Ελλάδα

Κορονοϊός: Αισιοδοξία των ειδικών για την πορεία της πανδημίας – «Βλέπουν» λιγότερα μέτρα, ελπίδα στα νέα εμβόλια

Η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η χώρα γεμίζει αισιοδοξία τους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊό. Σημειώνουν ωστόσο ότι αυτό ενδεχομένως να επηρεαστεί με την επιστροφή των αδειούχων και ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα κατά της διασποράς. 

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (18.08.2022) στο MEGA. O καθηγητής έκανε λόγο για μία πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς -όπως ανέφερε- διανύουμε την τρίτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης στη χώρα μας.

«Τρεις εβδομάδες πριν είχαμε καθημερινά 400 εισαγωγές από κορονοϊό στα νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα είχαμε 260, και αναμένουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ερωτώμενος πάντως σχετικά με την επιστροφή των αδειούχων απάντησε πως ενδεχομένως η αποκλιμάκωση να επηρεαστεί. «Ναι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, και εκεί που είχαμε αποκλιμάκωση της τάξεως του 20% τώρα θα έχουμε 10%. Δεν πιστεύω πως υπάρχει τρόπος να αλλάξει η τάση, η οποία είναι ξεκάθαρη και οφείλεται στο γεγονός πως έχει νοσήσει αρκετός κόσμος και από την Όμικρον 4 και 5, οπότε κάθε νέο κύμα αρχίζει να μειώνεται όταν φτιάχνεται ανοσία γύρω από αυτό» εξήγησε ο καθηγητής.

Σημείωσε  επίσης πως για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος που να μας ανησυχεί, οπότε με το άνοιγμα των σχολείων «δεν θα χρειαστούν πολλά μέτρα». Σε  ό,τι αφορά την περίοδο του χειμώνα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε πως ενδεχομένως μέχρι την εμφάνιση του επόμενου στελέχους, που συνήθως γίνεται κάθε 6μηνο, θα έχουμε στα χέρια μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια. 

«Τα νέα εμβόλια θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στα νέα κυκλοφορούντα στελέχη, οπότε και κάποιο καινούριο να βγει θα είμαστε πολύ κοντά σε αυτό» προσέθεσε.

Αναφορικά με την 4η δόση σημείωσε πως όσοι την λάβουν, θα μπορούν να κάνουν άφοβα και το νέο εμβόλιο. «Είναι κατά τη γνώμη μου μεγάλο λάθος να περιμένουμε να έρθουν τα καινούρια εμβόλια διότι δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έρθουν, αλλά και να έρθουν δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να περιμένουν γύρω στον ένα μήνα, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουν μείνει “ακάλυπτοι” για 4-5 μήνες» σημείωσε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

«Θα μάθουμε να συμβιώνουμε τον κορονοϊό»

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κοροναϊό, όπως μάθαμε να συμβιώνουμε και με την γρίπη.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνη, ότι «οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας», είπε ότι συμφωνεί, καθώς πλέον όλες οι υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν επικρατήσει είναι περίπου σαν βαρύ κρυολόγημα και προκαλεί λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού κι όχι πνευμονίες.

Ερωτηθείς για το αν όλα αυτά οδηγούν και στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας μέτρων και εμβολίων, είπε ότι το βασικότερο είναι να τηρούμε αυτονόητους κανόνες προστασίας που θα μας βοηθήσουν και αποδεσμευθούμε από ότι παραμένει υποχρεωτικό. «Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να είναι υποχρεωτικό να φοράμε τη μάσκα όταν κάνουμε ένα ταξίδι με το αεροπλάνο. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να το επιλέξουμε μόνοι μας», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA και ANT1

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα
Κατοικήθηκε έως το τέλος της μυκηναϊκής εποχής (1680 - 1180 π.Χ.) και κυριάρχησε στη Μεσσηνία πριν από την ανάπτυξη του Ανακτόρου του μυθολογικού βασιλιά Νέστορα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα