Παρασκευή, 19.02.2021, σήμερα και όπως κάθε Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ζωντανά για τον κορονοϊό, την ώρα που η Αττική βιώνει ήδη το καθεστώς αυστηρότερου lockdown με νέα μέτρα.
Οι πληροφορίες έλεγαν πως ο Εύοσμος «φλερτάρει» με το… κόκκινο, καθώς οι ειδικοί εξέτασαν σοβαρά το ενδεχόμενο να εισηγηθούν «λουκέτο», ενώ προς την ίδια κατεύθυνση έδειχναν να οδεύουν Κάλυμνος, Γιάννενα και Θάσος. Τα παραπάνω τελικά επιβεβαιώθηκαν, με την ανησυχία των ειδικών να μετατρέπεται σε εισήγηση και τελικά σε… απόφαση από την κυβέρνηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.460 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την ανησυχία να εντείνεται.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Σταθερός ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται σε 10.500 κρούσματα», είπε η καθηγήτρια και στην συνέχεια μίλησε και για την διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στην κοινότητα.
Η ίδια μίλησε για σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Αττική, με εξαίρεση την περιφέρεια των νήσων, ωστόσο τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 5.000, δηλαδή σχεδόν τα μισά της χώρας.
Επεσήμανε εξάλλου πως το Rt μειώθηκε κάτω από το 1 στην Αττική, τονίζοντας πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν τα μέτρα. «Η αύξηση των διασωληνώσεων αρχίζει να πιέσει λίγο το σύστημα στην Αττική», συνέχισε η ίδια.
Ακολούθως τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για τον Εύοσμο, λέγοντας πως οι ειδικοί εισηγούνται lockdown και ιχνηλάτηση, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά, λέγοντας πως σε αυτό συμβάλλει και ο συγχρωτισμός με συναδέλφους στον χώρο εργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς ο καθένας έρχεται σε επαφή με διαφορετικά άτομα.
Φάκελος μάσκα
Η καθηγήτρια τόνισε πως η καθολική χρήση μάσκας είναι το πιο σημαντικό μη φαρμακευτικό μέτρο πρόληψης ενάντια στον κορονοϊό. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος», υπογράμμισε, πριν πάρει τον λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέλυσε τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν κατά 12% την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και επεσήμανε πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ακολούθως τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για τον Εύοσμο όπου παρατηρείται διασπορά του νοτιοαφρικανικού στελέχους – που καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια, λέγοντας πως οι ειδικοί εισηγούνται lockdown και ιχνηλάτηση.
Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τόνισε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσεται από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι και την 1η Μαρτίου ο Δήμος Καλυμνίων κι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:
-Ο Δήμος Καλυμνίων
-Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
-Ο Δήμος Μυκόνου
-Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)
-Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
-Η Περιφέρεια Αττικής.
Ο ίδιος είπε πως στην Αχαΐα παρατηρείται μια σταθεροποίηση, αν και ο σημερινός τριψήφιος αριθμός δημιουργεί ανησυχία. Από την άλλη στην Εύβοια, όπως είπε, παρατηρείται σταθεροποίηση.
Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο»
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου -ένα βήμα πριν το… βαθύ κόκκινο του σκληρού lockdown- εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:
-Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
-Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),
-Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
-Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,
-Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
-ο Δήμος Θάσου,
-οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
-ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,
-οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,
-ο Δήμος ‘Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,
-οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
-ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
-ο Δήμος Καρπάθου και
-ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων
Ποιες περιοχές «βγαίνουν» από το «κόκκινο» και γίνονται «πορτοκαλί»
Δεν παρατείνονται τα μέτρα στον δήμο Θήρας, στον δήμο Αγίου Νικολάου, στην Ζάκυνθο, στον δήμο Σπάρτης και στον δήμο Εορδαίας.
Κορονοϊός: Δείτε όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς όπως μεταδόθηκαν ζωντανά
Φωτογραφίες από: ΕΡΤ.