Στο άρθρο της η Έλενα Σμιθ κάνει λόγο για αύξηση των ποσοστών θανάτου, αύξηση των μολύνσεων που απειλούν ζωές, μείωση του προσωπικού και του ιατρικού εξοπλισμού που προκαλούν αναταράξεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η λιτότητα «χτυπά» τους πιο αδύναμους.
«Αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας, αύξηση των απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων και έλλειψη σε προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό παραλύουν το σύστημα υγείας της Ελλάδας, καθώς η επίμονη προσήλωση στη λιτότητα σφυροκοπά τους πιο αδύναμους στην κοινωνία» ξεκινά το κείμενό της.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός χαρακτηρίζει τα δημόσια νοσοκομεία «επικίνδυνες ζώνες» για τους ασθενείς. Η συντάκτρια του άρθρου επικαλείται επίσης στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, σύμφωνα με τα οποία το 10% των ασθενών στην Ελλάδα κινδυνεύουν με θανάσιμες νοσοκομειακές μολύνσεις και 3.000 θάνατοι προκαλούνται από αυτές. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στο 2011 και το 2012.
Τονίζεται δε ότι οι περισσότερες από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εμφανίστηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες νεογνών και επικαλείται ξανά τον Μιχάλη Γιαννακό, ο οποίος τονίζει πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και αποδίδει τα προβλήματα στις ελλείψεις προσωπικού, την ανεπαρκή υγιεινή και την έλλειψη προϊόντων καθαρισμού.
Σημειώνει δε ότι για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μια νοσοκόμα και πως τον περασμένο μήνα μια υγιής γυναίκα που υπεβλήθη σε επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε δημόσιο νοσοκομείο της Ζακύνθου, πέθανε.
«Συχνά ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννακό, μόνο το 2016 οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ και, όπως τονίζει το δημοσίευμα, περισσότεροι από 2,5 εκατ. Έλληνες δεν έχουν υγειονομική κάλυψη.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται» λέει ο δρ Γιάννης Παπαδάτος που διοικεί τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. Και σημειώνει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τον εξοπλισμό. «Υπάρχει έλλειψη γαντιών, καθετήρων» λέει και συμπληρώνει πως «αυτές τις μέρες περνάω χρόνο να ζητάω από φίλους ή από τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσουν όταν το νοσοκομείο μας ξεμένει από προμήθειες. Οι παλμογράφοι, τα πιεσόμετρα κι άλλα, όλα είναι δωρεές. Στον κόσμο αρέσει να δίνει, τους κάνει να νιώθουν καλά».