Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Κόλαση στην δίκη Γεωργίου – Πέταξε έξω κόσμο η Πρόεδρος

Κόλαση στην δίκη Γεωργίου – Πέταξε έξω κόσμο η Πρόεδρος

Υπό το βλέμμα ενός θορυβώδους ακροατηρίου συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ και πανεπιστημιακού Ζωής Γεωργαντά, βάση των καταγγελιών της οποίας άρχισαν οι έρευνες της Δικαιοσύνης το 2011 για το εάν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης.

Η κυρία Γεωργαντά κατά τη σημερινή κατάθεσή της υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας “άμεσο δόλο” και πως “είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος”. Όσο αφορά το ζήτημα της διατήρησης για διάστημα μερικών μηνών, παραλλήλως με τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και υπαλληλικής ιδιότητας στο Δ.Ν.Τ, η κυρία Γεωργαντά διερωτήθηκε : “Έχει διαφορά αν το κανείς για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Γκόλντεν Σάκς. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλέγοταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού”.

Τα “αίματα άναψαν” στη δικαστική αίθουσα όταν η κυρία Γεωργαντά ανέφερε πως από τα στοιχεία-λίγα- που είχε στη διάθεση της κατέληξε πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%. Τότε το ακροατήριο άρχισε να χειροκροτεί και να φωνάζει με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη.

“Προδότες”, “κρεμάλα στο Σύνταγμα”, “όλοι μέσα” ήταν μόλις μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα.

“Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας” τόνισε επισης η κυρία Γεωργαντά με το κοινό να ξεσπά εκ νέου και τη πρόεδρο να ζητά από κάποιους να εξέλθουν της δικαστικής αίθουσας.

Κοινό : Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!

Πρόεδρος : Αυτό που το λέτε; Στο δικαστήριο;

Κοινό : Όχι το λέω στον πρώην πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου.

Πρόεδρος : Περάστε έξω!

 Ενώπιον του δικαστηρίου εξετάστηκαν επίσης πρώην στελέχη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.

Μεταξύ αυτών οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης. Η έδρα του δικαστήριου επέμεινε στις ερωτήσεις της προς τον μάρτυρα για το εάν υπήρξε μελέτη για να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.

Πρόεδρος: Τις μελέτες τις είδατε; Ξέρετε αν ολοκληρώθηκαν; Μπορεί και να δικαίωναν τον κ. Γεωργίου! Κοιτάξατε να δείτε αν ολοκληρώθηκαν;

Μάρτυρας : Όχι, δεν είχαμε την δυνατότητα.

Πρόεδρος: Ποια δυνατότητα; Μέλη του ΔΣ ήσασταν όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε! Μήπως δεν είχατε την αρμοδιότητα και την είχε μόνο ο Πρόεδρος; Λέτε δηλαδή ότι είχανε τα στοιχεία οι υπάλληλοι και δεν τα είχατε εσείς;

Σε αυτό το σημείο παρενέβη το πρώην μέλος του ΔΣ, Νίκος Λογοθέτης εξηγώντας: “Δεν μας επέτρεπε ο Γεωργίου να δούμε οποιοδήποτε υπάλληλο. Αυτό έγινε από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά (…) Δεν υπήρχαν πουθενά μελέτες. Από τον Αύγουστο του 2013 που λάβαμε γνώση της δικογραφίας είχαμε περισσότερα στοιχεία”.

Ο κ. Συμιγιάννης τόνισε επίσης στη κατάθεση του ότι “Η Ελλάδα είναι στα στατιστικά στοιχεία χωρίς καμία υποσημείωση από το τη Eurostat από τον Οκτώβριο του 2010, για 14 συνεχείς φορές επί επτά συναπτά χρόνια”, προσθέτοντας : “Είμαι επαναπαυμένος ότι δόθηκαν τα σωστά στοιχεία γιατί και ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνος Σκορδάς τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση της πρόεδρου σχετικά με το εάν τα στοιχεία για το έλλειμμα έπρεπε να περάσουν από το ΔΣ, “σαφέστετα έπρεπε! Πουθενά δεν ανέφερε ο νόμος ότι ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του και χωρίς το επταμελές συμβούλιο”. Παράλληλα, επισήμανε πως ποτέ δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει εάν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν σωστή.

Η δίκη συνεχίζεται στις 31 Ιουλίου 2017 ενώ σημειώνεται πως αύριο λήγει η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο όσο αφορά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον Ανδρέα Γεωργίου κι άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ που βαρύνονταν με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε