Το θλιβερό ορόσημο των 10.000 νεκρών από τον κορονοϊό ξεπέρασε η χώρα μας την Κυριακή (25.04.2021), οι διασωληνωμένοι μετά από μια μείωση είναι πάλι πάνω από 800, και ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει τα σκαμπανεβάσματά του αν και τις τελευταίες ημέρες δείχνει τάσεις υποχώρησης, την ώρα που η «άγνωστη» ινδική μετάλλαξη ήρθε να προσθέσει έναν επιπλέον… πονοκέφαλο στους ειδικούς.
Το Πάσχα πλησιάζει και ο κίνδυνος της χαλάρωσης ανησυχεί τους ειδικούς, ωστόσο 2.000.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες. Η χώρα μας μετρά αντίστροφα για το χτίσιμο μιας ικανοποιητικής ανοσίας, μέσα στην εβδομάδα μάλιστα θα ανοίξουν και οι εμβολιασμοί για νεότερες ηλικιακές ομάδες, καθώς το εμβόλιο αποτελεί το ισχυρότερο ο όπλο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού.
Μπορεί το Σάββατο (24.04.2021) έστω και οριακά ο δείκτης θετικότητας να έπεσε κάτω από το όριο συναγερμού (είναι το 4), καθώς βρέθηκε στο 3,92 μετά από 66.151 διαγνωστικά τεστ, όμως το σκηνικό άλλαξε. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι έγιναν λίγα τεστ. Συγκεκριμένα την Κυριακή (25.04.2021) μετά από 23.106 τεστ ο δείκτης θετικότητας ανέβηκε στο 6. Βέβαια τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται λίγο πάνω από το 4 δείγμα ότι μετράμε αντίστροφα για να έρθει η αποκλιμάκωση και η “ανάσα” σε όλη τη χώρα.
Το τελευταίο 24ωρο η χώρα μας μέτρησε 1.400 νέα κρούσματα κορονοϊού, 57 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων δυστυχώς αυξήθηκε φτάνοντας τους 816. Με τους 57 νεκρούς η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 10.000 θανάτων από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Αττική εξακολουθεί να είναι η πιο φορτωμένη επιδημιολογικά περιοχή της Ελλάδας με 676 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο με την Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 207.
Λίγα τα δεδομένα για την ινδική μετάλλαξη
Στην χώρα μας πάντως εμφανίστηκε και δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης με τους ειδικούς να παρακολουθούν το θέμα και να είναι προς το παρόν καθησυχαστικοί. «Δύσκολο να πούμε πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, η ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνα Ζώη.
Σύμφωνα με την κ. Ζώη τα δεδομένα για το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ λίγα, όπως για παράδειγμα σχετικά με την μεταδοτικότητα του.
Η κ. Ζώη τόνισε ότι «η ερευνητική κοινότητα εργάζεται πάνω σε αυτό το κομμάτι για να ερευνήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος». Συνεπώς όπως είπε, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ανησυχητική.
Μάλιστα όπως είπε, «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης σε στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος προς το παρόν και όχι ως ανησυχητικό στέλεχος, όπως έχει κατατάξει το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης».