Τα οικονομικά μέτρα θα πρέπει να εξελίσσονται και να παίρνονται σύμφωνα με τις διαστάσεις που θα παρουσιάζει καθημερινά η εξέλιξη του κορονοϊού, υποστηρίζει στο newsit.gr o γνωστός φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης, ο οποίος σε πρώτη φάση μπορεί να τα βλέπει θετικά, ωστόσο θεωρεί πως αυτό θα φανεί όταν θα μπουν σε εφαρμογή.
Ένα ακόμα καίριο ζήτημα το οποίο για τον φοροτεχνικό θα πρέπει εδώ και τώρα να απαντηθεί, είναι το τι θα γίνει αλλά και πως θα δοθεί το “Δώρο Πάσχα” στον ιδιωτικό τομέα, καθώς κρύβει ποινικές κυρώσεις για τους επιχειρηματίες :
“Είμαι ικανοποιημένος από τα μέτρα όμως περιμένω κι άλλα μεγαλύτερα. Περιμένω πλήρη αναστολή πληρωμών στα πάντα και να δοθούν εντολές στις εφορίες να μην δεσμεύουν λογαριασμούς και να μην κάνουν κατασχέσεις. Όσοι μπορούν, θα πρέπει να κάνουν τις πληρωμές τους μέσω καταθέσεων, που σημαίνει πως αν συνεχίσουν να προχωρούν σε δεσμεύσεις λογαριασμών, αυτά πως θα γίνονται (;).
Επίσης θα πρέπει να γίνει άρση όλων των υποχρεώσεων σε όλες τις εταιρείας είτε λειτουργούν είτε όχι” εξηγεί ο φοροτεχνικός Βαγγέλη Αμπελιώτης και προσθέτει:
“Ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει και φαίνεται να μην έχουν δει μέχρι ώρας είναι το “Δώρο Πάσχα” που έρχεται στον ιδιωτικό τομέα. Τι θα γίνει με αυτό; Ξέρουμε πως αν δεν καταβληθεί ο εργοδότης διώκεται ποινικά, οι επιχειρηματίες πως θα το δώσουν;
Πρέπει να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις και όχι να μας κυνηγάνε από πίσω.
Την Μεγάλη Τετάρτη έχει 15 Απριλίου που σημαίνει πως σε λιγότερο από ένα μήνα ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα θα θέλει το δώρο του. Θα πρέπει να το κοιτάξουν άμεσα γιατί φοβάμαι πως θα γίνουν πολλά. Οι επιχειρηματίες δεν θα το δίνουν, ο νόμος το θεωρεί ποινικό αδίκημα και από την άλλη οι υπάλληλοι θα το ζητούν. Μην το αφήσουν για τελευταία στιγμή. Θα πρέπει να επιδοτηθεί τουλάχιστον το μισό από το κράτος”.
Σύμφωνα με τοn φοροτεχνικό η ζωή στις μέρες του κορονοϊού μοιάζει με “πόλεμο”:
“Πρέπει να βγάλουν το προσκέφαλο που έχουν των 37 δισ. για να αντιμετωπίσουμε τον “πόλεμο” που έχουμε. Ένα άτυπος “πόλεμος” είναι για μένα, δεν είναι απλά τα πράγματα και αυτό θα του δούμε στο μέλλον. Ακόμα και οι εταιρείες που δουλεύουν δημιουργούν υποχρέωση, χωρίς να ξέρουν αν θα καλυφτούν οικονομικά. Τα μέτρα ακούστηκαν θετικά θέλουμε όμως εγρήγορση. Αν φτάσουμε στα ακραία μέτρα του αυστηρού περιορισμού, θα πρέπει να ανασταλούν τα πάντα γιατί κάθε μέρα θα γίνονται όλα πιο σύνθετα και δύσκολα”.