Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

“Κόλαση” στην ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων! “Πυρά” από παντού!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, η δημιουργία της νέας δικαστικής Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστων και Εισαγγελέων και η αύξηση ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών απασχόλησαν την ετήσια συνέλευση της Ένωσης Δικαστων και Εισαγγελέων, παρουσία πλήθους δικαστικών λειτουργών και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συνέλευση άρχισε με την ομιλία του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χριστόφορου Σεβαστίδη. Ο πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρθηκε στο ζήτημα της νεοσύστατης Ένωσης χαρακτηρίζοντάς την “διασπαστική” και αναφερόμενος και στα διδάγματα του παρελθόντος τόνισε πως “δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες διασπάσεις, νέο κατακερματισμό των ενώσεων. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας, ο κατακερματισμός αποδυναμώνει τις θέσεις μας. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της νέας ένωσης μόνο διασπαστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Νέα σωματεία και νέες ενώσεις δημιουργούνται όταν έχουν να καλύψουν πραγματικές ανάγκες”.

Σεβαστίδης: “Το φαινόμενο της στοχοποίησης της δικαιοσύνης δεν είναι σημερινό”

Παράλληλα, ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, επισημαίνοντας πως: “Το Σύνταγμα καθορίζει με σαφήνεια τα όρια αποχώρησης από το δικαστικό σώμα. Είναι ένα ζήτημα περίπλοκο που έχει βαθιές ρίζες και δεν μπορούμενα πούμε οτι εξυπηρετεί μόνο φιλοδοξία κάποιου να παραμείνει στην υπηρεσία. Πρόκειται για ταύτιση συμφερόντων. Αντιλαμβανόμαστε αγωνία συναλδεφων που βρίσκονται στο τέλος της σταδιοδρομίας τους. Στην πραγματικότητα είναι ένα τέχνασμα για να καταργήσουν τις συντάξεις, μπορούν να συμπαρασύρει και την αύξηση του ορίου ηλικίας και των άλλων εργαζομένων. Πρόκειται για κοινωνική οπισθοδρόμηση”.

Επιπλέον ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε στο “καυτό” ζήτημα των παρεμβάσεων ή των απόπειρων παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης και της στοχοποίησης της. “Το φαινόμενο της στοχοποίησης της δικαιοσύνης δεν είναι σημερινό. Η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής είχε πάντα πιθανότητα κάποιες αποφάσεις να κριθούν οι τι αντίκειται στο Σύνταγμα και το νόμους. Δεν είναι ο ρόλος συγκρουσιακός με την κυβέρνηση, ούτε βρισκόμαστε σε αντιπαλότητα. Εάν η εκτελεστική εξουσία στην Ελλάδα προσπαθεί διαχρονικά να αποσείει τις ευθύνες, τα λάθη της και τις παραλείψεις της, μετακυλίοντας τα στη δικαστική εξουσία μπορεί να θεωρηθεί προσωρινά ότι διασώζει το κυβερνητικό γόητρο, στην πραγματικότητα όμως μειώνει σταθερά την εμπιστοσύνη του λαού στη δικαιοσύνη και αδυνατίζει τα θεμέλια της ίδιας της δημοκρατίας”.

Θύμισε… Κοινοβούλιο

Το ζήτημα των παρεμβάσεων στο έργο της δικαστικής εξουσίας τόσο από την εκτελεστική εξουσία αλλά και άλλους παράγοντες του δημοσίου βίου μονοπώλησε τις τοποθέτησεις των πολιτικών αρχηγών που εδωβαν το παρών στην συνέλευση.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τόνισε μεταξύ άλλων πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη δικαιοςύνη προέρχεται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες.

“Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοςύνης αποτελούν εστίες παρεμβάςεων στη δικαιοςύνη”, τόνισε ο κ. Κοντονής προςθέτοντας ότι “όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγηςης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτήσια προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες,θα αποδοθούν ευθύνες από τον λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοςύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης”.

Παρουσία του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Κοντονής εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις της για την διαφθορά και τη διαπλοκή: “Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις. Είναι δικαίωμά τους. Το αμείλικτο ομως ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές παραπληροφορώντας”.

Επιπλέον ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πως “η διαπλοκή θα ηττηθεί η διαπλοκή ηττήθηκε” ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε “ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι”. 

Αντεπίθεση Μητσοτάκη!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της δικαιοσύνης ακόμα και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει “να πληγεί η δικαιοσύνη από τήν πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, όπως είπε έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαςτικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα,με κίνδυνο της ζωής τους,στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις“, ενώ πρόσθεσε:

Μητσοτάκης: “Είναι αδιανότητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης”

“Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοςύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπεί τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της δικαιοςύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανότητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα πραγματικά προβλήματα της δικαιοσύνης, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα ρύθμισης για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, λέγοντας πως μια τέτοια συζήτηση είναι “άκαιρη” και μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί.

Κουτσούμπας, Γεννηματά, Θεοδωράκης

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων πως “δεν ταυτίζουμε το θεσμό της δικαιοσύνης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Ολους εσάς που εργάζεστε και αντιμετωπίζετε τις συνέπειες της αντιλαικής πολιτικής. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας. Ο Πρωθυπουργός δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις, γεγονός απαράδεκτο”.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον λόγο του υπουργού, «διχαστικό, δηλητήριο σε μια εποχή που όπως είπε, «ολοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και εκείνοι που έδεσαν τη χώρα για εκατό χρόνο στους δανειστές της». Επιπλέον δεικτικά πρόσθεσε πως «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ” κάνοντας λόγο “για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλιοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».Η κυρία Γεννημάτα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν».. ‘Είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στηρίζοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της δικαιοσύνης και των δικαστών.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του περιέγραψε τις “σχέσεις” της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική ως νησί : ” Μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι και γνωρίζουμε ότι η αντιπολίτευση είναι πάντα στο πλευρό σας, το πρόβλημα είναι όταν γίνεται κυβέρνηση και θέλει να καθίσει στο σβέρκο σας!” ενώ πρόσθεσε πως το όνειρο όλων είναι να ελέγξουν την Δικαιοσύνη.

Σύγκρουση Θάνου- Σαλάτα

Της συνάντησης των προέδρων των ανωτάτων με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπεραμύνθηκε η Προέδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου κάνοντας λόγο για σημαντικά αποτελέσματα ενω αναφερόμενη στην προηγούμενη τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριακου Μητσοτάκη επισήμανε πως δεν καταλαβαίνει την ενόχληση ορισμένων.

Αποτέλεσμα της συναντήσης με πρωθυπουργό ήταν η αύξηση των οργανικών θέσεων των αρεοπαγιτών καθώς και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του μισθοδικείο.Τέτοιες συναντήσεις πρέπει να είναι το εύκταιο και το επιθυμητό” τόνισε η κυρία Θάνου.

Παράλληλα η κυρία Θάνου αναφέρθηκε στην νεοσύστατη ένωση της οποίας το καταστατικό υπογράφει πρώτη τονίζοντας πως “θα συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλήματων”.

Μάλιστα η κυρία Θάνου επέμεινε και στο ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών παρά την ρητή απαγόρευση του Συντάγματος. “Το ζήτημα ετέθη μετά από αίτημα μεγάλου αριθμου δικαστικών λειτουργών οι οποίοι πιστεύουν πως με πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις επέρχεται δυσμενής διάκριση σε βάρος δικαστικών λειτουργών. Η πρόταση είναι να εναρμονιστεί εσωτερική έννομη τάξη με έννομη τάξη ευρωπαϊκής ένωσης. Δεν έχουμε κάνει τελική μας πρόταση είμαστε στη φάση της συγκέντρωσης των στοιχείων. Θα καλέσουμε όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς για να κάνουμε επιστημονική συζήτηση επι του θέματος”.

Μετά την ολοκλήρωση του χαιρετισμού της κυρίας Θάνου, το μέλος τη ΔΣ της ΕΔΕ, Νίκος Σαλάτας και συντονιστής της συνέλευσης, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Άρειου Πάγου τόνισε: “Αυτή θα είναι η τελευταία που θα παρακολουθήσετε ως δικαστική λειτουργός” προσθέτοντας “Αυτή η παράλογη απαίτηση για αύξηση των ορίων μας διασύρει ανεπανόρθωτα όλους τους δικαστικούς λειτουργούς καθώς αφήνει υπόνοιες για απόπειρα συναλλαγής. Θελουμε να πιστεύουμε ότι Βουλή και κυβέρνηση δεν θα ικανοποίησει το αίτημα σας”.

Επιπλέον ο κ, Σαλάτας επισήμανε, καταχειροκροτούμενος, πως η νεοσύστατη ένωση “είναι μια δεύτερη ΕΔΕ, ξεκάθαρα διασπαστική, δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι δικαστικές ενώσεις είναι και συνδικαλιστικές. Θα μπορούσαμε να έχουμε δυο ΓΣΕΕ γιατί να έχουμε δυο ΕΔΕ;

Παράλληλα, στη συνέχεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τόνισε: «Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων. Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις».

Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ότι τόνισε “υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος δεν μπορεί υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών” και η διάταξη αυτή που θέτει όριο έχει τεθεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος”.

Αναφερόμενος ο κ. Πικραμμένος στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για αντιθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, είπε ότι τα κέντρα υπήρχαν και θα υπάρχουν, οι δικαστές πρέπει να θωρακιστούν για να αποκρούουν τις επιρροές”.

“Πυρά” Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε μαφιόζικη και παρακρατική επίθεση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τόνισε ότι «το κεφάλι της ανεξάρτητης δικαιοσύνης επί πίνακι ζητείται από την εκτελεστική εξουσία».

Ειρήνη Γιανναδάκη

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι αν και είναι γνωστά τα προβλήματα της δικαιοσύνης εν τούτοις η λύση τους μετατοπίζεται και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε το ερώτημα: « Αν όμως η κρίση δεν είναι παροδική, όπως φαίνεται, πώς θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη;» και προσέθεσε: «Κι αν καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα τί επιπτώσεις θα έχει στη δημοκρατία;Περιμένουμε εδώ και καιρό μία απάντηση αντάξια του διακυβεύματος, ,αλλά βλέπουμε μόνο μία υπεροπτική σιωπή».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε