Τα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός είναι σταθερά ψηλά εδώ και μερικές εβδομάδες στην Ελλάδα ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες οι αριθμοί των νεκρών και των διασωληνωμένων.
Με βάση αυτά τα νούμερα οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την εορταστική περίοδο από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά καθώς οι μαζώξεις θα είναι καθημερινές και το κλίμα των ημερών πιο χαλαρό.
Έτσι ζητούν από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού ενώ μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί η νέα μετάλλαξη Όμικρον που είναι μεταδοτικότερη από τη Δέλτα.
Γραβάνης: Να αποσυρθούν οι υφασμάτινες μάσκες
O καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, μιλώντας σε πρωινη εκπομπή στο OPEN τόνισε πως είναι πολύ πιθανό η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειωθεί λίγο με τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως ακόμη αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. «Ίσως γίνει πιο νοσογόνος ο ιός, αλλά δεν θα αλλάξει αρκετά για να μην τον πιάνει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τόνισε πως θα πρέπει η Πολιτεία να λάβει την ευθύνη και για άλλες ομάδες. Παράλληλα ζήτησε να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα ΚΝ95 παντού και για όλους ενώ τόνισε οτι «οι υφασμάτινες δεν προστατεύουν καλά, πρέπει να αποσυρθούν».
Καπραβέλος: Μαύρα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο
Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος έκανε γνδστό πως αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 4.800 ασθενείς και πως δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για όσους δεν εμβολιάζονται.
Ζήτησε κι ο ίδιος οι μάσκες να γίνουν υποχρεωτικές και τα σχολεία να κλείσουν νωρίτερα. «Βλέπουμε μαύρα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν έχουν καμία ελπίδα να ζήσουν», πρόσθεσε.
Δημόπουλος: Όλο και περισσότερα θύματα είναι αρνητές
«Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι απολύτως απροστάτευτα, και άτομα που καθυστερούν την ενισχυτική δόση επίσης είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο», προειδοποίησε στο ΣΚΑΙ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.
«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα θύματα που αρνήθηκαν τα εμβόλια είτε αρνούνται τη βαρύτητα του ιού. Πολλοί άνθρωποι καθυστερούν παραμένοντας στο σπίτι, και προσέρχονται στο νοσοκομείο σε πολύ προχωρημένη κατάσταση» υπογράμμισε.
«Άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορούν να επαναμολυνθούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον» επισήμανε ο Αθανάσιος Δημόπουλος. «Τουλάχιστον στους εμβολιασμένους αναμένουμε πιο ήπιες μολύνσεις. Η τρίτη ενισχυτική δόση προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη για νοσηλεία».
«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι σαφώς πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη, δεν είναι σαφής ακόμα η βαρύτητα της νόσησης» διευκρίνισε ο καθηγητής.
«Πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν έως και δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Προφανώς σε αυτό το κράτος θα επικρατήσει το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. Μονό το 24% του πληθυσμού και το 43% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί».
Βατόπουλος: Να εμβολιαστούν όλοι
«Είναι σαφές ότι η επιστήμη λέει ότι οι πάντες πρέπει να εμβολιαστούν. Με κεφαλαία για τους ενήλικες. Το πρέπει υπάρχει και για τα παιδιά» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Καλύτερα να είσαι προσεκτικός παρά να κλαις μετά» είπε χαρακτηριστικά για τη μετάλλαξη Όμικρον και τόνισε οτι «η βιολογία λέει ότι οι επάλληλες παραλλαγές που επικρατούν είναι πιο μεταδοτικές, αλλά λιγότερο ή το ίδιο παθογόνες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η συνέχεια… Για να μην έχουμε εκπλήξεις παίρνουμε μέτρα».
«Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού, αλλά μην ξεχνάμε τις μάσκες και τα πολλά ράπιντ τεστ», κατέληξε.
Σαρηγιάννης: Είμαστε σε φάση αρχής αποκλιμάκωσης
«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, αρχής αποκλιμάκωσης, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα πανελλαδικά» σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ανέφερε πως «τις επόμενες μέρες θα φανεί πολύ πιο έντονα στους αριθμούς των κρουσμάτων».
«Η διασωλήνωση δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη κορύφωση. Γύρω στις 15 του μήνα περιμένουμε κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων. Από εκεί και έπειτα περιμένουμε και εκεί αποκλιμάκωση. Είναι πτωτική η καμπύλη».
«Το ερώτημα είναι αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της Όμικρον, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά» τόνισε.