Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί είτε από τους ίδιους τους μαθητές είτε από τους γονείς τους, αφήνοντας ένα ψηφιακό αποτύπωμα στο διαδίκτυο. Χρειάζεται όμως να δίνεται προσοχή από τους γονείς στην ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, της ιδιωτικής τους ζωής, αλλά και στη σημασία που έχει η εξασφάλιση της προηγούμενης συγκατάθεσης των παιδιών τους, κυρίως των εφήβων.
Με άλλα λόγια, η ανάρτηση από γονείς στοιχείων των παιδιών τους (φωτογραφίες, βίντεο, ονόματα, τοποθεσίες, στοιχεία σχολείου, φίλων κλπ) στο διαδίκτυο ενδέχεται να θέσει, άθελά τους και εν αγνοία τους, τα παιδιά τους σε κίνδυνο.
Τα παιδιά από την άλλη μπορεί να θελήσουν να μοιραστούν φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο με όσα κάνουν τις ώρες που περνούν στο σχολείο. Μιλήστε μαζί τους σχετικά με τους τύπους των φωτογραφιών που είναι κατάλληλοι να δημοσιευθούν και με ποιους είναι εντάξει να τις μοιραστούν καθώς μπορεί να περιέχουν προσωπικές πληροφορίες που τις περισσότερες φορές δεν θέλουμε να γνωρίζουν οι άλλοι για εμάς.
Θεωρώντας δεδομένη την αίσθηση ευθύνης και αγάπης προς το παιδί τους και στο πλαίσιο της άσκησης του γονικού τους ρόλου, ενθαρρύνουμε τους γονείς να συζητήσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους και με το παιδί τους, με γνώμονα το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού, την προστασία της εικόνας και της ταυτότητας του και την αποφυγή προβλημάτων και δυσάρεστων καταστάσεων στο παρόν ή στο μέλλον.
Σας προτρέπουμε λοιπόν να υιοθετήσετε την ιδέα ενός Οικογενειακού Συμβολαίου χρήσης του Internet μεταξύ παιδιών και γονέων, το οποίο θα υπογραφεί από όλη την οικογένεια και θα υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος από όλους. Επισκεφθείτε τη σελίδα του Kids@safety κι ενημερωθείτε για τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.