Τετάρτη, 27 Νοε.
9oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Ακτίνες» στην τρίτη δόση εμβολίου – Ποιες οι παρενέργειες και ποια σκευάσματα θα κάνουμε

Κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Με το εμβόλιο mRNA της Pfizer θα γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως ανέφερε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, 27.09.2021.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι το ίδιο εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον αρχικό εμβολιασμό» καθώς όπως πρόσθεσε έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις νέες μεταλλάξεις.

«Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Astra Zeneca στην πρώτη εμβολιαστική φάση, θα κάνουν την τρίτη δόση με το εμβόλιο mRNA της Pfizer», ενώ για αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson , μένει να διευκρινιστεί, όπως είπε, εάν θα επαναλάβουν την τρίτη δόση με το ίδιο εμβόλιο, δηλαδή το Johnson & Johnson ή με mRNA εμβόλιο, γεγονός το οποίο θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η ίδια πρόσθεσε ότι έχει ήδη αρχίσει ο εμβολιασμός στα άτομα με ανοσοκαταστολή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστούν όσοι μένουν σε δομές ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί με την τρίτη δόση.

Πότε κάνουμε την τρίτη δόση εμβολίου – Ποιες οι παρενέργειες

Οι τελευταίες τρεις αυτές κατηγορίες μπορούν να κάνουν το τρίτο εμβόλιο έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τονίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίου έχουν ικανοποιητική ανοσιακή επάρκεια και δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

Click4more: Αντιεμβολιαστές: Αυτόφωρο για τους αρνητές – Έρευνα για ιστοσελίδες και αναρτήσεις

Μιλώντας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τρίτη δόση του εμβολίου, είπε ότι ήδη έχουν μελετηθεί και σε άλλες χώρες και συνήθως είναι οι απλές και γνώριμες, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού, προσθέτοντας πως «γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται στην τρίτη δόση του εμβολίου από ότι αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση». Ωστόσο, εξαίρεση, όπως είπε, αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.

κορονοϊός εμβόλιο

Οι φόβοι για το εμβόλιο σε γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία

Αναφερόμενη στους φόβους που υπάρχουν για τον εμβολιασμό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο ή με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης ούτε κατά την γαλουχία.

Ήδη, όπως είπε, πάνω από 160.000 γυναίκες στη φάση αυτή, έχουν μελετηθεί και φαίνεται το mRNA εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν περνάει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε μετά στο βρέφος, μέσα από το μητρικό γάλα. Αντίθετα φαίνεται ότι το παιδί παίρνει τα αντισώματα που έχει αποκτήσει η μητέρα από το εμβόλιο, είτε βρίσκεται στην κοιλιά της δηλαδή είναι έμβρυο είτε ως βρέφος όταν θηλάζει.

«Δεν επηρεάζεται η γονιμότητα»

Επίσης τόνισε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα των παιδιών στο μέλλον και οι φόβοι κάποιον γονέων για βλάβες όσον αφορά την γονιμότητα ή την στειρότητα δεν ευσταθούν μετά την ενηλικίωση των παιδιών που σήμερα θα εμβολιαστούν.

Φάκελος γρίπη

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και στον εμβολιασμό κατά της γρίπης και είπε ότι από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι επιβεβλημένο – όπως τόνισε – να γίνει για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για τη γρίπη. Μάλιστα εξήγησε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορονοϊού, της γρίπης ή οποιοδήποτε άλλου εμβολίου όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου ή άλλα.

«Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η γρίπη τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα πέρυσι, να μας αφήσει αδιάφορους και να παραμελήσουμε τον εμβολιασμό» τόνισε και ευχήθηκε φέτος να μην είναι πιο πρώιμη η σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης σε σχέση με πέρυσι.

Θεμιστοκλέους: Οι έντεκα περιφερειακές ενότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης

Χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονται σε δέκα Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις σε αυτές τις περιοχές και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παράγοντες, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Click4more: Κορονοϊός: Πάνω από το 1/3 των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος με τους ιδιώτες επαγγελματίες υγείας για δυνατότητα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Υπενθύμισε ότι η δράση αυτή αναπτύχθηκε για τους παιδιάτρους, αλλά μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ιδιώτης ανεξαρτήτου ειδικότητας.

Υπενθύμισε επίσης ότι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς και αφού έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση. Η λίστα με τους δικαιούχους όταν παρέλθει το 6μηνο από την δεύτερη δόση θα ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 25.000 με την τρίτη δόση από την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος σε όσους έχουν νοσήσει είπε ότι το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης τους 6 μήνες και πλήρως εμβολιασμένος είναι κάποιος που έχει κάνει την μία δόση.

κορονοϊός εμβόλιο τρίτη δόση εμβολίου

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.080.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 6.415.000 πολίτες, δηλαδή το 61,1% του γενικού πληθυσμού και 70,5% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.060.000 πολίτες, δηλαδή το 57,7% του γενικού πληθυσμού και 67,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Παραδόσεις εμβολίων

Η Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να λάβει από τις συμφωνίες με την ΕΕ για το 2021, 27.576.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 16.140.000 πολιτών. Αναμένεται να παραλάβουμε 13.900.000 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, 1.896.000 δόσεις από την Moderna, 7.080.000 δόσεις εμβολίου από AstraZeneca και 4.700.000 Johnson & Johnson.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει παραλάβει 12.177.000 δόσεις Pfizer, 1.896.000 δόσεις Moderna, 3.830.400 AstraZeneca και 765.000 δόσεις Johnson & Johnson.

Οι 12 εκατ. εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης έχουν γίνει ως εξής:

  • Με το εμβόλιο της Pfizer έγιναν 8.995.116 δόσεις, ποσοστό 74,6% των εμβολιασμών
  • Με το εμβόλιο της Moderna έγιναν 1.096.647 δόσεις
  • Με το εμβόλιο της AstraZeneca έγιναν 1.540.288 δόσεις
  • Με το εμβόλιο της Johnson & Johnson έγιναν 431.640 δόσεις

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δωρεά 1.540.000 δόσεων εμβολίου AstraZeneca σε 10 χώρες. Επίσης η Ελλάδα συμμετέχει με 510.000 δόσεις στο πρόγραμμα covax και βρίσκεται σε διαδικασία και για πώληση σε τρίτες χώρες εμβολίων AstraZeneca και Pfizer.

Ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων

Η επιχείρηση “Ελευθερία” έχει αναπτυγμένα σε περισσότερα από 650 σημεία της χώρας 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα για 85.000 εμβολιασμούς ημερησίως. Παράλληλα αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση 301 Κινητές Ομάδες για κατ’ οίκον εμβολιασμούς, 41 κινητά συνεργεία για εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και ομάδες που εμβολιάζουν σε δομές μεταναστών, αστέγους και Ρομά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μεγάλους οργανισμούς, ενώ έχει αναπτυχθεί ειδικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Εκκλησία.

Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 11.100 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 9.200 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.086 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 648 στα ιατρεία, και 1438 κατ οίκον.

Κορονοϊός: Δείτε την ενημέρωση για το εμβόλιο όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις