Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και μεταδοτικότητας σε μια εβδομάδα – Συστάσεις για μάσκες στα σχολεία

21.09.2022 | 07:13
Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και μεταδοτικότητας σε μια εβδομάδα – Συστάσεις για μάσκες στα σχολεία

Περίπου 2.500 περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ήταν τα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της μεταδοτικότητας προκαλεί ανησυχία, ειδικά για τα σχολεία.

Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού αποκάλυψε, πέρα από την αύξηση κρουσμάτων και αυξητική τάση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, 6 έως 18 ετών. Οι ειδικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις με προβληματισμό, δεν αποκλείουν να βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας έξαρσης και συστήνουν στους μαθητές να φορούν μάσκα στις τάξεις.

«Με προβληματίζει λιγάκι, αλλά δεν είμαι ακόμη σίγουρος ότι βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας έξαρσης», σχολιάζει στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί πως ανησυχεί για τη μεταδοτικότητα, η οποία -σύμφωνα με τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και του αρμόδιου Εργαστηρίου- πλησιάζει πλέον τη μονάδα!

«Προβληματίζουν οι δείκτες αυτήν την εβδομάδα και τα κρούσματα και η μεταδοτικότητα και επίσης προβληματίζουν και οι αυξήσεις στα λύματα. Ελπίζουμε ή ευχόμαστε, αυτό να μην είναι η απαρχή μιας αλλαγής του επιδημιολογικού περιβάλλοντος. Υπάρχει μια στασιμότητα, με μια τάση προς αύξηση. Θα δούμε την επόμενη εβδομάδα και το επόμενο δεκαήμερο αν αυτό σημαίνει την απαρχή κάποιου προβλήματος ή όχι. Αυτό που βλέπω, πάντως, είναι πως αυτή η τάση είναι οριακή. Θα το δούμε το επόμενο διάστημα», λέει.

Αύξηση παρουσίασαν οι δείκτες: των κρουσμάτων, της θετικότητας και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ οι “σκληροί” δείκτες παραμένουν σε πτωτική πορεία, καθώς είναι γνωστό πως αυτοί επηρεάζονται τελευταίοι σε κάποια πιθανή έξαρση.

Συστάσεις του ΕΟΔΥ μετά την εβδομαδιαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους

«Οι δείκτες των ΜΕΘ και των θανάτων εξακολουθούν να πέφτουν. Οι θάνατοι είναι κάτω από τους 16 την ημέρα, και οι Μονάδες εξακολουθούν να είναι κάτω από 100 και συγκεκριμένα, οι διασωληνωμένοι είναι 82», αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης και προσθέτει: «Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι μία ανάσα από τη μονάδα, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο φαίνεται να σταθεροποιείται και να κάνει πλατό, εκεί που αποκλιμακωνόταν».

«Τεχνικού τύπου» η αύξηση στα σχολεία;

Η αύξηση των κρουσμάτων κατά 7% στα σχολεία, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, ωστόσο, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τον καθηγητή, καθώς δεν αποκλείεται -όπως λέει- να είναι περισσότερο «τεχνική» παρά πραγματική.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι αναμενόμενη εξέλιξη μετά την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, χωρίς μάσκες.

«Αυτή η αύξηση είναι αναμενόμενη και μικρή, μπορώ να πω. Και μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι τα παιδιά έχουν μπει σε μία λειτουργία πιο κανονική, πιο φορμαρισμένη και οι γονείς δεν αποκλείεται να κάνουν και πιο πολλούς ελέγχους και να δηλώνουν τα κρούσματα που νωρίτερα δεν τα δήλωναν. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την αύξηση του 7%. Δηλαδή μπορεί να οφείλονται σε «τεχνικούς λόγους» που επιβάλλουν να εντοπίζονται και να δηλώνονται περισσότερο τα κρούσματα στα παιδιά στο σχολείο. Επομένως δεν αποκλείεται να μην είναι μια πραγματική αύξηση στον παιδικό πληθυσμό», λέει ο ίδιος.

Αύξηση στα λύματα σε 9 από 12 περιοχές

Εντωμεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η επιδημιολογία λυμάτων χτυπά «καμπανάκι» σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα την εβδομάδα 12 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 5 έως 11 Σεπτεμβρίου 2022, που είχε επίσης παρατηρηθεί αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη, σε πολλές περιοχές -κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα αυξήθηκε σε εννέα από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τρεις από τις 12 περιοχές.

«Προβληματίζουν οι αλλαγές στα λύματα σε ορισμένες περιοχές, αλλά και η αύξηση στην Κρήτη. Και επίσης, υπάρχει μια ανακοπή της αποκλιμάκωσης, σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης», αναφέρει ο καθηγητής Τζανάκης.

Αύξηση εντοπίστηκε στα αστικά λύματα στον Άγιο Νικόλαο (+371%), στα Χανιά (+321%), στο Ηράκλειο (+302%), στα Ιωάννινα (+184%), στην Πάτρα (+105%) και στην Κέρκυρα (+81%), ενώ οριακή αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων εντοπίστηκε στο Βόλο (+29%), στην Αλεξανδρούπολη (+28%) και στην Ξάνθη (+23%).

«Να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες»

Τα περίπου 40 με 50 χιλιάδες άτομα που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν αδυναμία ανοσολογικής θωράκισης, θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα να κάνουν το νέο αναμνηστικό εμβόλιο που χορηγείται εδώ και μία εβδομάδα στη χώρα μας στους ηλικιωμένους και τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Ο καθηγητής Τζανάκης, κάνει έκκληση: «Να πάνε τώρα, όσο πιο γρήγορα γίνεται -τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες και όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά για αυτοάνοσα- να πάνε τώρα να κάνουν την αναμνηστική δόση με τα εμβόλια που καλύπτουν τα υπάρχοντα στελέχη και να μην περιμένουν τα νέα επικαιροποιημένα, που θα έρθουν αργότερα. Γιατί δεν ξέρουμε μήπως προκύψει κάποιο στέλεχος πολύ διαφορετικό και έχουμε μπερδέματα. Να μη ρισκάρουν να περιμένουν ένα και δύο μήνες», λέει ο ίδιος.

Όπως εξηγεί ο επιστήμονας, ακόμη κι αν βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα έξαρση, αν θωρακίσουμε τους ευπαθείς μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

«Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους προσέξουμε ιδιαιτέρως. Είναι αιματολογικοί άρρωστοι, είναι ογκολογικοί άρρωστοι, παίρνουν άλλοι βαριά φάρμακα για αυτοάναοσα. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάρα πολύ. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει επικοινωνιακά, ότι δεν πρέπει να περιμένει τα άλλα εμβόλια που θα έρθουν. Είναι τελείως απαραίτητο οι ευπαθείς ομάδες να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, έστω με αυτό το στέλεχος γιατί αυτό τους προστατεύει», καταλήγει ο ίδιος.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version