Site icon NewsIT
23:19 | 27.08.22

Κορονοϊός: Διχασμένοι οι επιστήμονες για τα μέτρα στα σχολεία – Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Κορονοϊός: Διχασμένοι οι επιστήμονες για τα μέτρα στα σχολεία – Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
Newsit Newsroom

Τα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται -μέχρι στιγμής- διχασμένοι σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία από τον κορονοϊό

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία. Τα δύο βασικά ζητήματα είναι η χρήση της μάσκας, που θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων πριν ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και η υποχρεωτικότητα των self tests. 

Ο λόγος που υπάρχει διχογνωμία στους ειδικούς είναι η… απειλή της υποπαραλλαγής “Κένταυρος”. Υπάρχει η μία πλευρά που εκφράζει την ανησυχία της για “εκτόξευση” των κρουσμάτων κορονοϊού και νέο κύμα το Φθινόπωρο και η άλλη που υποστηρίζει ότι αυτή η υποπαραλλαγή δεν θα επικρατήσει στη χώρα μας. 

«Πρέπει ο χειμώνας που θα έρθει να είναι καλύτερος αρκεί να προσέξουμε 2 μεγάλα “αγκάθια” επισήμανε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. «Το πρώτο είναι τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Να μην υπάρχουν σχολεία, κλειστοί χώροι, ΜΜΜ και χώροι εργασίας χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα. Να επανέλθει η μάσκα, τα μοντέλα λένε ότι θα έχουμε μια παραλλαγή η οποία ευτυχώς δεν είναι αυτή η “άγρια” παραλλαγή της Δ, θα είναι κάποια παραλλαγή της Ο, αυτή που ονομάζουμε «Κένταυρος» που δεν προσβάλλει το κατώτερο σύστημα. Δεν πρέπει όμως να την αφήσουμε να εξαπλωθεί γιατί οι συνέπειες στους ηλικιωμένους θα είναι τραγικές.
Δεύτερον να αυξήσουμε την προστασία μέσω εμβολιασμών. Οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση πρός το τέλος τυ 2021 με αρχές του 2022 δεν προστατεύονται, οι ηλικιωμένοι δυστυχώς δεν μας άκουσαν για την τέταρτη δόση και η πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσει μια εμβολιαστική καμπάνια» τόνισε.

Η “Κένταυρος” – όπως και η Όμικρον 5 – είναι υποπαραλλαγή της Όμικρον. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι εξαπλώνεται σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, οπότε φαίνεται ότι ο ιός αυτός μπορεί να διαφύγει της προϋπάρχουσας ανοσίας. 

Το στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η “Κένταυρος” θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής “Κένταυρος” και της Όμικρον 5

Τα πρώτα βασικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής “Κένταυρος” (ΒΑ.2.75) είναι κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και ρινική καταρροή. Ακολουθούν η δύσπνοια, το αίσθημα αδιαθεσίας και η εξάντληση.

Όσοι νοσούν με την Όμικρον 5 (ΒΑ.5) εμφανίζουν κυρίως πονόλαιμο. Επίσης, αναφέρουν πόνο στη μέση και στα πόδια, αλλά και γενικότερα μυϊκούς πόνους σε αρθρώσεις και κόκκαλα. Πολλοί αναφέρουν υψηλό πυρετό και νυχτερινή εφίδρωση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δύο παραλλαγές, η Όμικρον 5 και η “Κένταυρος”, έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Φαίνεται, όμως, πως η “Κένταυρος” δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και οι υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version