Site icon NewsIT
09:15 | 08.01.10

“Κόψτε δαπάνες από παντού”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Μείωση δαπανών, μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περισσότερα μέτρα ελέγχου της σπατάλης στα φάρμακα και στα αναλώσιμα ζήτησαν οι ελεγκτές της Ε.Ε

 

Με άγριες διαθέσεις και καλά διαβασμένοι ήρθαν στην Ελλάδα οι επιθεωρητές της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χθες επισκέφθηκαν πέντε υπουργεία και έκαναν «φύλλο και φτερό» τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, υποβάλλοντας τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τους ίδιους τους υπουργούς, σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη διαδικασία.
 
“Είπαμε πολλά “όχι” και μάλιστα βροντερά στους κοινοτικούς απεσταλμένους”, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή  “Κοινωνία ώρα Mega” ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι δεν αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από 65 σε 67, δεν καταργείται ο 14ος μισθός, δεν μειώνονται οι μισθοί, αλλά θα περικοπούν μεσοσταθμικά κατά 10% τα επιδόματα (μηδενική μείωση στα “χαμηλά” επιδόματα και μεγαλύτερη του 10% στα “υψηλά”).

«O κόμπος έφθασε στο χτένι».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσαν στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες και προχθές για έξι ώρες με ανώτατα και ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ενώ για ένα τρίωρο συναντήθηκαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και στελέχη του υπουργείου της.
 
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για να ανατραπεί η εντύπωση ότι «το μήνυμα δεν περνά προς τα κάτω» ειδοποιήθηκαν οι εκπρόσωποι Τύπου πως θα γίνει άτυπη ενημέρωση από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις 12:00 αλλά τελικά έγινε στις 13.00. Όπως είπαν η καθυστέρηση οφειλόταν στην ανάγκη προετοιμασίας για την ενημέρωση μετά τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν πείθει τους Κοινοτικούς ότι έχουν ληφθεί άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα. Λίγο αργότερα έγινε και ενημέρωση από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που επίσης δεν προσέθεσαν τίποτε σε όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα. Μάλιστα το απόγευμα ο Γ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε νέα δήλωση λέγοντας ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι στην πράξη ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας» .
 
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε εισήγηση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ το ενδεχόμενο αυτό δεν προβλέπεται ούτε στο ΠΣΑ. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οποιαδήποτε αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από το όφελος της αύξησης των εσόδων. Χθες εξάλλου ξεκαθαρίστηκε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το δραστικό πάγωμα των μισθών και την κατάργηση του 14ου μισθού. Αντίθετα, εξετάζεται η εισήγηση για την παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Τι εξέτασαν και τι ζήτησαν ανά υπουργείο οι επιθεωρητές της Ε.Ε. 
Υπουργείο Οικονομίας
 
Οι Κοινοτικοί κάλεσαν την κυρία Κατσέλη να πετύχει υψηλό στόχο για διψήφιο ποσοστό στον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης. Παράλληλα ζήτησαν τη μείωση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση των επενδύσεων και κυρίως την επέκταση της ρευστότητας στην αγορά. Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν και για το ύψος των επιτοκίων στη χώρα μας και για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον δανεισμό. Ακόμη, με στόχο την τόνωση και των ιδιωτικών επενδύσεων, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να υπάρξει πλήρης ανάλυση της νομοθετικής μεταρρύθμισης για την απλούστευση της αδειοδότησης όσον αφορά την έναρξη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
 
Υπουργείο Εργασίας
 
Πολλές φορές ακούστηκε η λέξη «μείωση» από τους επτά αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «Αμεση μείωση των δαπανών» ζήτησαν επιμόνως και οι επτά από τον υπουργό κ. Α. Λοβέρδο , κάνοντας λόγο για συγκεκριμένα μέτρα και δομικές αλλαγές που πρέπει να εφαρμοστούν για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα φέρονται να είπαν πως “σε πολλές περιφέρειες της ΕΕ μπορείς να ζήσεις με σύνταξη 720 ευρώ”. Ο υπουργός πάντως απάντησε ότι δεν προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα ούτε μείωση των συντάξεων ούτε αύξηση των ορίων ηλικίας. Όμως οι ελεγκτές επέμειναν στο ζήτημα αυτό με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να υποσχεθεί ότι θα αποστέλλει κάθε μήνα στις Βρυξέλλες τους προϋπολογισμούς για κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ.
 
Ο υπουργός, ο υφυπουργός κ. Ι. Κουτρουμάνης και οι συνεργάτες τους υποδέχθηκαν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κάνοντας λεπτομερή ανάλυση του προϋπολογισμού του υπουργείου τους και των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στο ασφαλιστικό σύστημα, δίνοντας έμφαση στην περικοπή των 4 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Έκαναν λόγο για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν για να καλύψουν τις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα, πλην όμως τους ζητήθηκαν λεπτομέρειες για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την κάλυψη αυτών των δαπανών.
 
«Απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Μας λέτε ότι θα αυξήσετε τα έσοδα, θέλουμε να μάθουμε όμως κυρίως πώς θα περιορίσετε τα έξοδα» είπαν, για να εκφράσουν. Και στη συνέχεια ήρθε και η αμφιβολία: «Έχετε πρόγραμμα σταθεροποίησης που βασίζεται στην αύξηση των εσόδων και όχι στη μείωση των δαπανών».
 
Ο κ. Λοβέρδος τους εξήγησε ότι ήδη το υπουργείο Οικονομίας μείωσε τον προϋπολογισμό κατά 4 δισ. ευρώ και ότι τα άλλα 2 δισ. θα τα βρει από άλλες πολιτικές, οι οποίες ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται και για την εξέλιξή τους θα τους ενημερώσει στην επόμενη συνάντησή τους που θα γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου.
  
Υπουργείο Υγείας
 
«Μαχαίρι» στους μισθούς των υγειονομικών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρόταση που δεν έγινε δεκτή από το υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαϊοι αξιωματούχοι προχώρησαν σε αυτή την πρόταση ούτως ώστε να μειωθούν οι δαπάνες όχι μόνο με την περικοπή των μισθών και των έξτρα παροχών στους γιατρούς και στους άλλους εργαζομένους στα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και με τη συγκράτηση του ρυθμού προσλήψεων στο ΕΣΥ. Η πρόταση αυτή ήρθε λίγο μετά την προκήρυξη περισσοτέρων από 3.000 θέσεων για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
 
«Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή δεδομένης της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού για πρόσληψη 3.000 υγειονομικών, οι οποίοι θα καλύπτουν κενές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία πέρα από αυτές που δημιουργούν οι συνταξιοδοτήσεις» φέρεται ότι τους είπαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας. «Δεν ξοδεύουμε πολλά για τη δημόσια υγεία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εκατοντάδες εκατομμύρια που πρέπει να εξοικονομήσουμε» προσέθεσαν.
 
Οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκαν ήταν τα φάρμακα και οι προμήθειες. Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε ότι θα εφαρμοστούν συστήματα οικονομικής διαχείρισης, διοίκησης και αξιολόγησης του συστήματος. Βάζοντας μπροστά τη μηχανοργάνωση του συστήματος οι αρμόδιοι θα έχουν καθαρή εικόνα για οτιδήποτε μπαίνει και βγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία και στις άλλες υγειονομικές μονάδες. Σχετικά με τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων είπαν ότι το θέμα της ρύθμισής τους έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας.
 
Υπουργείο Άμυνας
 
Πρωτοφανή παρέμβαση «ακόμη και σε θέματα που αφορούν τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας» χαρακτηρίζουν ανώτερες πηγές του υπουργείου Άμυνας τα όσα είπαν οι ελεγκτές.
 
Το κλιμάκιο της ΕΕ, το οποίο αποτελούν ο διευθυντής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, ο Γερμανός κ. Γιούργκεν Κρέγκερ, και ο τμηματάρχης αρμόδιος για τις ελληνικές υποθέσεις, ο Πορτογάλος κ. Ζοάο Ναγκουέρε, πήγαν και στο Πεντάγωνο.
 
Τι ζήτησαν; Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρκέστηκαν να ακούσουν γενικότητες για μειώσεις λειτουργικού κόστους, για τον σχεδιασμό περί νέου νόμου για τις προμήθειες, για εξορθολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών, για ενίσχυση της διαφάνειας, κλπ.
 
Πήγαν πολύ καλά διαβασμένοι έχοντας εμπειρία από τα…παλιά! Βασική τους απαίτηση ήταν τα όποια μέτρα ληφθούν να έχουν διατηρήσιμο και μόνιμο χαρακτήρα, ενώ ο έλεγχος θα είναι διαρκής.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ζήτησαν μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών, αλλά και του αριθμού των στρατοπέδων ! Ο κ. Κρέγκερ, Γερμανός, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Ρώτησε μάλιστα αν η κυβέρνηση έχει το σθένος να επωμιστεί το πολιτικό κόστος από το κλείσιμο στρατοπέδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν μείωση λειτουργικού κόστους κατά 12%, ακόμη και επανεξέταση της συμμετοχής σε διεθνείς και ειρηνευτικές αποστολές, ώστε να κλείσουν οι «τρύπες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΘΑΠΑΤΕΡΟ: Η Ε.Ε. ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΠΜΕΝΕΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version