Από το Βόλο και τη Ρόδο έως την Πάτρα, ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 16 Αυγούστου, οι αναστολές για τους εργαζόμενους σε γηροκομεία και άλλες δομές, οι οποίοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Μετά τους έξι εργαζόμενους σε προνοιακές δομές στη Ρόδο που βγήκαν σε αναστολή εργασίας (άδεια άνευ αποδοχών) επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τους 10 σε γηροκομείο του Βόλου, έρχεται η σειρά κι άλλων στην Πάτρα.
Σε αναστολή εργασίας και άδεια άνευ αποδοχών αναμένεται να βγουν και 12 εργαζόμενοι στις δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι» και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του δήμου Πατρέων. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής, οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν.
Έτσι, ξεκινά η διαδικασία της ένταξής του σε καθεστώς αναστολής και της αναπλήρωσης των κενών θέσεων με συμβασιούχους τρίμηνης διάρκειας. Το τρικ της άδειας.
Σύμφωνα όμως με το patrastimes.gr, ορισμένοι από τους εργαζόμενους του «Βοήθεια στο Σπίτι» και του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στο δήμο Πατρέων οι οποίοι πρόκειται να μπουν σε καθεστώς αναστολής, προσπαθούν να… ξεφύγουν από την αναστολή και την άδεια άνευ αποδοχών, ζητώντας να τους δοθεί η κανονική τους άδεια!
Ωστόσο, όπως ανέφεραν στο patrastimes στελέχη της δημοτικής αρχής, η ένταξη σε καθεστώς αναστολή εργασίας των 12 εργαζομένων είναι μονόδρομος, καθώς η απόφαση προβλέπει τον επιμερισμό των προστίμων για κάθε έναν από τους ανεμβολίαστους που δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών των δομών, με το ποσό να φτάνει και τα 50.000€ για κάθε παράβαση.
Σαρωτικοί έλεγχοι
Από σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής κάνουν οριζόντιους ελέγχους σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτών, δημοσίων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, για τους οποίους είναι πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης ή απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ειδικότερους λόγους υγείας, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης έως μεθαύριο (Τετάρτη 18/08/2021).
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την 01 Ιουλίου η συμμετοχή των εν λόγω εργαζομένων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αυξήθηκε από το 62,23% στο 74,28% στις 12/08/2021.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική διάταξη οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
Δημόσιος Τομέας
Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Ιδιωτικός Τομέας
Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.
Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000.