Ελλάδα

Κοινωνικό Πανεπιστήμιο από τον Δήμο Ιλίου

Ένα «Κοινωνικό Πανεπιστήμιο» οραματίστηκαν στον δήμο Ιλίου και το Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η δημοτική Αρχή με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τους ανοίγει πλέον αυτή τη δυνατότητα.

Παράλληλα, το όραμα αυτό ετοιμάζεται να ανοίξει τους ορίζοντες γνώσης στους πολίτες, σε θέματα κοινωνικού, οικονομικού, ιστορικού, πολιτιστικού περιεχομένου, χωρίς διακρίσεις και χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.

Η διάχυση της γνώσης είναι το ζητούμενο και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη δεξιοτήτων πάνω σε τομείς που απασχολούν την κοινωνία και ακριβώς εκεί αποσκοπεί η ίδρυση του Δημοτικού Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ιλίου (Δη.Κοι.Π.Ι.), το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή των Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει κύκλους σεμιναρίων, διαλέξεων και εκδηλώσεων, διάρκειας δύο τετραμήνων, με την καθοδήγηση και την ευθύνη του επιστημονικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Για ένα όραμα και στόχο ετών κάνει λόγο ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνεχίζει: «Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό θεσμό, που αποσκοπεί στη μετάδοση γνώσης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και για κάθε ηλικία. Θα γίνει με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με το οποίο έχουμε υπογράψει ένα Μνημόνιο συνεργασίας το 2020. Το Πανεπιστήμιο έχει τα μέσα και την τεχνογνωσία κι εμείς έχουμε τον τρόπο να το υλοποιήσουμε. Πρόκειται για μια εξαιρετική συνεργασία, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του Πανεπιστημίου για έρευνα, οπότε εμείς θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε, με την καλή έννοια, αυτή τη θετική διάθεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με στόχο την προαγωγή της γνώσης και γι’ αυτό το προτείναμε και υπήρξε ανταπόκριση».

Και αμέσως μετά εξηγεί: «Πρόκειται για έναν κύκλο σεμιναρίων, διαλέξεων, εκδηλώσεων, με θέματα που απασχολούν την κοινωνία και ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα των πολιτών. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, σε κεντρικό κτίριο του δήμου μας και θα περιλαμβάνει κύκλους δύο τετραμήνων. Επιλέχθηκαν πέντε άξονες, που είναι οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες, οι επιστήμες της Υγείας, η Οικονομία και Διοίκηση, η Περιβαλλοντική εκπαίδευση και ο Αθλητισμός».

Αυτοί ακριβώς οι τομείς που επιλέχθηκαν και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, φανερώνουν και το ότι η προαγωγή της γνώσης δεν αποσκοπεί μόνο στο όφελος του ατόμου, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. «Αυτό ακριβώς θέλουμε. Να διευρύνουμε τη γνώση και τους ορίζοντες σε ό,τι απαιτεί μία κοινωνία και προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολιστήκαμε μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», λέει ο κ. Ζενέτος και προσθέτει: «Θέλω να πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάει πολύ καλά, αφού υπάρχει ήδη ενδιαφέρον τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους καθηγητές και το επιστημονικό δυναμικό γι’ αυτή την πρωτοβουλία».

Ο δήμαρχος Ιλίου σε δηλώσεις του έχει χαρακτηρίσει στρατηγικής σημασίας για τον δήμο τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τονίζει πάνω σε αυτό: «Είναι στρατηγικής σημασίας αυτό το Μνημόνιο που υπογράψαμε, δεν έγινε τυχαία ούτε για επικοινωνιακούς λόγους. Προγραμματίζουμε και άλλες κοινές δράσεις για το μέλλον, δεν θα σταματήσουμε μόνο στο Δη.Κοι.Π.Ι.».

Και καταλήγει: «Συνεργαζόμαστε στενά και η συνεργασία αυτή θα αναπτύξει κι άλλες δράσεις, όπως την έρευνα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα