυτά, θα παρέμεναν εκεί για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια ακόμα.

Χρειάστηκε ένας «Τυφώνας», που συστηματικά σαρώνει ευεργετικά τις ακτές αυτές, με σχέδιο, επιστημονική προσήλωση και υπευθυνότητα των χειριστών και του πληρώματός του, προκειμένου να τις απαλλάξει από αυτόν τον τοξικό φόρτο και να τις επαναφέρει στην άσπιλη φυσική τους κατάσταση. Αλλά και το πλέον σημαντικό, να αποδείξει ότι οι στοχευμένες δράσεις μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να θεραπεύουν τις επιβλαβείς ανθρώπινες συνήθειες.

Ο «Τυφώνας», το 72 μέτρων επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, είναι η αιχμή του δόρατος του προγράμματος “Typhoon Project”,  το οποίο ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής και την απόδοση των ακτών, καθαρών πια, σε κατοίκους και επισκέπτες της χώρας.

Ο ανησυχητικός πρώτος απολογισμός…

 Ο «Τυφώνας», πλέοντας αδιάκοπα 365 ημέρες το χρόνο, επί έξι χρόνια, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έφτανε σε δυσπρόσιτες ακτές, απομακρύνοντας μέχρι και το τελευταίο απόρριμμα. Ο πλέον πρόσφατος απολογισμός είναι αξιοσημείωτος. Πάνω από 3.748 παραλίες έχουν καθαριστεί, 17.862.000 τεμάχια απορριμμάτων έχουν συλλεχθεί και έχουν απομακρυνθεί 768 τόνοι σκουπιδιών, όγκου 35.670 κυβικών μέτρων.

Ενδεικτικό αυτής  της τεράστιας μάζας απορριμμάτων που έχει συγκεντρωθεί είναι το γεγονός ότι, όπως αποτυπώνεται σε γραφήματα που δημοσιεύτηκαν από το Ίδρυμα, το σύνολο των σκουπιδιών που έχουν συλλεχθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 ξεπερνούν σε όγκο γνωστά ευρωπαϊκά μνημεία – όπως το Big Ben, τον Πύργο της Πίζας αλλά και τον «δικό μας» Λευκό Πύργο –  δείχνοντας ξεκάθαρα το μέγεθος της ρύπανσης στις ελληνικές ακτές.

laskaridis big ben laskaridis lefkos pyrgos laskaridis pisa

…και τα θετικά ευρήματα της επιστροφής!

Το αποτύπωμα, όμως, του έργου του «Τυφώνα» φάνηκε από τον δεύτερο κύκλο επαναληπτικών καθαρισμών που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, αφού οι ίδιες ακτές που καθάρισε για δεύτερη φορά έδειξαν ένα εντυπωσιακό ποσοστό βελτίωσης, κατά μέσο όρο, 80%.

Η δεύτερη επίσκεψη του «Τυφώνα» έγινε στις εξής περιοχές: Στην Κρήτη, στις Κυκλάδες (Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος, Σίκινος, Αμοργός, Σαντορίνη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ίος, Κάτω Κουφονήσι και Πάρος-Αντίπαρος), στη Σκιάθο, στη Θάσο, στο Ιόνιο (Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Παξοί-Αντίπαξοι), στον Αργοσαρωνικό (Δοκός, Σπέτσες, Ύδρα, Αίγινα, Άγιος Γεώργιος, Πάτροκλος) και στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Αρκαδία).

Typhoon dotmov typhoon project

O «Τυφώνας», ολοκλήρωσε πρόσφατα τον δεύτερο κύκλο καθαρισμών στη χερσόνησο του Άθω, στο Άγιο Όρος, όπου έδειξε 88% ποσοστό βελτίωσης των ακτών. Το ταξίδι του συνεχίζεται στη  Λήμνο –νησί-ορόσημο για το πρόγραμμα, αφού στο παρελθόν η ομάδα του παρέμεινε εκεί για 122 ημέρες.

TYPHOON

Εκτός από τον άμεσο καθαρισμό των ακτών, το “Typhoon Project” έχει αναδείξει έναν πολύτιμο πλούτο δεδομένων. Όλα τα απορρίμματα ζυγίζονται, καταγράφονται και εντάσσονται σε μια βάση δεδομένων που διατηρεί το Ίδρυμα. Αυτή η βάση, που συγκαταλέγεται στις πληρέστερες διεθνώς, έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, με συνεργασίες όπως εκείνες με τα Πανεπιστήμιο Πατρών και Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης και σύντομα με το Imperial College του Λονδίνου.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα