Ελλάδα

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα… “υποψήφια” νέα μέτρα – Κρίνει πολλά το επόμενο δεκαήμερο

Σε 5-6 μέρες θα υπάρξει η πρώτη σοβαρή αξιολόγηση του lockdown. Σε πολύ υψηλούς αριθμούς αναμένεται να κινηθούν τα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα. Μέτρα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο κρίσιμες από ποτέ θεωρούνται οι επόμενες 10 ημέρες για τη μάχη κατά του κορονοϊού κι ενώ από σήμερα το βράδυ τίθεται σε ισχύ και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (9 με 5).

Σε περίπου 5-6 μέρες θα υπάρξει η πρώτη σοβαρή αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένου του lockdown, καθώς και ο αντίκτυπός τους στον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας.

Ενώ σε ένα δεκαήμερο από σήμερα θα φανούν δύο πράγματα: πρώτον, εάν η κατάσταση θα είναι πλέον διαχειρίσιμη όσον αφορά στο σύστημα υγείας και δεύτερον, ποια είναι η προοπτική για την άρση της καραντίνας.

Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Έως τότε, δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης και νέων, πρόσθετων μέτρων, όπως π.χ. η αναστολή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων ή άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και η αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού της τηλεργασίας από το 50% στο 70%. Όπως εξηγούν από την κυβέρνηση, το φαινόμενο είναι δυναμικό και άρα αξιολογείται καθημερινά τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κυβέρνηση, η οποία καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

click4more: Προσοχή: Ποια Δημοτικά σχολεία είναι κλειστά σχολεία την Παρασκευή 13/11 λόγω κορονοϊού

Τα μηνύματα ούτως ή άλλως από το χθεσινό θλιβερό τριπλό ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων φανερώνει τους λόγους για τους οποίους ειδικοί και κυβέρνηση βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, αφού ήδη ξεπεράστηκε το όριο των 300 διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και εξετάζεται ακόμη και το σενάριο της ενοποίησης όλων των υγειονομικών περιφερειών σε μία πανεθνική, ούτως ώστε ν’ αντιμετωπιστούν τα ζητήματα πληρότητας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι ασθενείς π.χ. από τη Βόρεια Ελλάδα θα διακομίζονται σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ελεύθερες ΜΕΘ, προκειμένου ν’ αποφευχθούν διαλογές ασθενών. Επίσης, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, στη μάχη ρίχνονται πλέον και ιδιωτικά νοσοκομεία (Διαβαλκανικό, Κυανούς Σταυρός, Άγιος Λουκάς).

Δεκαήμερο – “φωτιά”

Στο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας αναμένουν πάντως ότι το επόμενο δεκαήμερο θα είναι «φωτιά» και τα νούμερα θα εξακολουθήσουν να είναι υψηλά. Γι’ αυτό ακριβώς και το δεκαήμερο αποτελεί ορόσημο, αφού τότε θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός της διασποράς του ιού τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη δεν θα πρέπει ν’ αποτυπωθεί στην Αθήνα ή σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Βασίλης Κικίλιας επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα και «ξεκλείδωσε» τη δραστηριότητα μετά το δεύτερο lockdown όταν έφτασε στα 500 κρούσματα ημερησίως. Ο υπουργός Υγείας άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία τις επόμενες ημέρες εάν διαπιστωθεί πως η διασπορά του ιού παραμένει υψηλή.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής νέα μέτρα στήριξης, όπως η αναστολή των πλειστηριασμών, η ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών με ένα έκτακτο βοήθημα τα Χριστούγεννα, η διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές μέσω των σχολείων κτλ.

Ο πρωθυπουργός πάντως δεν απέκλεισε το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», δηλαδή τα εναλλασσόμενα lockdown μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, τονίζοντας πως όποιος κατηγορεί την κυβέρνηση γι’ αυτή τη στρατηγική καλό θα είναι να καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Για τα εμβόλια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και για την προμήθεια των απαραίτητων δόσεων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο σταδιακά θα εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, ζητώντας και από την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση αυτού του σχεδίου.

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε παράλληλα εκ νέου σε αυτοκριτική, τονίζοντας ειδικά για τη Θεσσαλονίκη πως «κάναμε λάθος» και ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα μέτρα, ενώ στήριξε εμμέσως τον Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν σύνδεση της έκρηξης των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού. Χαρακτήρισε, επίσης, το δεύτερο lockdown ως μια δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη απόφαση ύστερα από στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα που απέτυχαν, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ενώ για την πορεία του Πολυτεχνείου ξεκαθάρισε και μάλιστα αντιπαρατιθέμενος σε πολύ υψηλούς τόνους με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη πως δεν πρόκειται να γίνει και να τεθεί έτσι σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Τέλος, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει από τη μεθεπόμενη εβδομάδα έξυπνα στοχευμένα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ούτως ώστε να φανεί το επίπεδο διασποράς του ιού σ’ αυτές τις ηλικίες και να αποφασιστεί εάν μπορούν ή όχι ν’ ανοίξουν τα σχολεία στο τέλος Νοεμβρίου.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα