Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Αντίδοτο» ο ήλιος; Το καλοκαίρι κι ο μεγάλος φόβος του Τσιόδρα (video)

κορονοϊός διακοπές
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Πόσο… ζει ο κορονοϊός σε θερμοκρασίες άνω των 35 ετών; Πώς επηρεάζει η έκθεση στον ήλιο; Τι πρέπει να περιμένουμε για το φετινό καλοκαίρι; Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα.

Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, όπως ανέφερε την Παρασκευή, 24.04.2020, ο Σωτήρης Τσιόδρας στη καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Ο κορονοϊός και η ζέστη

Συγκεκριμένα μίλησε για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πως όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του νέου κορονοϊού. Ο κος Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια τους χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορονοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

Click4more: Τσιόδρας για τον φάκελο… κλιματιστικά και κορονοϊός – Οδηγίες και «καμπανάκι» (video)

«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορονοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα.

Ενώ αντίθετα φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους. Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορονοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός. Πάντως, ο Σ. Τσιόδρας κατέληξε αναφερόμενος σε νεώτερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεώτερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.

κορονοϊός

Ο κορονοϊός και ο φόβος του Τσιόδρα για το καλοκαίρι

Ο κ. Τσιόδρας απάντησε και σε ερώτηση της Γιάννας Σουλάκη, για το newsit.gr και το iatropedia.gr, σχετικά με το αν πρέπει να περιμένουμε αύξηση της καμπύλης μετά την άρση των μέτρων.

Αναλυτικά η ερώτηση: “Αναμένετε αύξηση κρουσμάτων και οι θανάτων σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την άρση των μέτρων και σε ποιο βαθμό αυτό είναι ανεκτό και ασφαλές; Θα υπάρξει δηλαδή αύξηση της επιδημικής καμπύλης στη χώρα, ως φυσιολογική εξέλιξη της άρσης των μέτρων; Υπάρχει μαθηματικό μοντέλο που λέει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί;”.

Ο κ. Τσιόδρας απάντησε: “Δύο πράγματα. Το ευχάριστο νέο της εβδομάδος είναι ότι η χώρα μας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλή θνησιμότητα για την εποχή και αναμενόμενη για την εποχή θνησιμότητα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες. Αυτό είναι ένα καλό νέο που δεν σας το έχω πει, αλλά επιβεβαιώνει την καλή πορεία της χώρας μας με ένα συστηματικό και καθολικό σύστημα καταγραφής των θανάτων στη χώρα. Που δεν το έχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη, πιστέψτε με, ακόμα και προηγμένες χώρες.

Click4more: Κορονοϊός: Ποτό με απόσταση, μαγαζιά με προσοχή, κανονικότητα… νέα – Όλο το σχέδιο της επιστροφής

Το δεύτερο. Φυσικά μετά τη χαλάρωση των μέτρων υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και μαθηματικά μοντέλα που θα δείξουν τυχόν αναμενόμενη αύξηση της επιδημίας, ανάλογα με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και σε μια κατάσταση που θα γίνεται και πιο μαζικό τέστινκ. Ήδη επάνω την ώρα που σας μιλώ εδώ εγκρίνονται διευρυμένα κριτήρια εργαστηριακού τέστινκ και θα έχουμε ακόμα πιο ακριβή εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα. Ώστε να μπορούμε κατά κάποιον τρόπο να επανερχόμαστε στην τάξη, αν δούμε ότι κάτι ξεφεύγει από αυτό που αναμέναμε. Αρα θα χρησιμοποιήσουμε την μαθηματική επιστήμη για να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για το πως θα κινηθεί ο ιός.

Δεν μπορώ να σας πω αν θα υπάρξει αύξηση ή όχι, αλλά αυτό είναι το σενάριο που μας φοβίζει. Μακάρι να μην υπάρξει. Μακάρι να λειτουργήσουμε συλλογικά με κανόνες υγιεινής που είναι πιο σημαντικοί αυτήν την περίοδο και να μην έχουμε αύξηση. Ή να δούμε πολύ λίγα κρούσματα, αυτό είναι το ευκταίο. Βέβαια θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το σενάριο μιας αύξησης, ώστε να ετοιμαζόμαστε για το σενάριο μιας αύξησης ώστε να παρέμβουμε εγκαίρως. Κι αυτή τη δυνατότητα μας τη δίνουνε αυτή τη στιγμή οι αριθμοί που έχουμε, ήδη με τα έως τώρα δικά μας δεδομένα. Και θα είναι ακόμη καλύτερη η ακρίβεια αυτών των αριθμών στην επόμενη φάση με τη διενέργεια διευρυμένου εργαστηριακού ελέγχου”.

Δείτε όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις