Ελλάδα

Κορονοϊός: “Άργησαν να πάρουν μέτρα” λέει ο Έλληνας που ζει κι εργάζεται στη Βρετανία

Κόλαφο για την πολιτική (;) του Μπόρις Τζόνσον αποτελούν όσα αφηγείται ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, μόνιμος κάτοικος της Βρετανίας από το 2013. “Άργησαν να λάβουν αυστηρότερα μέτρα, θα μπορούσαν να μας στείλουν νωρίτερα σπίτια μας…”.

Με τη φράση αυτή, που άκουγε με ολοένα μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους της πόλης όπου ζει, μεταφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ την εικόνα στη Βρετανία, σήμερα, εν μέσω κορονοϊού, ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος.

“Γενικότερα, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κάποια ανησυχία. Έβλεπα κόσμο που χρησιμοποιούσε τα επιπλέον μέσα απολύμανσης και όλοι ανέφεραν το ίδιο:

“Άργησαν να λάβουν αυστηρότερα μέτρα, θα μπορούσαν να μας στείλουν νωρίτερα σπίτια μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 43χρονος, ο οποίος από τα τέλη του 2019 έχει λάβει, μάλιστα, και τη βρετανική υπηκοότητα.

Ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, ζει στο Νιούτον Λε Γουίλοους της κομητεία του Μέρσεϊσαϊντ, κοντά στο Λίβερπουλ.

Η δουλειά του, όμως, στην εταιρεία Booth Industries (σ.σ. ειδικεύεται στην κατασκευή θυρών ασφαλείας) τον αναγκάζει να μετακινείται καθημερινά από και προς τον χώρο εργασίας του με τρένο ή με λεωφορείο.

Κορονοϊός: Τι γίνεται στους δρόμους

“Στα μέσα μαζικής μεταφοράς έβλεπα όλο και λιγότερο κόσμο τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Χθες (σ.σ. 26.03.2020), τα αστικά λεωφορεία πραγματοποίησαν μεν κανονικά τα δρομολόγια, ωστόσο είτε ήταν άδεια είτε είχαν 2 – 3 επιβάτες”, περιγράφει.

Καθώς η εταιρεία κρίθηκε κρίσιμης εθνικής σημασίας και έλαβε ειδική άδεια για να συνεχίσει τη λειτουργία της, ο κ. Ζαχαρόπουλος και οι συνάδελφοί του, μόλις το μεσημέρι της Τρίτης (24.03.2020), κλήθηκαν να εργάζονται από το σπίτι.

“Οι συνάδελφοι κι εγώ ήμασταν ψύχραιμοι παρά το ότι ήμασταν 12 άτομα σε διπλανά γραφεία και χρησιμοποιούσαμε μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάμε στη δουλειά. Πλέον, αφού πήραμε υπολογιστές, πληκτρολόγια, οθόνες κτλ, θα εργαζόμαστε από το σπίτι”, εξηγεί.

Το Νιούτον Λε Γουίλοους, μια κωμόπολη 20.000 κατοίκων, αρχίζει να μοιάζει πλέον με έρημη πόλη. “Οι δρόμοι είναι σχετικά έρημοι. Ευτυχώς θύματα δεν έχουμε, ενώ δεν έχουν αναφερθεί και κρούσματα. Κάποιοι φορούν μάσκες, αλλά είναι λίγοι. Μόνο τα τελευταία 24ωρα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ έδιναν μέσα απολύμανσης και γάντια κατά την είσοδο”, αναφέρει και προσθέτει

“Υπάρχει ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στην περιοχή, το Pall Mall Medical. Δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη δραστηριότητα, ωστόσο στα δημόσια ιατρικά κέντρα έχουν ακυρωθεί τα ραντεβού για απλά τσεκ απ και πλέον δέχονται μόνο τα μεγάλα επείγοντα περιστατικά”.

Όσο για το πώς βιώνει ο ίδιος την όλη κατάσταση;

“Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Ελπίζω σύντομα και με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Είμαι βέβαιος πως θα αρχίσει να μου λείπει το να πηγαίνω στη δουλειά ή και στο γυμναστήριο. Ήταν ένα σοκ η όλη διαδικασία με τις μάσκες και τα γάντια στο σούπερ μάρκετ. Έχοντας μιλήσει και με άλλους Έλληνες που ζουν εδώ, είναι κι αυτοί ταραγμένοι.

Κάποιοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα, κάποιοι άλλοι όχι. Είχα εισιτήρια για να πάω το Πάσχα στην Κρήτη, ωστόσο ακυρώθηκαν. Γενικότερα, όμως, είμαστε καλά και δεν μας πειράζει ψυχολογικά η καραντίνα”, απαντάει ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα