Ελλάδα

Κορονοϊός: 7.537 κρούσματα σε 10 μέρες στην Αττική φέρνουν καθολικό lockdown – Νέα μέτρα για Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα

Την Τετάρτη η κρίσιμη σύσκεψη για ολικό lockdown τύπου Μαρτίου. Στο τραπέζι σχέδιο αλλαγής των μετακινήσεων. Αλλαγές και στην χρήση των sms. Δραματική η κατάσταση στις ΜΕΘ στην Αττική.

Το σκληρό lockdown όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου αποτελεί μονόδρομο, όπως όλα δείχνουν, για κυβέρνηση και επιστήμονες στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί το τρίτο κύμα του κορονοϊού.

Τα νούμερα άλλωστε δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφισβήτηση καθώς τα 2353 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν την Τρίτη αποτυπώνουν την σοβαρότητα της κατάστασης σε όλη τη χώρα.

Cick4more: Lockdown από τα παλιά: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα εξετάζει η κυβέρνηση

Εξαιρετική κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Αττική η οποία μετρά ακόμη 1159 νέα κρούσματα κορονοϊού την Τρίτη ενώ συνολικά το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφει 7.537 νέες μολύνσεις.

Αναλυτικά τα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν ως εξής:

02/03: 1159

01/03: 553

28/02: 591

27/02: 815

26/02: 790

25/02: 880

24/02: 869

23/02: 1047

22/02: 396

21/02: 437

Έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη για κλείδωμα των μέτρων

Σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη , με τη συμμετοχή του υπουργείου υγείας, του ΕΟΔΥ και επιστημόνων, θα «κλειδώσουν» τα μέτρα με τα οποία θα πορευτούμε τις 2 τελευταίες εβδομάδες του lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο τραπέζι σχέδιο αλλαγής των μετακινήσεων, με το πρώτο μέτρο τις αλλαγές στα SMS.

Click4more: Κορονοϊός: Απόγνωση στα νοσοκομεία της Αττικής με ΜΕΘ χωρίς κενά κρεβάτια – Το σχέδιο που θα δώσει το «φιλί της ζωής»

Ο κωδικός «6» θα ισχύει κανονικά, ωστόσο θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο και ΜΜΜ σε άλλους δήμους, ενώ προς κατάργηση βαίνει το «4», η παροχή δηλαδή βοήθειας σε τρίτους. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα απαγορευτούν, ενώ επανεξετάζεται η απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00.

Χωρίς «τσίκνισμα» και χαρταετό

Η Τσικνοπέμπτη θα είναι αυτή διαφορετική φέτος καθώς δεν θα υπάρχει κάποια ελάφρυνση των μέτρων ούτε για αυτή την ημέρα καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως οι συγκεντρώσεις στα σπίτια ευνοούν την μετάδοση του κορονοϊού.

Άλλωστε η εντολή είναι ξεκάθαρη για αυστηροποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτός από την Τσικνοπέμπτη στις 4 Μαρτίου στο στόχαστρο είναι και η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς και ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για περιορισμούς στην χρήση του κωδικού «6» που αφορά στη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο.

Click4more: Νοσοκομείο “Σωτηρία”: 32 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα ο νεαρότερος ασθενής στη ΜΕΘ

Άγνωστο παραμένει επίσης και για το τι θα γίνει στις 25 Μαρτίου όπου είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για την παρέλαση, η οποία ωστόσο μπορεί να γίνει χωρίς κόσμο και καλεσμένους.

Ορόσημο το Πάσχα

Η ημερομηνία ορόσημο παραμένει το Πάσχα στις 2 Μαΐου, όπου ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού, ίσως αποτελέσουν και την αρχή του τέλους της πανδημίας όπως άλλωστε προσδοκά και έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ήδη, στη χώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το επόμενο χρονικό διάστημα οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν.

Δραματική η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία της Αττικής, αφού ο μεγάλος αριθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ ασθενών Covid-19 έχει δημιουργήσει κορεσμό στο ΕΣΥ.

Click4more: Κορονοϊός: Πότε θα αρχίσει η υποχώρηση της πανδημίας στην Ελλάδα – Σκαμπανεβάσματα για τον δείκτη θετικότητας

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμού», σημείωσε ότι δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο. Ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια» από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, αν και κουρασμένο, συνεχίζει να παλεύει με όσες δυνάμεις του έχουν μείνει.

Ζήτημα δημιουργείται και με τους υπόλοιπους ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, αφού νοσοκομεία τα οποία δεν είναι αποκλειστικά για Covid-19 περιστατικά, σηκώνουν όλο το βάρος προσπαθώντας παράλληλα να εξυπηρετήσουν και τους λοιπούς ασθενείς.«Δεν μπορεί ο Ευαγγελισμός να μετατρέπει κλίνες συνέχεια σε Covid-19».

«Κοινό χαρακτηριστικό η ενδοοικογενειακή διασπορά»

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει και από τη διασπορά του ιού σε ολόκληρες οικογένειες, με τον κ. Μπουλμπασάκο να επισημαίνει ότι «είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό». Παρόλα αυτά, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», τόνισε ότι: «σιγά σιγά θα κατορθώσουμε, αφού κάνουμε τις αντίστοιχες προσπάθειες, να περάσουμε κι αυτόν τον τελευταίο κάβο».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα