Με ένα tweet η Κομισιόν εκφράζει την πλήρη στήριξη στην Ελλάδα για τα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα, όχι μόνο της χώρα μας, αλλά και την Ευρώπης.
“Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας να διαχειριστεί. Είναι και ευθύνης της Ευρώπης επίσης. Και θα το διαχειριστούμε με ομαλό τρόπο, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα”, αναφέρεται στο tweet της Κομισιόν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
The situation at our border is not only Greece’s issue to manage.
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) March 3, 2020
It is the responsibility of Europe as a whole.
And we will manage it in an orderly way, with unity, solidarity and determination. pic.twitter.com/hQkQiKm3zR
Η ηγεσία της ΕΕ παίρνει θέση για το προσφυγικό
Νωρίτερα σήμερα αφού είδαν τα έργα και τις ημέρες του Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα οι επικεφαλής της ΕΕ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια πτος την χώρα μας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα προς το τέλος των δηλώσεών της χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη ασπίδα για να χαρακτηρίσει την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τις τουρκικές μεθοδεύσεις, τονίζοντας ότι πλέον δεν πρόκειται για ένα μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά για επιβουλή των ελληνικών εδαφών και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Κατήγγειλε, επίσης, την Τουρκία για παραβίαση της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για το μεταναστευτικό και υπογράμμισε πως «η Τουρκία μετατρέπεται πλέον επισήμως σε διακινητή μεταναστών», ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι τα σύνορα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτα και η Ελλάδα οπλισμένη με δίκαιο και λογική για να τα υπερασπίσει, καθώς από αυτήν εξαρτάται και η ασφάλεια της Ευρώπης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας και τόνισε ότι είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας του. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης».
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ελλάδα περιμένει απτή βοήθεια από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες υποστήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό», είπε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε διακινητή μεταναστών. Τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο και τα μηνύματα των διακινητών το αποδεικνύουν. Αντιδρούμε με γνώμονα την προστασία των συνόρων μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πρόβλημα πρώτου μεγέθους. Οι απειλές του κυρίου Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα των Ελλήνων».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της. Αλλά η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται και προς τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα και δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς κράτος δικαίου. Ένιωσα χαρά και υπερηφάνεια δίπλα στους ανθρώπους που υπηρετούν εδώ. Η Ελλάδα και η Ευρώπη, δεν εκβιάζονται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα».
Η aspida και τα 700 εκατομμύρια
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, με το 50% αυτής να είναι άμεσα διαθέσιμο, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνδρομή της Frontex με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ως προς τη φύλαξη των συνόρων. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι επισήμανε ότι η ΕΕ έχει καθυστερήσει ως προς την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και γι’ αυτό το λόγο πρέπει ν’ αναζητήσει μια νέα, ενιαία στρατηγική για το μεταναστευτικό. Και οι δύο όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο προεδρεύων της ΕΕ και πρωθυπουργός της Κροατίας, Μάριο Πλένκοβιτς σημείωσαν ότι η Ελλάδα είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει η κατάσταση ν’ αντιμετωπιστεί αναλόγως, με τον κ. Σασόλι να θέτει και το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν πάντως ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοικτή για την Τουρκία, αρκεί να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να εγκαταλείψει την πρακτική των τελευταίων ημερών. Συμφώνησαν, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, με τον κ. Μητσοτάκη ν’ αφήνει αιχμές για κάποιους από τους εταίρους πως «έκλεισαν τα μάτια κι εγκατέλειψαν τα κράτη που είναι εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» και γι’ αυτό «η Ευρώπη απέτυχε να βρει μια κοινή λύση ως τώρα». Ο κ. Μισέλ μίλησε, τέλος, για την ανάγκη επικαιροποίησης της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και πολιτικής λύσης στη Συρία, ενώ η κυρία φον ντερ Λάιεν κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία δεν είναι εχθρός μας, αλλά η Ελλάδα είναι η δική μας ασπίδα (σ.σ.: χρησιμοποίησε, μάλιστα, τη λέξη αυτή στα ελληνικά) σ’ αυτούς τους καιρούς».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση». «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ». Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε:
«Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».
Επίσης τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον.«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.
Ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ευχαρίστησε την χώρα μας. «Να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες που προσπάθησαν τόσο καιρό να προστατεύσουν ανθρώπους. Και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συνδιαλαγούμε και ότι πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες».