Βιομήχανος κι εφοπλιστής, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος που έφυγε από τη ζωή σε προχωρημένη ηλικία, αποτέλεσε μία εμβληματική φιγούρα της ελληνικής βαριάς βιομηχανίας, καθώς έχει συνδέσει το όνομά του με τη Χαλυβουργική, αλλά και με την ποντοπόρο ναυτιλία.
Η οικογενειακή βιομηχανία, Χαλυβουργική, απ’ όπου έκανε το επιχειρηματικό του ξεκίνημα, αποτελεί μία ιστορική επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 1925 και για πολλές δεκαετίες «μεσουρανούσε» σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, η άλλοτε ισχυρή βιομηχανία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ως εκ τούτου, τα περισσότερα έσοδα για τον ισχυρό άνδρα προέρχονταν, από την ποντοπόρο ναυτιλία και την Arcadia Shipmanagement, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Την Arcadia ίδρυσε το 1998, με βασικούς μετόχους τον ίδιο και τα παιδιά του Παναγιώτη και Γιώργο. Εκτός από τις δύο αυτές βασικές επιχειρήσεις η περιουσία του δημιουργήθηκε και από πολλές ακόμη επιχειρηματικές δραστηριότητες τόσο σε Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.
Ακόμη, ο ίδιος, υπήρξε ένα από τα πιο ενεργά μέλη για την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία για πολλά χρόνια κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου.
Τα πρώτα βήματα στο επιχειρείν
Ο Κ. Αγγελόπουλος ήταν επτά ετών όταν στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής, ξεκίνησαν οι εργασίες εκσκαφής για να μπουν τα θεμέλια. Η ανέγερση του εργοστασίου ήταν μία πρωτοβουλία του παππού του Θ. Αγγελόπουλου και των παιδιών του Γιάννη, Δημήτρη και Παναγιώτη (πατέρα του Κ. Αγγελόπουλου), ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός Άγγελος είχε ακολουθήσει πανεπιστημιακή σταδιοδρομία ως καθηγητής των οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Καθώς επρόκειτο για μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις για την ελληνική, βαριά βιομηχανία, τον θεμέλιο λίθο στην πρώτη υψικάμινο έβαλε ο σπουδαίος πολιτικός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αργότερα, στην τελετή εγκαινίων, ο βασιλιάς Παύλος άναψε για πρώτη φορά τη φλόγα στην υψικάμινο, που αποτέλεσε και την πρώτη υψικάμινο στη χώρα.
Οι σπουδές και η είσοδος στην ναυτιλία
Απόφοιτος του Κολλεγίου και με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ο Κ. Αγγελόπουλος, ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του στην Ελβετία. Γρήγορα όμως επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς η επιθυμία του ήταν να εργαστεί στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Πολύ σύντομα, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στον τομέα της ναυτιλίας και παρόλο που και η οικογένειά του ανέπτυσσε ήδη δραστηριότητα, ωστόσο ο ίδιος επιδίωξε την αυτονομία του, γι’ αυτό και με δική του πρωτοβουλία ίδρυσε την Arcadia, διαθέτοντας αρχικά 5 πλοία, τα οποία σε βάθος χρόνου αυξήθηκαν στα 30.
Οι σχέσεις με την οικογένεια
Ιδιαίτερα στενές ήταν οι σχέσεις του με τον θείο του Δημήτρη Θ. Αγγελόπουλο, που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1986, δημιουργώντας ένα βαθύ «πλήγμα» όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, καθώς οι σχέσεις που είχαν αναπτύξει οι δυο τους ήταν πολύ στενές.
Έχοντας βιώσει, πολλά προβλήματα, λόγω μίας ιδιαίτερης ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε από την νεαρή του ακόμα ηλικία, ο Κ. Αγγελόπουλος είχε μάθει στη ζωή του να είναι «σκληρός». Είχε διαγνωστεί με μία σπάνια αρθρίτιδα, που οι γιατροί τον προειδοποιούσαν ότι θα δυσχεραίνει την κινητικότητά του. Έτσι, με «όπλο», το πείσμα του, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να ξεπεράσει το πρόβλημά του και όπως απέδειξε μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε, τελικά το είχε πετύχει.
Άνθρωποι του περιβάλλοντός του λένε, η ασθένειά του ήταν αυτή που τον έκανε σκληρό, όμως, ο ίδιος επεδίωκε να είναι δίκαιος, με τα δικά του κριτήρια. Παρ’ όλα αυτά είχε έλθει σε σύγκρουση με άτομα της οικογένειάς του, όπως τον αδελφό του Θεόδωρο Αγγελόπουλο, αλλά και τα ίδια του τα παιδιά, Παναγιώτη και Γιάννη, για διαφορές που προέκυψαν σχετικά με τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας. Μάλιστα, οι σχέσεις του με τα παιδιά του έφθασαν στα «άκρα», καθώς οι δυο πλευρές οδηγήθηκαν μέχρι τα δικαστήρια, για να «λύσουν» τις διαφορές τους. Το τελευταίο διάστημα, ο Κ. Αγγελόπουλος νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο.