Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και κράτησης μεταναστών στον Έβρο είναι απελπιστική. Και οι καταγγελίες που φέρνει στο φως έκθεση από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι καταδικαστικές για την Ελλάδα.
Γυναίκες και κορίτσια που έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα βιώνουν απελπιστικές καταστάσεις. Αναγκάζονται να κρατούνται στα ίδια κελιά με άνδρες του δεν γνωρίζουν. Να κινδυνεύουν με σεξουαλικές επιθέσεις και να έχουν αυτοκτονικές τάσεις.
«Οι ελληνικές αρχές συστηματικά κρατούν γυναίκες που ζητούν άσυλο με άνδρες που δεν γνωρίζουν. Τις βάζουν μαζί τους, με κίνδυνο να δεχτούν σεξουαλικές επιθέσεις», αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και καλούν τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως να κρατούν γυναίκες και κορίτσια σε κλειστές εγκαταστάσεις με ξένους άνδρες.
Απεσταλμένοι του HRW βρέθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα στο τέλος Μαΐου. Βρήκαν γυναίκες και κορίτσια σε κέντρα υποδοχής ή κράτησης. Μίλησαν με 12 γυναίκες και δυο κορίτσια. Είπαν πως είναι κλεισμένες σε κελιά για εβδομάδες. Σε μια περίπτωση, για πέντε μήνες. Τέσσερις από τις γυναίκες είπαν πως ήταν οι μοναδικές ανάμεσα σε δεκάδες άνδρες. Λίγες από αυτές τις γυναίκες είχαν μαζί τους το σύντροφο ή κάποιον συγγενή τους.
Δραματικές στιγμές στο κέντρο κράτησης
Οι γυναίκες και τα κορίτσια που μίλησαν τους απεσταλμένους του Παρατηρητηρίου κρατούνταν είτε σε κελιά είτε και προκατασκευασμένους οικίσκους μαζί με άνδρες που δεν γνώριζαν.
Η 38χρονη Μάχα (σ.σ. δεν είναι το πραγματικό της όνομα) από το Ιράκ έτρεμε όταν περιέγραφε πως ήταν η μοναδική γυναίκα σε ένα κελί μαζί με 60 άνδρες. Ήταν εκεί για περισσότερο από δυο εβδομάδες. Απέφευγε, είπε, να πίνει νερό γιατί φοβόταν να χρησιμοποιήσει τη μοναδική και μοιραία κοινή τουαλέτα που υπήρχε στο κελί. Σχεδόν αποκλειστικά έμενε στο κρεβάτι της, το οποίο είχαν “κλείσει” με κουβέρτες που κρέμασαν μαζί με τον σύντροφό της. «Δεν είχα κουνήσει τα πόδια μου επί 23 μέρες» είπε κλαίγοντας. «Αν είχα τρόπο να αυτοκτονήσω, θα το έκανα», πρόσθεσε. Η 38χρονη αφέθηκε λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη στο HRW. Ο σύντροφός της παρέμεινε στο κέντρο κράτησης.
Σεξουαλική παρενόχληση
Η Σουράγια (σ.σ. επίσης δεν είναι το πραγματικό της όνομα) είναι μια γυναίκα περίπου στα 20. Για μήνες ήταν στο κέντρο κράτησης μαζί με τον 4 ετών ανιψιό της. Περίμεναν να εντοπιστεί η οικογένειά τους. Πέρασε σχεδόν πέντε μήνες σε έναν χώρο μαζί με άνδρες και ασυνόδευτα αγόρια.
Περιέγραψε πως έναν άνδρας που είχε κάνει αίτηση ασύλου, την παρενόχλησε σεξουαλικά ενώ κοιμόταν. «Άρχισε να με αγγίζει ενώ κοιμόμουν» είπε. Όταν η γυναίκα έβαλε τις φωνές, ο άνδρας έφυγε. Το ανέφερε στις αρχές. Ζήτησε να τη μεταφέρουν αλλού. Δεν εισακούστηκε.
«Ήρθαν στην Ελλάδα για ασφάλεια»
«Γυναίκες και κορίτσια δεν πρέπει να κρατούνται με άνδρες που τους είναι τελείως ξένοι» δήλωσε η ερευνήτρια του HRW Χίλαρι Μαργκόλις. «Αυτές οι γυναίκες και τα κορίτσια έφτασαν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφάλεια και προστασία. Αντ’ αυτού ζουν σε καθεστώς τρόμου».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, πέντε από τις γυναίκες αυτές, υποφέρουν από ψυχολογικό άγχος. Δυο από αυτές έχουν εκφράσει αυτοκτονικές τάσεις. Άλλες γυναίκες και κορίτσια έχουν παρουσιάσει συμπτώματα άγχους όπως αυπνίες. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν παρείχε στις αρχές στη Βόρεια Ελλάδα επαρκείς πόρους για να ανταποκριθούν στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές», σημειώνεται. Τον περασμένο Απρίλιο, υπενθυμίζεται, υπήρξε “έκρηξη” των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, με εκατοντάδες μετανάστες να περνούν καθημερινά τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Πολλοί από τους μετανάστες που περιμένουν να ταυτοποιηθούν κρατούνται είτε σε αστυνομικά τμήματα είτε στο Φυλάκιο, το κέντρο υποδοχής που διαχειρίζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Πηγή: hrw.org