Με την Αττική και ιδιαίτερα το κέντρο της Αθήνας να βλέπει τα κρούσματα κορονοϊού να μη μειώνονται, με τη Βοιωτία να γίνεται η έβδομη περιοχή της χώρας που μπαίνει σε σκληρό lockdown, τα πράγματα φαίνεται πως παρά τους δυο μήνες καραντίνας, δεν πάνε όπως θα ήλπιζαν όλοι.
Γι’ αυτό και η παράταση μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Το είπε και ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας το πρωί της Τρίτης (12.01.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: πως ένα αυστηρότερο lockdown, ανάλογο με εκείνο του Μαρτίου, είναι στο τραπέζι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Έρχονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς – Η νέα τακτική στην ανακοίνωση των μέτρων
«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί», είπε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμονών.
Πρόσθεσε όμως ότι «το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται. Στο πρώτο κύμα υπήρχε σοκ και δέος. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα», τόνισε και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν αρνητές του κορονοϊού!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά το lockdown: Προτεραιότητα στη Γ’ Λυκείου
Στο μεταξύ και με τα κρούσματα να μην υποχωρούν, έχει ανοίξει η συζήτηση για «άνοιγμα» αφού η αγορά έχει «γονατίσει». Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον, όμως, το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στην παρούσα φάση, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα είναι η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα σχολεία. «Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου», επισήμανε.
Click4more Κορονοϊός – Καπραβέλος: Σίγουρο το τρίτο κύμα πανδημίας, κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες
Ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν τις μέρες των γιορτών.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των γιορτών», τόνισε.
Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, ο Χαράλαμπος Γώγος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση με τη μέθοδο click in shop, παρόλο που όπως είπε και στον ίδιο αρέσει ως ιδέα. Ωστόσο «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».
Ο εμβολιασμός
Στο μέτωπο του εμβολιασμού, ο καθηγητής επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκλιμακωθεί το πρόβλημα και να μειωθούν τα κρούσματα, γιατί τρέχει ο εμβολιασμός και τα δεδομένα για τις νέες μεταλλάξεις είναι καλά. «Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η εμβολιαστική κάλυψη στους υγειονομικούς, μένουν μόνο οι ιδιώτες γιατροί κι ελπίζω κι αυτό να γίνει γρήγορα.
Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε και κάλυψη του ευάλωτου πληθυσμού, των δύσκολων ομάδων. Έτσι, θα έχουμε μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα», σημείωσε.
Τέλος, επισήμανε ότι αν μέχρι τον Ιούνιο η εμβολιαστική κάλυψη φτάσει το 50%-60%, θα έχουμε καλύτερο καλοκαίρι από το περυσινό.