Site icon NewsIT

Κορονοϊός: Έξαρση μέχρι τέλος Ιουλίου «βλέπουν» οι ειδικοί – Οι νέες μεταλλάξεις, οι ευάλωτοι και τα μέτρα προστασίας

12.07.2024 | 09:48
Κορονοϊός: Έξαρση μέχρι τέλος Ιουλίου «βλέπουν» οι ειδικοί – Οι νέες μεταλλάξεις, οι ευάλωτοι και τα μέτρα προστασίας

Έντονη και σήμερα η ζέστη στο κέντρο τη Αθήνας, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 (ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ)

Σε έξαρση βρίσκεται ο κορονοϊός στην «καρδιά» του καλοκαιριού, με 21 συμπολίτες μας να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μία εβδομάδα, τη στιγμή που νέες παραλλαγές κάνουν την εμφάνισή τους.

Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και ενώ πλήθος κόσμου ταξιδεύει για τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Είμαστε σε περίοδο μεγάλης κινητικότητας του πληθυσμού, έχουμε νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις», τόνισε o καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο ertnews το πρωί της Παρασκευής (12.07.24).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς, πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί και να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα.

«Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», γεγονός που απαιτεί αυξημένη επιφυλακή από τις ευπαθείς ομάδες. Συνιστάται να αποφεύγουν τις περιστάσεις με πολύ κόσμο και, αν εμφανίσουν συμπτώματα, να πραγματοποιούν άμεσα διαγνωστικό έλεγχο και να ζητούν ιατρική συμβουλή».

 

Για τον γενικό πληθυσμό, όπως είπε, προτείνεται η χρήση μάσκας σε επαφές με ευπαθείς ομάδες, αν εμφανιστούν συμπτώματα.

Αναφορικά με τις νέες παραλλαγές του ιού, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις στην εξωτερική πρωτεΐνη δίνουν πλεονέκτημα στον ιό να μεταδίδεται ακόμα και σε άτομα με ανοσία.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «ο ιός γίνεται λιγότερο επικίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα προφύλαξης για τις ευπαθείς ομάδες.

Μέχρι τέλος Ιουλίου η έξαρση

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι έξαρση του κορονοϊού θα καταγράφετα έως το τέλος του Ιουλίου.

«Καλοκαίρι έχουμε, διακοπές θα πάμε, ο κορονοϊός δεν είπαμε ποτέ ότι έφυγε. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα. Είναι πάρα πολλά, είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Το 21 – 22 θάνατοι είναι πάρα πολλοί. Θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου η έξαρση», τόνισε η ίδια, μιλώντας στο MEGA.

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα, καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού.

 

Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Αυτές οι ομάδες καλό είναι όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός, να φορέσουν τις μάσκες τους. Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας.

Το καινούργιο στέλεχος μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη που ήταν πολύ βαριά η εικόνα και έκαναν γρήγορα επιπλοκές. Είναι αρκετοί οι ασθενείς με κορονοϊό αλλά δεν θέλουμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Χρειάζεται προσοχή», κατέληξε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version