Πέμπτη, 15 Αυγ.
34oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ανησυχία για τις σημερινές παρελάσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Δευτέρα 25 μέχρι Πέμπτη 28 Οκτωβρίου

“Καμπάνα” χτυπούν τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν ότι η τελευταία εβδομάδα είναι η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, με παρελάσεις σήμερα να γίνονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Κι αυτό γιατί καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων (4.165 την Τρίτη), ενώ και ο αριθμός των θανάτων σκαρφάλωσε χθες στους 68, αριθμός ρεκόρ για το τελευταίο πεντάμηνο.

Ανησυχία για τις σημερινές παρελάσεις

Κυβέρνηση και ειδικοί στρέφουν το βλέμμα τους στις σημερινές μαθητικές παρελάσεις αλλά και στην στρατιωτική που θα γίνει στην “κατακόκκινη” Θεσσαλονίκη.

Εκεί θα μετάσχουν μόνο στρατιωτικά τμήματα και η σύσταση σε όλους τους πολίτες που θα παραστούν στις παρελάσεις είναι να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα…  Να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται σε εξωτερικούς χώρους όπου επικρατούν συνθήκες συνάθροισης και συγχρωτισμού και να κρατούν αποστάσεις.

Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι, ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, θα πρέπει να φορούν τις μάσκες τους.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας

Η ανησυχία είναι ακόμη πιο έντονη για τη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν γεμάτες.

Σε περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, το Υπουργείο Υγείας επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα.

Χτες υπογράφηκε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και στη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non-Covid ασθενείς.

«Μόνο σε τοπικό επίπεδο νέα περιοριστικά μέτρα»

«Κοινωνία και οικονομία δεν θα ξανακλείσουν» διαμηνύει σταθερά η Κυβέρνηση σε ότι αφορά το ενδεχόμενο νέου lockdown, σημειώνοντας ότι στοχευμένα μέτρα θα υπάρξουν μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπου κρίνεται αναγκαίο.

“Η κυβέρνηση δεν εξετάζει να πάρει πίσω κάποιες από τις ελευθερίες. Θα είχαμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Θα είχαμε μεγάλο φρένο έτσι στον εμβολιασμό, κι εμείς θέλουμε να βάλουμε γκάζι” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας (Skai), επισημαίνοντας με έμφαση ότι «ο ανεμβολίαστος πολίτης που έχει επιφυλάξεις, θα πρέπει να βλέπει πλέον ότι είμαστε σε μια φάση που ή θα εμβολιαστεί ή θα νοσήσει».

Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Οι ειδικοί κρούουν τον “κώδωνα του κινδύνου”. Η ανάγκη εμβολιασμού, διαμηνύουν, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική την περίοδο αυτή, καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, και εκτιμούν ότι  σε συνδυασμό και με την γρίπη, η κοινότητα θα “δοκιμαστεί”.

Για τρεις λόγους, όπως εξηγούν:

Πρώτον, διότι το ποσοστό των εμβολιασμένων υπολείπεται από εκείνο που που χρειάζεται σε μια περίοδο με πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης «Δ». 

Δεύτερον, διότι η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι πιο χαλαρή, και οι πολίτες επιπλέον τείνουν να χρησιμοποιούν κλειστούς χώρους.

Και τρίτον διότι στις χαμηλές θερμοκρασίες ο κορονοϊός είναι  πολύ πιο ανθεκτικός. 

Ο κίνδυνος λοίμωξης, σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου αυξάνεται κατακόρυφα εάν ο φορέας δεν είναι εμβολιασμένος, δηλώνουν οι Επιστήμονες.

Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν δε, στη μελέτη που παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την προηγούμενη εβδομάδα και καταδεικνύει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι θανάτου από κορονοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι της τάξεως του 91%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις