Ελλάδα

Κοροναϊός: Πότε θα έρθει στην χώρα μας

«Μια τέτοια πιθανότητα χρονικά τοποθετείται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες», λέει στο newsit.gr ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ. «Δεν μπορεί να είναι κάποιος απόλυτος γιατί μπορεί να έρθει και νωρίτερα, αργότερα ή και καθόλου», λέει ακόμα. Σε περίπτωση εμφάνισης του νέου ιού στη χώρα μας η πιθανότητα μετάδοσης του είναι πολύ χαμηλή.

Η επιστήμη των βιολογικών μοντέλων, που στηρίζεται πάνω σε πολυ-μετρικές αναλύσεις, έδωσε τελικά την απάντηση στο κατά πόσο είναι πιθανό και πότε ο κοροναϊός να έρθει και στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, οι επιστήμονες υπολογίζουν πως μια τέτοια πιθανότητα χρονικά τοποθετείται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες όπως αποκαλύπτει στο newsit.gr ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ.

Click4More Εντείνονται τα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας για τον κοροναϊό – Δεν αποκλείουν κρούσμα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες

«Δεν χρειάζεται να υπάρχει φόβος, αλλά επαγρύπνηση και προετοιμασία. Η γρίπη πρέπει να μας ανησυχεί, που υπάρχει ήδη στη χώρας μας, ο κοροναϊός θα δούμε αν θα έρθει. Χρειάζεται προετοιμασία και εγρήγορση», αναφέρει και προσθέτει σχετικά με πότε μπορεί να εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα.

«Περίπου σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, όμως όλα αυτά είναι πιθανολογικά μοντέλα, δεν μπορεί να είναι κάποιος απόλυτος γιατί μπορεί να έρθει και νωρίτερα, αργότερα ή και καθόλου. Όλα αυτά στηρίζονται σε επιδημιολογικούς κανόνες και μοντέλα. Οι βιοπληροφορικάριοι ασχολούνται με τέτοια μοντέλα και δίνουν τις δικές τους προβλέψει. Στηρίζονται στην επιστήμη των βιολογικών μοντέλων, που είναι πολυ-παραμετρική η ανάλυση».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας τα πάντα είναι υποθετικά ωστόσο σε περίπτωση εμφάνισης του νέου ιού στη χώρας η πιθανότητα μετάδοσης του είναι πολύ χαμηλή: «Εξαρτάται από διάφορους παραμέτρους και αυτό που αναφέρεται ως χρονοδιάγραμμα είναι υποθετικό. Η δυνατότητα μετάδοσης ενός μολυσμένου με κοροναϊό σε άλλους γύρω του είναι από 1,4 έως 2,5 πολύ χαμηλή πιθανότητα μετάδοσης, όταν από κάποιον που έχει ιλαρά μπορούν να κολλήσουν 10 με 12 άτομα που βρεθούν κοντά του».

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα