Ελλάδα

Κορονοϊός: Αύξηση 50% με 60% στα κρούσματα – Περιμένουν νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Η αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στα κρούσματα κορονοϊού, προβληματίζει τους επιστήμονες. Δεν είναι δεδομένο, όμως, ότι έχει ξεκινήσει το… «φθινοπωρινό κύμα».

Οι επιστήμονες που «διαβάζουν» τα μοντέλα και παρατηρούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού είναι προβληματισμένοι αλλά… ελεγχόμενα. Στη νέα εβδομαδιαία ενημέρωση για τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών αλλά οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες», δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, μειώνονται.

Η αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού μέσα λίγες εβδομάδες έχει ξεπεράσει το 50%, όμως, αυτήν την εβδομάδα δείχνει σημάδια συγκράτησης. Αντίθετα, η αύξηση στις εισαγωγές στο ΕΣΥ -που στις απλές κλίνες ξεπέρασε τους 1.073 ασθενείς (+254 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα)- δείχνει να μην επηρεάζει τις ΜΕΘ.

«Δεν είμαι σίγουρος ακόμα ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση», δηλώνει στο iatropedia.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Δεν κρύβει, όμως, ότι «προβληματίζει η αύξηση».

«Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι αρχή κύματος, χωρίς να το έχω αποκλείσει ακόμα. Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς! Την τελευταία εβδομάδα έχουν αύξηση τα κρούσματα της τάξεως περίπου του 30%, δηλαδή εκεί που ήμασταν κάτω από 30.000 τώρα είμαστε στις 55.000. Έχουμε μια αύξηση συνολικά 50% με 60% στα κρούσματα. Από εκεί που ήμασταν κάτω από 5.000 κατά μέσο όρο την ημέρα, τώρα έχουμε φτάσει περίπου στις 8.000 ανά ημέρα, 7.500 κατά μέσο όρο» λέει ο Νίκος Τζανάκης.

Αναμένεται νέα παραλλαγή που διπλασιάζει τη δύναμή της

Ο καθηγητής υποστηρίζει πως η νέα έξαρση της πανδημίας δεν θα προκύψει από την παραλλαγή «Κένταυρος», αλλά από κάποια καινούργια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προέλθει από μία νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον 4, η οποία προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα.

«Περιμένω με αγωνία τις αναλύσεις των γονιδιωμάτων τις επόμενες εβδομάδες, για να δούμε εάν κι εμείς θα αρχίσουμε να έχουμε θέματα με τις παραλλαγές που ανευρίσκονται στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 στη Δανία και τη Βρετανία στις οποίες εντοπίστηκε -αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης- έδειξε πως έχει την τάση να διπλασιάζει τη “δύναμή” της μέσα σε λίγες μέρες.

«Δεν μιλάμε για τον Κένταυρο. Ο Κένταυρος μόνο στην Ινδία επικράτησε και πουθενά αλλού. Μιλάμε για τις παραλλαγές της Όμικρον 4. Αυτές που φαίνεται να είναι στο 6% των κρουσμάτων σε Αγγλία, Δανία και σε άλλες χώρες και που περιέργως εδώ στην Ελλάδα δεν τις έχουμε εντοπίσει ακόμα», τονίζει ο Νίκος Τζανάκης.

Αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκε χθες (04.102.2022) και αφορά την εβδομάδα 26/9/2022 με 2/10/2022, στα κρούσματα σημειώθηκε αύξηση κατά 10.000 μολύνσεις σε σχέση με την προηγούμενη, και συγκεκριμένα, άγγιξαν σχεδόν τα 55.000 (54.875).

Επίσης αυξήθηκε και η θετικότητα στα τεστ κατά μία μονάδα και συγκεκριμένα έφτασε στο 7,85% (+1,08%)

Ο Νίκος Τζανάκης με την ομάδα του, εντοπίζει στις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, που οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα cello.org.gr, αύξηση μεν, αλλά όχι με ρυθμό που να παραπέμπει σε νέα έξαρση του κορονοϊού.

«Υπάρχει αύξηση αλλά επιβραδυνόμενη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ήταν 1.16 και τώρα είναι 1.10. Δεν συμφωνούμε με την ανάλυση του ΕΟΔΥ ότι είναι 0.99 ή 0.98 όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, καθότι εάν ήταν κάτω από τη μονάδα δεν θα έπρεπε να υπάρχει αύξηση στα κρούσματα. Οπότε δεν είναι απλό το πράγμα. Είναι μια πραγματική αύξηση και μια πραγματική αύξηση στο δείκτη μεταδοτικότητας. Άρα είναι οι δικές μας οι αναλύσεις σωστές, αφού υπάρχει αύξηση στα κρούσματα», λέει ο καθηγητής.

Δείτε το χαρακτηριστικό διάγραμμα της ιστοσελίδας cello.org.gr του Πανεπιστημίου Κρήτης:

Ταυτόχρονα αυτήν την εβδομάδα παρουσιάζεται και αύξηση στις εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες. Ωστόσο, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έπεσαν κατά 13 μέσα σε μία εβδομάδα και πλέον είναι στους 66.

Οι 153 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα, ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν καθόλου τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη.

«Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων συνοδεύτηκε από 30% αύξηση στις νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες, οι οποίες είναι εισαγωγές γηριατρικού πληθυσμού. Δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. Δεν θα υπάρξει καθόλου αύξηση στις ΜΕΘ, όμως, δεν αποκλείεται να ανέβουν οι θάνατοι», τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Αναμένεται αύξηση στους θανάτους

Οι θάνατοι ασθενών από Covid-19 την εβδομάδα αυτή, ήταν επίσης μειωμένοι κατά 12 και έφτασαν συνολικά στους 85. Ωστόσο, η εικόνα δεν θα παραμείνει εκεί, σύμφωνα με τα μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πολλοί ηλικιωμένοι και κυρίως υπερήλικες, οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει ισχυρή ανοσία παρά τον εμβολιασμό, θα καταλήξουν δυστυχώς σε θάνατο, χωρίς μάλιστα να περάσουν καν από ΜΕΘ, λέει ο καθηγητής.

«Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι εισαγωγές γηριατρικού πληθυσμού, ο οποίος έχει πολλά βαριά συνοδά νοσήματα και την ηλικία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί η θνητότητα. Όχι αναγκαστικά επειδή ο ιός θα “σκοτώσει” τα άτομα αυτά σαν ίωση, αλλά θα είναι αφορμή να αποδιοργανωθούν τα συνοδά νοσήματα τα οποία θα είναι και η αιτία θανάτου. Επ’ αφορμή της μόλυνσης, δηλαδή», εξηγεί.

Ο Νίκος Τζανάκης καταλήγει πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και πρέπει να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους περισσότερο ευάλωτους: «Πρέπει να ξέρουμε πως δεν έχουμε τελειώσει. Θέλει προσοχή και κυρίως να στρέψουμε τη στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους υπερηλίκους και τους ευάλωτους υγειονομικά», λέει.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα