Ελλάδα

Κορονοϊός: Εγκρίθηκε ο εμβολιασμός στα φαρμακεία της γειτονιάς

Δόθηκε το «πράσινο φως» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ώστε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να γίνεται στα φαρμακεία της γειτονιάς. 

Έτσι, σύντομα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε ένα φαρμακείο όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης, αφού η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε χθες Τρίτη (5.2.24), έδωσε την -κατ’ αρχήν- έγκρισή της.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του iatropedia.gr, οι αρμόδιοι επιστήμονες που γνωμοδοτούν στο Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση για τα θέματα των εμβολιασμών αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι είναι ασφαλές, αλλά και σημαντικό να γίνει το μεγάλο βήμα και το εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία” να μετακομίσει στα Φαρμακεία.

Αρκεί να τεθούν όροι και προϋποθέσεις, λεπτομέρειες που θα προσδιοριστούν σε επόμενη συνεδρίαση.

“Είναι πολύ σημαντικό να πάει ο εμβολιασμός της COVID-19 στα Φαρμακεία”, αναφέρει ο Καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργιος Χρούσος, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

“Μας ζήτησε τη γνώμη μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η κα. Θεοδωρίδου και η πλειοψηφία είπε, ότι πρέπει να συμμετέχουν τα Φαρμακεία. Εγώ δήλωσα υπέρ. Αν και αναγνωρίζω ότι αυτό μπορεί να μην αρέσει σε ορισμένους γιατρούς”, σημειώνει ο γιατρός μιλώντας στο iatropedia.gr.

Να σημειωθεί πως για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του κορονοϊού στα φαρμακεία πρέπει προηγουμένως το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των φαρμακοποιών με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών της ΗΔΙΚΑ.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πρόσφατα πώς ο εμβολιασμός θα γίνει στα φαρμακεία, μόνο με ιατρική συνταγή.

«Στόχος η διευκόλυνση των πολιτών και η αύξηση των εμβολιασμών»

Ο εμβολιασμός του κορονοϊού δεν προχώρησε ικανοποιητικά φέτος, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση απέδωσε στην «εμβολιαστική κόπωση» του πληθυσμού.

Έτσι, το Υπουργείο Υγείας -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης– θα προχωρήσει στην αξιοποίηση του δικτύου των 10.500 φαρμακείων όλης της Επικράτειας, για την αύξηση των εμβολιασμών, μέσω της διευκόλυνσης που θα παρέχει στους πολίτες η άμεση πρόσβαση στο φαρμακείο της γειτονιάς.

“Νομίζω, ότι με τον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία στην Ελλάδα, οι φαρμακοποιοί κάνουν Πρωτοβάθμια και μπορούν να κάνουν για ορισμένα απλά πράγματα. Δηλαδή μπορούν να χορηγήσουν εμβόλια, δεν είναι σπουδαίο αυτό να κάνουν μια ένεση. Και πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε παντού τους φαρμακοποιούς και πιο πολύ για να περάσουμε και μηνύματα για τον εμβολιασμό στον πληθυσμό”, σχολιάζει ο Γεώργιος Χρούσος.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετηθεί και αμοιβή στον φαρμακοποιό, έως 5 ευρώ ανά εμβόλιο με χρέωση του πολίτη, όπως έχει αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού στις δημόσιες και δωρεάν δομές, ώστε να υπάρχει και η επιλογή ο πολίτης να εμβολιαστεί χωρίς χρέωση, εάν επιθυμεί.

Εμβολιασμοί στα Φαρμακεία: Αντιδρούν οι γιατροί

Η “μετακόμιση” του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία” στα φαρμακεία έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο οποίος με επιστολή του έθεσε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τόσο στο θέμα της επιβάρυνσης του πολίτη, όσο και σε ζητήματα ασφάλειας στα φαρμακεία.

Το υπουργείο Υγείας αντιτείνει πως ο εμβολιασμός της COVID-19 έχει περάσει πλέον στα φαρμακεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και οι επιστήμονες έχουν γνωμοδοτήσει ότι αυτό είναι ασφαλές.

Ο Καθηγητής Χρούσος, υποστηρίζει ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να προετοιμαστούν, αλλά προσθέτει πως μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στον ρόλο αυτό.

“Πρέπει να έχει το Φαρμακείο να χορηγήσει επιτόπου αντιαλλεργικά αν τύχει κάτι, μια αλλεργία σε ένα εμβόλιο. Να μπορεί επιτόπου ο Φαρμακοποιός να κάνει την ένεση που χρειάζεται. Πρέπει, επίσης, να ξέρουν τις επιπλοκές των εμβολίων, χρειάζονται δηλαδή λίγη εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε υπάρξει. Τίποτε άλλο. Έχουν μεγάλη εμπειρία οι φαρμακοποιοί και μπορούν να τα κάνουν”, καταλήγει ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Χρούσος.

Τι λένε οι φαρμακοποιοί

Οι Φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πάντως, πως υπάρχει πρωτόκολλο αντιμετώπισης της πιθανότητας αλλεργικής αντίδρασης για το εμβόλιο του κορονοϊού, όπως για αυτό κατά της γρίπης, το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- πως τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας δεν θα εμβολιάζονται στα φαρμακεία.

Δηλώνουν δε έτοιμοι να αναλάβουν το βάρος της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της COVID-19, με όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που αυτή έχει.

Γιατί μπορεί να μην απαιτούνται πλέον οι συνθήκες ψυχρής αλυσίδας για τη συντήρηση του εμβολίου στους -70°C, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί επαγγελματικό ψυγείο στους 2 – 8°C, ιατρική επίβλεψη για την αντιμετώπιση έστω και της πολύ σπάνιας πιθανότητας ανεπιθύμητων αντιδράσεων ή αλλεργικού σοκ, αλλά κυρίως, γκρουπάρισμα των ραντεβού, ώστε να μην χάνονται δόσεις.

Είναι γνωστό πως το ένα φιαλίδιο εμβολίου εξυπηρετεί 5 με 6 εμβολιασμούς, οι οποίοι πρέπει να γίνουν εντός 12 ωρών μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα